radek majsterek 10.10.2023 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Witam Mam piwnicę z chudziakiem, którego wysadził w górę duch czasu. Całość do skucia. Generalnie nie ma problemów z wysadzaniem, ale to byłąa opuszczona budowa, którą przejąłem, więc brak ogrzewania i zabezpieczeń zrobił swoje przez dekadę. Można generalnie zaczynać od zera czyli mam grunt plus cegły/pustaki.Jednocześnie wysokośc piwnicy 250cm. Jak dodam izolację i wylewkę zostaje mi nie więcej niż 230cm. Ze pewnych względów pójdzie obniżenie sufitów i kolejne 10cm zniknie. 220cm wysokości piwnicy to trochę mało a chciałem tam zrobić siłkę czy salę do bilarda.Myślę o pogłębieniu piwnicy. Czy jeśli skuję chudziaka i wybiorę te dodatkoww 30cm wgłąb to będę musiał zastosować jakieś dodatkowe techniki przewwilgociowe?Jakie warstwy należy zastosować i jak to wszystko skooperować tak, żeby zmieścić izolację termiczną mniej więcej na wysokości ławy fundamentowej a potem to wszystko zalać wylwką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.10.2023 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Grzebanie przy fundamentach wymaga doświadczenia aby nie skończyło się źle. Wilgoć i termika to najmniejsze zmartwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.10.2023 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Co moze pójść nie tak przy obniżaniu posadzki o 30 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek majsterek 18.01.2024 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 >Co może pójść nie tak?Proszę rozwiń temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.01.2024 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 To było pytanie do przedmówcy, bo sam nie wiem co moze się stać niedobrego przy fundamencie, gdy obniżymy posadzkę o 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2024 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 W zasadzie NIE WOLNO obniżyć poziomu. posadzki. Te poziomu sa brane pod uwage w doborze ław i zmiana tego powinna miec sttus zmiany konstrukcji co za tym idzie poszekja sam.Tak w skrócie od zewną na ściane napiera grunt -dlatego obniżanie posadzki wymaga opini konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.01.2024 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 (edytowane) radek majsterek Straszliwie utrudniasz sobie życie... Nie pisz, ze chcesz/masz piwnicę tylko, ze Ci PRZYZIEMIE potrzebne! Jest kilka sposobów budowy przyziemia. Tylko trzeba by usiąść, pomyśleć i trochę poczytać. Choćby tu, na tym forum. Tymczasem Ty MNIEMASZ zamiast WIEDZIEĆ. Jak się nie naumiesz tego co tu potrzebne to zaraz będzie post - ściany mi płaczą w siłce w piwnicy i na śliskich kaflach łeb sobie rozbić można - pomocy!!! Czy wiesz, ze istnieje takie coś jak "fizyka budynku" ? Adam M. Edytowane 19 Stycznia 2024 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts