Wojcieszkom 16.10.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Witam serdecznie. Mam w zamontowane 2 pokojach wywietrzniki, które rurą spiro fi 100 są odprowadzone do kominka na dachu. Oba pomieszczenia mają po 30m2 i obie rury mają długość 4m. Chciałbym do nich zamontować jeden wentylator kanałowy, który przy porannym wietrzeniu pokoi w zimę, pozwoli mi szybciej wymienić powietrze w pokoju. Pomożecie jaki powinienem zakupi? Jaka moc, firma? Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2023 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2023 Chciałbym do nich zamontować jeden wentylator kanałowy, który przy porannym wietrzeniu pokoi w zimę, pozwoli mi szybciej wymienić powietrze w pokoju. 2x30m2x2,5m=150m3 Zdefiniuj "szybciej" w minutach. Jeżeli to 10 minut, to potrzebujesz wentylatora, co te 150m3 wyciągnie w 10 minut, czyli 900m3/h przy takich oporach. Dla uproszczenia przyjąłem, że powietrze się nie miesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 18.10.2023 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2023 ... Chciałbym do nich zamontować jeden wentylator kanałowy, który przy porannym wietrzeniu pokoi w zimę, pozwoli mi szybciej wymienić powietrze w pokoju. .... To jakieś "chińskie" rozwiązanie. Lepiej zamontuj nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 18.10.2023 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2023 Witam serdecznie. Mam w zamontowane 2 pokojach wywietrzniki, które rurą spiro fi 100 są odprowadzone do kominka na dachu. Oba pomieszczenia mają po 30m2 i obie rury mają długość 4m. Chciałbym do nich zamontować jeden wentylator kanałowy, który przy porannym wietrzeniu pokoi w zimę, pozwoli mi szybciej wymienić powietrze w pokoju. Pomożecie jaki powinienem zakupi? Jaka moc, firma? Z góry bardzo dziękuję. Zobacz taki (ja kupiłem dwa na podobne potrzeby), niezbyt głośny, z regulacją obrotów (i opcją do łatwej zmiany na sterowanie z automatyki 0-10V) https://allegro.pl/oferta/wentylator-kanalowy-eberg-emax-100-ec-regulator-12360651280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.10.2023 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2023 Nie dawaj autorowi porad pudrujących trupa. On potrzebuje sprawnej wentylacji, a nie prowizorycznych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts