Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator kanałowy.

Recommended Posts

Witam serdecznie. Mam w zamontowane 2 pokojach wywietrzniki, które rurą spiro fi 100 są odprowadzone do kominka na dachu. Oba pomieszczenia mają po 30m2 i obie rury mają długość 4m. Chciałbym do nich zamontować jeden wentylator kanałowy, który przy porannym wietrzeniu pokoi w zimę, pozwoli mi szybciej wymienić powietrze w pokoju. Pomożecie jaki powinienem zakupi? Jaka moc, firma? Z góry bardzo dziękuję.

Chciałbym do nich zamontować jeden wentylator kanałowy, który przy porannym wietrzeniu pokoi w zimę, pozwoli mi szybciej wymienić powietrze w pokoju.

2x30m2x2,5m=150m3

Zdefiniuj "szybciej" w minutach. Jeżeli to 10 minut, to potrzebujesz wentylatora, co te 150m3 wyciągnie w 10 minut, czyli 900m3/h przy takich oporach. Dla uproszczenia przyjąłem, że powietrze się nie miesza.

Witam serdecznie. Mam w zamontowane 2 pokojach wywietrzniki, które rurą spiro fi 100 są odprowadzone do kominka na dachu. Oba pomieszczenia mają po 30m2 i obie rury mają długość 4m. Chciałbym do nich zamontować jeden wentylator kanałowy, który przy porannym wietrzeniu pokoi w zimę, pozwoli mi szybciej wymienić powietrze w pokoju. Pomożecie jaki powinienem zakupi? Jaka moc, firma? Z góry bardzo dziękuję.

Zobacz taki (ja kupiłem dwa na podobne potrzeby), niezbyt głośny, z regulacją obrotów (i opcją do łatwej zmiany na sterowanie z automatyki 0-10V)

https://allegro.pl/oferta/wentylator-kanalowy-eberg-emax-100-ec-regulator-12360651280