Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granulat styropianowy - ocieplenie stropu pod wiązarami

L.mArK

Recommended Posts

Witam,

Mam sufit podwieszany pod wiązarami w domy parterowym. Miejsca na ocieplenie mam 50 cm. Początkowo plan był taki, żeby zrobić zasyp celulozy 40cm, ale trafiłem w internecie na granulat styropianowy i zastanawiam się teraz nad zasypem tym granulatem 40cm i położeniu na tym 10cm wełny z rolki między wiązarami.

Ceny:

- celuloza 12000zł

- granulat 2500 + wełna 3000 = 5500 zł

Czy ktoś stosował granulat do ocieplenia takiego stropu?

Czy ktoś stosował granulat do ocieplenia takiego stropu?

Wyobraźmy sobie taką sytuację - przychodzi urzędas i będzie chciał stwierdzić jaką "moc" ma izolacja Twojego sufitu.

W przypadku wełny, piany, celulozy czy twardego styro możesz mu pokazać, że masz tyle grubości o określonych parametrach a w przypadku granulek masz na to papier ?

Mam podobną sytuację, ale ja już mam położoną wełnę - deweloper.

Chciałbym zasypać wełnę kulkami steropianowymi i później przykryć całość wąską płytą stryopianu, aby całość zakryć i w miarę uszczelnić.

Czy granulat styropianowe można wysypać samodzielnie czy potrzebny jest maszyna do wdmuchiwania?

Co można użyć zamiast granulatu styropianowego i jaki to ma sens (co jest najtańsze/najlepsze) ?

Czy ktoś robił coś takiego?

Było na forum kilka osób z granulatem styropianu jako ocieplenie sufitu podwieszanego, czy stropu, ale nie wiem ile z nich jeszcze zagląda.

U mnie to rozwiązanie funkcjonuje od 10 lat.

Materiał

Można kupić u producenta styropianu granulat, ale u lokalnego cena była porównywalna z płytami. Pewnie można by na to dostać jakieś papiery.

Tanio można za to kupić regranunlat, czyli zmielone odpadki z płyt. Ale tu papierów żadnych nie będzie. Kupiłem regranulat, cena z dostawą bardzo atrakcyjna, około 1/3 to był grafit. Niektórzy gromadzą odpadki, ścinki i sami go mielą. Była nawet na forum maszyna geda do domowej regranulacji.

Po co wełna na wierzch?

Żeby nie latało i mniej przewiewało. Mam u siebie kilkadziesiąt cm granulatu (jak w stopce) pod dolnym pasem wiązara i na to 15-20 cm wełny z rolki, między wiązarami. Pod wełnę zrobiłem sznurkowanie.

Układanie

Rewelacja! Lekkie i szybkie. Wielkie wory, nasyp od góry na płyty z paroizolacją.

Parametry

Robiłem testy (w historii wpisów będą). Umieściłem czujkę między warstwą styropianu, a warstwą wełny. Znałem temperaturę w domu i na zewnątrz (strych nieogrzewany, nieizolowany). Wychodziło ze zgrubnych obliczeń, że styropian izolował porównywalnie jak wełna, co było dużym zaskoczeniem.

Bezpieczeństwo

Robiłem testy na początku i próbowałem ten styropian palić. Topił się pod płomieniem, ale po odjęciu ognia natychmiast sam gasł. Nie kapał. Pewnie to nic nie zmienia, ale na ścianach działowych dawałem jednak przekładki z wełny, nie ma zatem ciągłości granulatu między poszczególnymi pomieszczeniami.

Jak coś, to pytajcie.

Na dachu dachówka ceramiczna, na pewno cichsza niż blacha. Z akustyką nie ma problemów, w domu jest cicho, nie słychać szczekających psów, samochodów z ulicy (40 m dalej). Strop całkiem na lekko, może wełna jednak trochę tu działa, a z samym styropianem byłoby gorzej?

Na blogu nie mam teraz środkowych czasowo wpisów, ale będą stopniowo uzupełniane. Poszukam zdjęć i może tutaj wrzucę, jak to się na coś przyda.

Można kupić u producenta styropianu granulat, ale u lokalnego cena była porównywalna z płytami. Pewnie można by na to dostać jakieś papiery.

Ale jakie papiery? Kupując materiały przebadane masz Kartę Produktu a w niej parametry potrzebne do obliczeń by świadectwo energetyczne wystawić. Dają coś takiego producenci granulatu, który jest z odpadów? Jak się dwa lata temu tym interesowałem i pytałem w marketach, gdzie sprzedawali granulat, to nie było takich informacji, a że będziemy mieć teraz bardziej ekologiczne rządy, to trzeba się liczyć z tym, że ktoś przylezie, by nasz dom do jakiejś kategorii zaszeregować i jak będzie niska, to przy ewentualnej sprzedaży ludziska nosami kręcić będą. ;)

Ja mam nad garażem 20cm piany PUR na którą dałem resztki styro, który darłem palcami, zanim wymyśliłem, że mogę sobie zrobić granulat maszynką do rozdrabniania gałęzi :cool:

Tylko się upewnij, że ten granulat nie jest zmielonym styropianem z pudełek i wytłoczek opakowań sprzętu AGD, bo takie styro jest mocno palne. Tak do końca do nigdy nie wiesz, co jest w pomielonym styropianie.

Kulki do opakowań zwykle są wyraźnie drobniejsze i mocniej sprasowane. Da się to rozpoznać. Pamiętam z dawnych lat forum, że ktoś stosował na styropian z opakowań jakiś preparat antyogniowy, ale bym tak nie ryzykował, raczej zawracanie głowy. Jak ktoś ma obawy, to może wziąć sam grafitowy.

Ale jakie papiery? Kupując materiały przebadane masz Kartę Produktu a w niej parametry potrzebne do obliczeń by świadectwo energetyczne wystawić. Dają coś takiego producenci granulatu, który jest z odpadów?

Granulat nie tyle jest odpadem, ale półproduktem do ewentualnej produkcji płyt. Jeśli go kupujesz jako materiał do izolacji wdmuchiwanej od producenta styropianu, to powinien mieć pełną wymaganą dokumentację do takich zastosowań. Ale jest dużo droższy niż regranulat, który rzeczywiście jest z odpadów.

• 2 weeks później...