Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom blisko granicy a naturalne światło

Recommended Posts

Cześć. budynek stoi ok.1/1,5m od granicy (granica idzie nierówno) i teraz będę go modernizował i tak sobie pomyślałem by nie zrobić jakiegoś naturalnego doświetlenia do łazienki (ściana północna na sąsiada działkę nic na działce nie ma u niego) .

1.Znalazłem informację że luksfery są liczone nie jako okno a jako element ściany i że mogą być czy to prawda?

2. Wolałbym okno nawet nie otwierane z mleczną szybą czy mógłbym takie zastosować zgodnie z przepisami?

3. Macie jakiś pomysł jak doświetlić łazienkę w takim przypadku?

• Like 1

Cześć. budynek stoi ok.1/1,5m od granicy (granica idzie nierówno) i teraz będę go modernizował i tak sobie pomyślałem by nie zrobić jakiegoś naturalnego doświetlenia do łazienki (ściana północna na sąsiada działkę nic na działce nie ma u niego) .

1.Znalazłem informację że luksfery są liczone nie jako okno a jako element ściany i że mogą być czy to prawda?

2. Wolałbym okno nawet nie otwierane z mleczną szybą czy mógłbym takie zastosować zgodnie z przepisami?

3. Macie jakiś pomysł jak doświetlić łazienkę w takim przypadku?

Twój pomysł jest straszny i trąci myszką. Zastanów się, jakie światło wpadnie przez małe okienko, od północy, w sezonie grzewczym kiedy to słońce operuje nisko, krótko i słabo. Przecież i tak i tak będziesz musiał mieć porządne oświetlenie w łazience, więc po co Ci sine i słabe światełko od okienka, po którym będzie spływać skraplająca się woda?