corey10 22.10.2023 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2023 Piszę w imieniu taty który chciałby zamontować klimatyzację w mieszkaniu 60 kilka m2, w przedpokoju, jedną na cały lokal. Dostał taką ofertę: "- Pompka skroplin Refco 450zł- Klima Aux Qsmart plus 5kW 4300zł, lub Gree Pular 4,6kW 4200zł, lub LG standard2 5kW 5200zł z materiałem i montażem (8m instalacji)." Potrzebuję porady co to warte, czy ceny ok, czy szukać czegoś innego? Ewentualnie jakieś inne sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.10.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Jak oferent uzasadnił moc 5 kW dla tak małego mieszkania? Wydaje się to za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 24.10.2023 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Uzasadnienie jest takie że ma to być jedna mocniejsza jednostka która działając w przedpokoju (centralny punkt mieszkania) schłodzi całe mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2023 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Ale ja pytam o moc: czy oferent zestawił zyski cieplne dla pomieszczeń/mieszkania czy tak sobie strzelił z mocą klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 5 kW nie wydaje się być za mocną klimatyzacją do grzania ale brakuje informacji jakie ściany, podłogi i strop ma to mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 25.10.2023 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Ale tu była mowa tylko o chłodzeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 30.10.2023 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Mieszkanie jest w słabo ocieplonej starej kamienicy, ale na ostatnim, III piętrze. Latem słońce dość mocno nagrzewa. Okna nowe, plastikowe. Nie sądzę żeby instalator cokolwiek wyliczał, dlatego zapytałem tutaj. Nie potrzebuje zresztą dokładnych wyliczeń, to zwykłe mieszkanie w kamienicy jakich są miliony. Wystarczy mi ogólna porada wynikająca z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.10.2023 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Mieszkanie jest w słabo ocieplonej starej kamienicy, ale na ostatnim, III piętrze. Latem słońce dość mocno nagrzewa. Okna nowe, plastikowe. Nie sądzę żeby instalator cokolwiek wyliczał, dlatego zapytałem tutaj. Nie potrzebuje zresztą dokładnych wyliczeń, to zwykłe mieszkanie w kamienicy jakich są miliony. Wystarczy mi ogólna porada wynikająca z doświadczenia. Można pominąć jakość ocieplenia, ale nie można pominąć powierzchni nasłonecznionych przeszkleń, a te są głównym źródłem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 30.10.2023 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Uzasadnienie jest takie że ma to być jedna mocniejsza jednostka która działając w przedpokoju (centralny punkt mieszkania) schłodzi całe mieszkanie. Kumpel mieszka na poddaszu i chłodzi mieszkanie 65m klimą 3,5kW Problemem nie jest moc , tylko jak te "zimno" dostarczyć w zakątki mieszkania U niego chłodzi w salonie , a z salonu w kierunku sypialni dmucha jeszcze zwykły wentylator podłogowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts