ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.10.2023 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2023 dadycool ... wpisałeś w FM ten sam tekst co wcześniej ( ??? ). Oczywiście każdy może sobie " kupić z neta " dowolny projekt i mieszać w nim do woli, ba ! nawet wytapetować nim łazienkę, jeśli ma taki kaprys, ale ( już na poważnie ) za projekt odpowiada : projektant ! za jego realizację : kierownik budowy ! Inwestor ( czyli Ty ) zlecając opracowanie Projektu Budowlanego projektantowi : możesz w wytycznych ze swojej strony podać, że chciałbyś mieć dom energooszczędny, ergonomiczny, solidny, bezpieczny, trwały, ... uwzględniający ścianę nośną z np. bloczka wapienno piaskowego gr.18cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.10.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2023 A to niby dlaczego ? Przecież tak samo można zlicować ze ścianą 24, jak i 18cm dadycool chciał zmienić ocieplenie z 20 cm na 25 cm. Może błędnie zakładałem, że chce pozostać przy pierwotnych zewnętrznych wymiarach budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.10.2023 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2023 Witam serdecznie, Jestem na etapie płyty fundamentowej,ale już muszę się zdecydować na zakup pustaków. Dom parter bez stropu (wiązary prefabrykowane) i bez poddasza użytkowego. Padło na silikaty (z racji wytrzymałości i większego tłumienia dźwięków) wytrzymałość gdyż nie będę robił żadnych zbrojonych słupów T itd. Jedynie wieniec na końcu. Ale do rzeczy. Do tej pory chciał standardowo robić z 24,ale mocno po głowie mi chodzi grubość 18 i różnice w cenie wykorzystać na styropian potem. Zamiast klasycznie 20cm zrobić ocieplenie 25cm. Zyskam w domu więcej miejsca (tak wiem całe 6cm na ścianie),ale przede wszystkim dużo lepszą izolację termiczną. Czy to ma sens czy nie koniecznie dobrze kombinuje? Pozdrawiam Niech się konstruktor wypowie, ale na 99% da się zrobić taką zamianę. Ja bym zdecydowanie wolał mieć 18+25cm styro niż 24+20 styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.10.2023 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2023 (edytowane) Dom parter bez stropu (wiązary prefabrykowane) i bez poddasza użytkowego. Padło na silikaty (z racji wytrzymałości i większego tłumienia dźwięków) Skąd taka niekonsekwencja? Strop też zrób, najlepiej monolityczny. A będziesz miał strop,że te rdzenie umieszczasz? Rdzenie nie mają nic do stropu, Ba, są bardziej potrzebne dla usztywnienia konstrukcji nie spiętej stropem. Z neta, to kupujesz szablon. Nie jest to projekt budowlany w rozumieniu PnB. Staje się nim dopiero po "adaptacji" do warunków lokalnych i uzupełnieniu o wymagane składniki. I to projektant "adaptacji" bierze za wszystko odpowiedzialność, pod wszystkim się podpisuje i jakakolwiek zmiana wymaga jego akceptacji i udokumentowania. W tym przypadku musi przeliczyć nośność płyty, przeprojektować zbrojenie wieńca, przeliczyć PChE, PU a może i coś jeszcze. I pamiętaj o bruzdowaniu. W ścianie nośnej 18cm bez ograniczeń możesz bruzdować co najwyżej pod przewód elektryczny i to bez puszek w tej ścianie (10mm). Edytowane 30 Października 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.10.2023 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Bez przesady, otwór na puszkę instalacyjną można spokojnie wywiercić.Masz przepis / paragraf na wspomniany zakaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Oczywiście, że można, przykłady tego, jak zostały wykonane bruzdy u mnie pokazywałem tu wielokrotnie, po 8 latach żadnej rysy, czy pęknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts