Ratpaw 31.10.2023 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2023 Mam do zamontowania dwa grzejniki drabinkowe (klasycznie wyglądające), jeden do łazienki, drugi do małej suszarni. Zależy mi, aby dało się na nich suszyć ręczniki przy jak najmniejszej temperaturze zasilania. Najlepiej, żeby były to grzejniki aluminiowe albo miedziane, ale nie wiem gdzie szukać dobrych grzejników w tych technologiach. Możecie cos polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 31.10.2023 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2023 (edytowane) Aluminiowy grzejnik energooszczędny z wkładem ceramicznym Koalit. Moc 750 W. Pobór prądu 0,20 kWh. Rewelacja! Edytowane 31 Października 2023 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.11.2023 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) Aluminiowy grzejnik energooszczędny z wkładem ceramicznym Koalit. Moc 750 W. Pobór prądu 0,20 kWh. Rewelacja! Betonowa wylewka z kablami 11kW, pobór prądu 0kWh. Rewelacja. Edytowane 1 Listopada 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Koality mają przewagę, kable dobre do nowobudowanych domów i do kapitalnych remontów, a @Ratpaw nie upadł na glowę żeby dokonać rozpieduchę..Do grzejników koalitowych wystarczy wiertareczka i wywirecić dwa otwory na haki i podłaczyć do gniadka i gotowe. Dokupić gniazdko inteligenckie i zdalnie mozna właczyć i wyłączyć grzejnika etcA Ty wyrzuciłes prądożerne grzejniki z łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.11.2023 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Aluminiowy grzejnik energooszczędny z wkładem ceramicznym Koalit. Moc 750 W. Pobór prądu 0,20 kWh. Rewelacja! I to do suszenia ręczników???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Oczywiście, domówić obejmę do suszenia reczników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2023 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) A Ty wyrzuciłes prądożerne grzejniki z łazienki? Żeby wysuszyć ręcznik, trzeba dostarczyć odpowiednią ilość energii. Czy będzie to "koalit", czy zwykła drabinka - zużycie energii będzie takie samo. Pozostaje jeszcze kwestia przekazania tej energii i tu ręcznik rozpostarty na drabince z "koalitem" wygrywa Już nawet nie pisze że chcąc (szybko) wysuszyć ręcznik nie ma sensu magazynować energii w szamocie. Ja mam grzejnik drabinkowy, podłączony do instalacji CO (zasilanie 32C), oraz z grzałką. Chcę coś wysuszy, kiedy podłogówka nie działą - odpalam grzałkę i ręcznik zaczyna schnąć. To Twoje wpychanie "koalitów" jest już nieco niesmaczne... Edytowane 1 Listopada 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) " A Ty wyrzuciłes prądożerne grzejniki z łazienki? " to pytanie do @Kaizena A ile ta drabinka pobiera prądu??Tobie brakuje wyobraźni... /bez urazu/Koality wymyślili Twoi ziomkowie ze Śląska. Czyżby Twoi konkurenci ? "Czy będzie to "koalit", czy zwykła drabinka - zużycie energii będzie takie samo." G prawda! ..to tak jak z suszarką Twojej żony Edytowane 1 Listopada 2023 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2023 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) To, czy nazwiesz to szamotem, carconem, acumotte czy koalitem, czy jeszcze w inny sposób nic nie zmienia - ot spiek ceramiczny magazynujący energię. Mogą się jedynie w niewielkim stopniu różnić ciepłem właściwym. Na iloścć energii potrzebnej do odparowania wody z ręcznika to nie wpływa. Tobie brakuje wyobraźni... /bez urazu/ A Tobie wiedzy z zakresu podstawowej fizyki dowód poniżej: A ile ta drabinka pobiera prądu?? około 1,5A ale co to ma wspólnego z energooszczędnością ? Edytowane 1 Listopada 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Drabinka a szamot, to dwie odrebne grzanie. W drabince masz wodę, w ktorej nie kumuluje sie ciepło, tylko od razo oddaje, a w szamocie ceplo się kumuluje i stąd ta oszczędność elektryczna.Rozpal dwa ogniska, na jednym połóż cegłe szamotową, a na drugim połóz blache... i po iluś minutach wyjmij je z ogniska... to ktory material szybciej ostygnie? Tlumaczę Ci jak małemu dziecku.Na świadectwie z fizyki wpisali mi bardzo dobry. Jeszcze raz pytam ile drabinka pobiera pradu?Podaj moc drabinki i ile żre prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2023 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) A po co kumulować energię żeby suszyć ręczniki ? Po co proponować komuś elektryczny grzejnik kumulacyjny, jeśłi szuka wodnego, przystosowanego do niskiej temperatury zasilania ? Jeszcze raz pytam ile drabinka pobiera pradu? Już dostałeś odpowiedź - 1.5A Moc - 350W Na świadectwie z fizyki wpisali mi bardzo dobry. Gdyby przeczytał to, co tu wypisujesz to pewnikiem by to cofnął Edytowane 1 Listopada 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 01.11.2023 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 https://branzaelektryczna.pl/ile-pradu-zuzywa-suszarka-do-wlosow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Mam dwa grzejniki... koalitowe 750W i na podczerwień 900W # Grzejnik na podczerwien o mocy 900W pobiera 0,900kWh-#2 Grzejnik koalitowy o mocy 750W pobiera 0,200kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 A po co kumulować energię żeby suszyć ręczniki ? Po co proponować komuś elektryczny grzejnik kumulacyjny, jeśłi szuka wodnego, przystosowanego do niskiej temperatury zasilania ? Już dostałeś odpowiedź - 1.5A Moc - 350W Gdyby przeczytał to, co tu wypisujesz to pewnikiem by to cofnął Zauważyłem, ze się nie rozumiemy... powtarzam jeszcze raz.. brakuje Ci wyobrazni @Ratpaw szuka aluminiowych lub miedzianych grzejnikow, więc podpowiedzialem jakie sa... a Ty piszesz mi o wpychaniu... O wyborze grzejnikow sam zdecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.11.2023 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Mam dwa grzejniki... koalitowe 750W i na podczerwień 900W # Grzejnik na podczerwien o mocy 900W pobiera 0,900kWh -#2 Grzejnik koalitowy o mocy 750W pobiera 0,200kWh Ten pierwszy pobiera 900 W, a drugi pobiera 750 W. Ilość energii, jaką oddadzą te grzejniki jest proporcjonalna do czasu poboru energii i ich mocy. Nic więcej, nic mniej. Można tu jeszcze dodać sprawność w oddawaniu energii, ale jest ona bardzo wysoka, w okolicach 99% i nie ma się co nią przejmować. Grzejnik o mocy 750 W pobrał 0,2 kWh, bo tyle pobrał. Niestety, tu na forum budowlanym nie znajdziesz zbyt wielu naiwnych ludzi, którzy nabiorą się na rewelacje o oszczędności grzania prądem. Poszukaj klientów na innych forach i nie zaśmiecaj wątku, OK? Zauważyłem, ze się nie rozumiemy... powtarzam jeszcze raz.. brakuje Ci wyobrazni @Ratpaw szuka aluminiowych lub miedzianych grzejnikow, więc podpowiedzialem jakie sa... a Ty piszesz mi o wpychaniu... O wyborze grzejnikow sam zdecyduje. No właśnie, szukam aluminiowych albo miedzianych, o zasilaniu wodnym, a nie elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Daleko mieszkasz.. wypożyczyłbym ci koalita do testowaniaNie mam lapka... wrzuciłbym wykres zuzycia kWh... może póżniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.11.2023 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Zauważyłem, ze się nie rozumiemy... powtarzam jeszcze raz.. brakuje Ci wyobrazni A Tobie podstawowej wiedzy z fizyki. W tym przypadku pierwszej zasady termodynamiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.11.2023 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Daleko mieszkasz.. wypożyczyłbym ci koalita do testowania Nie mam lapka... wrzuciłbym wykres zuzycia kWh... może póżniej. Nie rozumiesz sugestii, to napiszę wprost: szukaj naiwniaków gdzie indziej, bo tu nikt w cudowne rozmnożenie energii nie uwierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) Zauważyłem, ze się nie rozumiemy... powtarzam jeszcze raz.. brakuje Ci wyobrazni @Ratpaw szuka aluminiowych lub miedzianych grzejnikow, więc podpowiedzialem jakie sa... a Ty piszesz mi o wpychaniu... O wyborze grzejnikow sam zdecyduje. Jeśli ktoś czegoś nie rozumie to TY. Raptaw szuka grzejników, żeby je podpiąć do instalacji wodnej - ty wyjeżdżasz z elektrycznymi. Grzejnik, który pobierze z sieci 200W energii elektrycznej przekaże pomieszczeniu 200W energii cieplej. Więcej nie wyczaruje - choćbyś nie wiem, jak bogatą miał wyobraźnię. Mam dwa grzejniki... koalitowe 750W i na podczerwień 900W # Grzejnik na podczerwien o mocy 900W pobiera 0,900kWh -#2 Grzejnik koalitowy o mocy 750W pobiera 0,200kWh I jeden przekazuje pomieszczeniu 900W energii cieplnej, a drugi zaledwie 200W No i co w tym dziwnego ? Edytowane 1 Listopada 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 01.11.2023 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 A Tobie podstawowej wiedzy z fizyki. W tym przypadku pierwszej zasady termodynamiki. Istnieją trzy zasady termodynamiki, bez których nie byłoby możliwe przewidywanie kierunków reakcji i przemian fizycznych. Pierwsza z nich dotyczy zasady zachowania energii, druga mówi o niemaleniu entropii w układzie izolowanym. Czy wiesz, jak brzmi trzecia zasada termodynamiki? Nie wiesz? to siedz na d... Ndst na indeksie wpiszę, albo nie... kropkę wstawię do poprawki. Pierwsza zasada termodynamiki jest sformułowaniem zasady zachowania energii. Mówi nam ona, że układ termodynamiczny może wymieniać energię ze swoim otoczeniem poprzez przekazywanie ciepła lub wykonywanie pracy. Wartość zmiany energii całkowitej jest wtedy równa łącznej zmianie energii mechanicznej wszystkich cząsteczek układu, czyli energii wewnętrznej układu. Dlatego jeśli układ jest izolowany, jego energia wewnętrzna musi pozostać stała. Proszę na pamięc nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts