Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim , piszę do was z zapytaniem odnośnie budowy domku z płyty warstwowej od jakiegoś czasu mam dostęp praktycznie za darmo do bardzo dużej ilości płyt o grubości 10 cm pir. Chciał bym zbudować kilka domków z tego materiału nie większe niż 35m2 z jedno spadem . Czyli tak najprościej jak się da .

Mam do was jednak dwa pytania

1- ustalilem ze Domki które się sprzedają na portalach są budowane jako konstrukcja samonośna o wymiarach 7x5 problem polega na tym że nie potrafię zrozumieć w jaki sposób łącza to wszystko do kupy bez konstrukcji . Czy może mi ktoś z was podpowiedzieć?

2 . Co mogli byście doradzić mi jakąś prosta konstrukcje która jednoczenie nie będzie szpecić wnętrza??

Szukałem profili kontenerowych ale nigdzie nie można ich kupić. Myślę o kątowniku np 100x100 ale nie wiem czy do dobry pomysł a konstrukcje .

Proszę o wasze porady .

W załączniku wstawiam wzor domku .

[ATTACH=CONFIG]466944[/ATTACH]

https://forum.murator.pl/topic/275281-domek-z-p%C5%82yty-warstwowej/

Tak na pierwszy rzut oka zastanawia mnie ta obróbka na wszystkich narożnikach. Czy oby napewno pełni funkcje tylko dekoracyjną? Nie jest ona zlicowana idealnie z powierzchniami zewnętrznymi ścian więc może pod tą obróbką są jakieś kątowniki? A może są po prostu dwie obróbki? Jedna nazwijmy ją konstrukcyjna a druga dekoracyjna. Ta pierwsza przy okazji maskuje pianę, którą na 100% uzupełnia się ubytki na narożnikach. Nie szukałeś czy są jakieś systemowe rozwiązania?
https://forum.murator.pl/topic/275281-domek-z-p%C5%82yty-warstwowej/#findComment-8082607

Dzień dobry wszystkim , piszę do was z zapytaniem odnośnie budowy domku z płyty warstwowej od jakiegoś czasu mam dostęp praktycznie za darmo do bardzo dużej ilości płyt o grubości 10 cm pir. Chciał bym zbudować kilka domków z tego materiału nie większe niż 35m2 z jedno spadem . Czyli tak najprościej jak się da .

1- ustalilem ze Domki które się sprzedają na portalach są budowane jako konstrukcja samonośna o wymiarach 7x5 problem polega na tym że nie potrafię zrozumieć w jaki sposób łącza to wszystko do kupy bez konstrukcji . Czy może mi ktoś z was podpowiedzieć?

2 . Co mogli byście doradzić mi jakąś prosta konstrukcje która jednoczenie nie będzie szpecić wnętrza??

Szukałem profili kontenerowych ale nigdzie nie można ich kupić. Myślę o kątowniku np 100x100 ale nie wiem czy do dobry pomysł a konstrukcje .

Proszę o wasze porady .

1. Bez konstrukcji się nie da, przyjdzie wiatr i będzie jak w tej bajce o trzech świnkach:D
  2. Można kupić takie profile na pewno, np tu warto zapytać.

Ja bym skopiował gotowca od firmy, która robi takie domki, a najlepiej się wprosić na halę produkcyjną. Ocenisz wtedy, czy warto się porywać na niemały przecież domek. A najlepiej to poszukać konstruktora, który coś takiego projektował. Dom to też wentylacja, która musi być niezawodna w takim domu ze względu na całkowitą niezdolność ścian do przejmowania wilgoci.

https://forum.murator.pl/topic/275281-domek-z-p%C5%82yty-warstwowej/#findComment-8082717

Proszę o wasze porady .

- a ten "domek" - czemu ma służyć ? jaką ma mieć funkcję ?

- moim zdaniem nadaje się jako altanka na ogródki działkowe, gdzie nie ma wymagań planistycznych i innych związanych z Warunkami Technicznymi

- jako np. domek letniskowy - to już musi np. spełniać wymogi wpisane w dany Plan Miejscowy, który określa np. rodzaj / typ dachu

- od konstrukcji - jest projektant konstrukcji, który powinien ją przeliczyć dla danej lokalizacji, w której ten obiekt ma stanąć, nie wspominając o instalacjach sanitarnych, elektrycznych, zagospodarowaniu, itp ... tym niemniej ludzie różne rzeczy sprzedają nazywając altankę, czy barak " domkiem" - taki czas.

https://forum.murator.pl/topic/275281-domek-z-p%C5%82yty-warstwowej/#findComment-8083268