depablo 21.11.2023 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2023 Szanowni Państwo, Chcieliśmy "odzyskać" pomieszczenie kotłowni w celu zrobienia tam gabinetu. W związku z tym pomyśleliśmy żeby przemieść cały osprzęt w kotłowni na poddasze (kocioł gazowy, zasobnik wody użytkowej i mieszacz ogrzewania podłogowego).Poza tym, że byłoby to poważne przedsięwzięcie hydrauliczne + przesuwanie przyłącza gazu to nachodzi mnie kilka wątpliwości. Poddasze nieużytkowe nie jest ogrzewane. W zimie temperatury są zbliżone do tych na zewnątrz (tylko delikatnie wyższe). Istnieje ryzyko, że temperatury spadną poniżej 0.Póki woda cyrkuluje w obiegu to raczej nie ma ryzyka zamarznięcia, ale co w przypadku potencjalnej awarii prądu np. przez 5 godzin? Przecież to zdąży zamarznąć. Myślałem o wyodrębnieniu lekkiego, ocieplanego pomieszczenia na poddaszu (o kubaturze wymaganej przez przepisy) i umieszczeniu tam całego sprzętu.Miałoby to sens? Z może wystarczy odpowiednie zaizolowanie wszystkich rur? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 21.11.2023 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2023 Szykujesz kotłownią gazową na poddaszu, więc musisz spełnić warunki techniczne dla kotłowni gazowych. Podłoga tego poddasza jest palna? Jaką ma wysokość poddasze? Wymagań jest całe mnóstwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
depablo 29.11.2023 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Dziękuję za podesłanie linka. Poddasze w najwyższym punkcie ma około 3,5 m wysokości. Obok komina to jest coś około 2 m. Obecnie podłoga nie spełnia warunków niepalności, ale to jest akurat do zrobienia. Bardziej mnie martwi obecnie kwestia niskich temperatur (nawet poniżej 0 stopni Celcjusza) na poddaszu. Akurat wymagania które czytałem tej kwestii nie podejmują. Chociaż logika podpowiada żeby rury wchodzące do pieca raczej nie zmarzły. Porozmawiam z instalatorami. Może mieli do czynienia z takimi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 29.11.2023 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Pomijając kwestie strat ciepła - jeśli kocioł będzie sterowany czystą pogodówką to nic mu nie będzie - czynnik wtedy krąży w układzie cały czas a kocioł dba o jego odpowiednią temperaturę.Jeśli sterowanie dwustanowe to może być zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts