Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można zrobić cyrkulację ciepłej wody na rozdzielaczach?

Ratpaw

Recommended Posts

Oczywiście, że tak. Ja mam rozprowadzoną wodę w domu na rozdzielaczach. Na rozdzielaczu jest też cyrkulacja. Kupowałem u nich: https://finish-a.com.pl/ Mam nadzieję, że nikt linka nie wywali. To nie jest reklama. Można u nich zamówić odpowiednią ilość obiegów dla ciepłej wody, zimnej jak również i cyrkulacji. Posiadają atest do stosowania w układach wody pitnej.

• 4 weeks później...

Powoli przymierzam się do wykonywania instalacji, mój wybór padł na PEX z rozdzielaczami, stąd mam kilka pytań:

1. Do rozdzielaczy iść z kotłowni też pex? bo widziałem sporo zdjęć, że do rozdzielacza idzie z kotłowni PP, dalej już PEX.Jakieś zalety/wady takiego mieszania systemów?.

2. Jaką średnicę użyć do nitki powrotnej od rozdzielacza do kotłowni?

3. W dwóch łazienkach będę miał układ z dwoma umywalkami obok siebie, zastanawiam się co zrobić:

- jedno doprowadzenie + zawór podwójny do umywalki

- dwie zupełnie niezależne nitki z dwoma cyrkulacjami

- szeregowo w cyrkulację połączone dwa kolana ścienne przelotowe, poniżej naszkicowałem trzy rozwiązania

[ATTACH=CONFIG]467474[/ATTACH]

1. Ja mam wszystko w PEX. Nie bawiłem się już innymi systemami.

2. Ale to chodzi o cyrkulację? Ja mam PEX 16. Zasilanie rozdzielaczy w ciepłą i zimną wodę jest na PEX 25. Następnie w zależności od funkcji i długości mam albo PEX 16 albo PEX 20.

3. Mam takie umywalki i właśnie się ostatnio zastanawiałem czy drugi raz bym tak samo zrobił jak zrobiłem (mam wersję 2 z Twojego rysunku) i chyba wybrałbym wersję 3. Mniej rur trzeba prowadzić.

Ja mam całą instalacje "szeregowo" (powrót od ostatniego punktu).

Jak masz rozdzielacze, to każda "pętla" będzie miała inny opór i przez jedne powroty cyrkulacji będzie przepływało za dużo, a przez inne za mało. Efekt, że niepotrzebnie będzie mieszana woda w zasobniku a w tych punktach, do których za mało trzeba będzie (za) długo czekać.

Chyba, że zamontujesz na każdym powrocie (najlepiej blisko punktu poboru, bo ciepła woda jest potrzebna w puncie poboru, a nie w rurze cyrkulacji) RTLe - ale to koszt i może być kłopotliwe. Ale funkcjonalnie, to najlepsze rozwiązanie jak robisz na rozdzielaczach.

Edyta. Tylko trzeba pamiętać o bypassie albo automatyce wyłączającej pompę cyrkulacji, gdy wszystkie powroty się zamkną.

Edytowane przez Kaizen

Przecież są gotowe rozdzielacze z regulacją przepływów w obwodach. Herz oferuje zawór dławiący z regulacją proporcjonalną.

"Praca normalna poniżej 52 oC Zawór otwarty"

Taki zawór nie ma najmniejszego sensu, bo jest zawsze otwarty w realnym świecie nawet, jak jest zainstalowany tuż za punktem poboru i nawet, jak w tym puncie jest już osiągnięta temperatura 55*.

Mam zamiar dać w domu dwie pompy cyrkulacyjne w dwóch rozdzielaczach, coś jak na zdjęciu. Chcę je sterować czujnikiem ruchu z alarmu. Na serio aż takie różnice w przepływach, że trzeba bawić się w sterowanie? Może da się to jakoś skryzować na zaworach w rozdzielaczu?

Kazein - szeregowo cała instalacja wydaje mi się, że ma dwa gigantyczne problemy. Pierwszy to awaryjność - jak coś walnie to cała łazienka do odcięcia. Drugi - dotarcie wody do ostatniego punktu jak zdecyduję o wyłączeniu cyrkulacji będzie masakryczne długotrwałe.

[ATTACH=CONFIG]467494[/ATTACH]

• Like 1

Kazein - szeregowo cała instalacja wydaje mi się, że ma dwa gigantyczne problemy. Pierwszy to awaryjność - jak coś walnie to cała łazienka do odcięcia.

Jak coś walnie za którymkolwiek zaworkiem kątowym to masz cały dom do odcięcia.

Drugi - dotarcie wody do ostatniego punktu jak zdecyduję o wyłączeniu cyrkulacji będzie masakryczne długotrwałe.

Ważna ilość wody, jaką musi przepompować pompa do cyrkulacji. A pojemność będzie większa, jak będziesz miał więcej powrotów.

Jak masz wiele powrotów to pilnowanie uśrednionej temperatury powoduje znacznie większe przepływy, jak chcesz mieć pewność, żeby do tego, do którego ciepła woda dociera najdłużej był przepłukany gorącą wodą.

Każde użycie wody w każdym następnym punkcie wyręcza cyrkulację we wcześniejszych. U mnie na końcu jest wanna - więc jak nalewam do niej wody, to nie włączam cyrkulacji tylko leję a w każdym kranie jest potem dosyć długo dostępna ciepła woda (a nic nie zamieszane w zasobniku przez cyrkulację).

A opory... Te się zmieniają. Niech sobie ktoś odkręci którąś baterię jeszcze w czasie pracy cyrkulacji - i przepływy się znacznie zmieniają.