Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podczas natrysku należy mieć odpowiednię środki ochrony osobistej, to jasne. Niejasne jest mnie co się dzieje z pianą podczas używania, np w kontakcie z różnymi substancjami, używanymi w domu. Nie mam dowodów na toksyczność tej piany, ale byłbym ostrożny.

- ja widzę wady tylko przy nakładaniu / natrysku pianki, ale to robią zazwyczaj wyspecjalizowane " ekipy ".

- sama natryskowa izolacja poliuretanowa została przebadana na 100 sposobów, od ITB - po PZH i jakiś " sensacji " w niej nie ma ( przynajmniej ja nie widzę ).

Piany w stanie ustabilizownym nie obawiałbym się jako źródła substancji szkodliwych (poliizocyjanian). Obiekcje do piany mam na sytuację ogniową - primo łatwopalność gwałtowna, secundo to co sie wydziela podczas palenia. Ogień wybucha podczas snu mieszkańców, czujka zadziała ale zadymienie juz jest. Dobiegną wszyscy do drzwi w takiej atmosferze? Kilka razy widziałem płonące kontenery na budowie (czajnik, grzejnik, papieros w koszu na smieci) - smród straszny a byłem na zewnątrz.

cześć. Co prawda sporo osób już ci odpowiedziało ale podrzucę i moje doswiadczenia z tego typu sprawami. docieplenie domu od wewnątrz jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego doboru materiałów i technologii, aby uniknąć problemów z wilgocią i mostkami termicznymi.

ocieplenie domu od wewnątrz powinno być wykonane tak, aby warstwa paroizolacyjna znajdowała się po stronie cieplejszej przegrody, a warstwa paroprzepuszczalna po stronie zimniejszej. W ten sposób unikniesz przenikaniu pary wodnej do środka ściany i jej kondensacji, która może prowadzić do zawilgocenia i uszkodzenia materiałów. Ocieplenie domu od wewnątrz powinno być również ciągłe i nieprzerwane, aby nie tworzyć mostków termicznych, czyli miejsc, gdzie ciepło ucieka szybciej niż w innych częściach ściany.

w twoim przypadku, jeśli chcesz dołożyć wełnę skalną 100 mm i przykryć ją płytą G-K, musisz zadbać o to, aby warstwa wełny była dobrze przyklejona do ściany z betonu komórkowego i nie miała żadnych szczelin. Następnie musisz zastosować folię paroizolacyjną, która będzie chronić wełnę przed wilgocią z wnętrza domu. Folię należy dokładnie przymocować do ściany i do stropu, a także dołączyć do niej listwy uszczelniające. Na folię możesz następnie zamontować płytę G-K, która będzie stanowić wykończenie ściany. To oczywiscie moje moje subiektywne zdanie. Tyle ile z tym pracowałem tyle jestem w stanie Ci podpoweidzęc w tym temacie. Troche sie namęczyłem ale mam nadzieję, że mi też kiedyś ktoś jak bede potrzebował podrzuci jakiś dobry pomysł. Trzymaj sie dobrego dnia.:cool: