mnew 02.01.2024 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia (edytowane) Cześć,Mam działkę, którą jest w miarę równa, jednak po zrobieniu ogrodzenia mam sporo prześwitów. Działka ma 1000m2 i chciałem nawieźć ok 2 wywrotki tj. 40t ziemi. Obecnie posiadam już pozwolenie na budowę jednak zacząłem się zastanawiać czy właściwie mogę nawozić ziemię. Teoretycznie zgodnie z prawem bez zezwolenia można nawieść do 200 kg ziemi na jeden metr kwadratowy działki, co oznacza jej dopuszczalne podwyższenie o 20-25 cm. Złamanie tych zasad może skutkować nakazem usunięcia odpadów. Ja jednak chcę podnieść działkę pewnie ok 5cm na całej powierzchni, bo 40t na takiej powierzchni to niewiele. Wyliczyłem, że dla działki 1000m2 podniesienie terenu o 5cm to jest ok 80t lub 50m3 ziemi, więc teoretycznie zgodnie z zapisami prawnymi mogę, chociaż z drugiej strony jest to nawiezienie odpadu (ale prawo też mówi, że jest to możliwe bez pozwolenia w przypadku 2ook/na m2) Czy to jest w Waszej ocenie zgodne z prawem i dokonywaliście już takiego nawożenia/niwelacji terenu?Działka z żadnej strony nie ma sąsiadów dopiero 2 działki dalej są domy. Edytowane 2 Stycznia przez mnew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.01.2024 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Cały post jest conajmniej dziwny. Ale co to są te "prześwity" na działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 02.01.2024 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Cały post jest conajmniej dziwny. Ale co to są te "prześwity" na działce? W wielu miejscach pod podmurówką mam puste przestrzenie takie trochę prześwity. Aby nie podsypywać w każdym miejscu chciałem wyrównać działkę po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2024 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Nawożenie ziemi na teren działki nie może zmieniać warunków wodnych. Więc to nie jest tak, że możesz podnieść o 25 cm, jesli woda zacznie spływac do sąsiadów lub u nich stać z braku odpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 06.01.2024 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia Znam przypadki nawiezienia kilkudziesięciu wywrotek ziemi koło domu jednorodzinnego dla wyrównania i zniwelowania działki a Ty nad dwoma czy 5 rozpaczasz? PS jedna czteroośka to ok 10m3 ziemi, a jak lecą sobie w kulki to nawet na 2m3 potrafią kręcić, Jedyne z czym trzeba się liczyć to zalewanie sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2024 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia zdecydowanie Frofo ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.01.2024 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Odnośnie pozwolenia na tego typu prace, to ja sobie od razu w PZT zrobiłem zupełnie nowy układ terenu. Więc w pozwoleniu na budowę miałem nowy układ spadków i skarp. Natomiast odnośnie prac podpowiadam, aby część działki odgrodzić od budowy. Nie upilnujesz budowlańców i ile im dasz terenu do dyspozycji tyle działki Ci zanieczyszczą. 2 lata po zakończeniu budowy nadal znajduję butelki i kawałki cegieł na drugim końcu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts