Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiezienie ziemi na działkę/Niwelacja terenu

Recommended Posts

Cześć,

Mam działkę, którą jest w miarę równa, jednak po zrobieniu ogrodzenia mam sporo prześwitów. Działka ma 1000m2 i chciałem nawieźć ok 2 wywrotki tj. 40t ziemi. Obecnie posiadam już pozwolenie na budowę jednak zacząłem się zastanawiać czy właściwie mogę nawozić ziemię. Teoretycznie zgodnie z prawem bez zezwolenia można nawieść do 200 kg ziemi na jeden metr kwadratowy działki, co oznacza jej dopuszczalne podwyższenie o 20-25 cm. Złamanie tych zasad może skutkować nakazem usunięcia odpadów. Ja jednak chcę podnieść działkę pewnie ok 5cm na całej powierzchni, bo 40t na takiej powierzchni to niewiele.

Wyliczyłem, że dla działki 1000m2 podniesienie terenu o 5cm to jest ok 80t lub 50m3 ziemi, więc teoretycznie zgodnie z zapisami prawnymi mogę, chociaż z drugiej strony jest to nawiezienie odpadu (ale prawo też mówi, że jest to możliwe bez pozwolenia w przypadku 2ook/na m2)

Czy to jest w Waszej ocenie zgodne z prawem i dokonywaliście już takiego nawożenia/niwelacji terenu?

Działka z żadnej strony nie ma sąsiadów dopiero 2 działki dalej są domy.

Edytowane przez mnew

Znam przypadki nawiezienia kilkudziesięciu wywrotek ziemi koło domu jednorodzinnego dla wyrównania i zniwelowania działki a Ty nad dwoma czy 5 rozpaczasz?

PS jedna czteroośka to ok 10m3 ziemi, a jak lecą sobie w kulki to nawet na 2m3 potrafią kręcić,

Jedyne z czym trzeba się liczyć to zalewanie sąsiadów.

Odnośnie pozwolenia na tego typu prace, to ja sobie od razu w PZT zrobiłem zupełnie nowy układ terenu. Więc w pozwoleniu na budowę miałem nowy układ spadków i skarp. Natomiast odnośnie prac podpowiadam, aby część działki odgrodzić od budowy. Nie upilnujesz budowlańców i ile im dasz terenu do dyspozycji tyle działki Ci zanieczyszczą. 2 lata po zakończeniu budowy nadal znajduję butelki i kawałki cegieł na drugim końcu działki.