Kaizen 05.01.2024 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 (edytowane) Faktura rzeczywista 27.03.2023 --- 520,20zł 624kWh tania 281kWh , droga 343kWh . Wrzuć zrzut z faktury, a nie się rozpisujesz. Bo średnia cena 83gr/kWh po cenach z 2022r nijak nie zgadza się z taryfą G12w. Może masz taryfę C? Puszczanie klimy w drogiej strefie gdy nikogo nie ma w domu to czysta rozrzutność. A bojler w drogiej strefie tym bardziej. Ale kto bogatemu zabroni Tak, jak jesteś tak rozrzutny, to montuj PV. Tyle, ile się tylko zmiesci. Edytowane 5 Stycznia 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 08.01.2024 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) 1. Wrzuć zrzut z faktury, a nie się rozpisujesz. Bo średnia cena 83gr/kWh po cenach z 2022r nijak nie zgadza się z taryfą G12w. Może masz taryfę C? 2. Puszczanie klimy w drogiej strefie gdy nikogo nie ma w domu to czysta rozrzutność. A bojler w drogiej strefie tym bardziej. Ale kto bogatemu zabroni Tak, jak jesteś tak rozrzutny, to montuj PV. Tyle, ile się tylko zmiesci. 1. Mam G12W , nie wiem do czego zmierzasz.... Zerkłem na FB i tam nasz niedawny forumowy Arturo72 wrzucił fakturę , a też jest w Tauronie i mieszka na Śląsku. Za 842 kWh zapłacił 1067,68 co daje jakieś 1,27zł za kWh 2. Klima chodzi cały czas bo mam dom szkieletowy więc o akumulacji nie ma mowy. Zresztą robiłem testy i wajchowanie temperaturą nic nie daje. Bojler mam 50L więc grzanie go tylko w 2 strefie odpada. Ale przyjmijmy że masz racje odnośnie zużycia w strefach taniej i drogiej. Na CWU idzie mi od 120 do 150 kWh miesięcznie. Nawet gdybym przeniósł wszystkie kWh do taniej taryfy to ile zyskam ? 50zł ? Martwiłem się tym co przepadnie z PV w lato, ale faktycznie Ci co piszą o jak najwiekszej instalacji mają chyba rację.... "Mrozy w Finlandii wywindowały ceny energii elektrycznej Apel Fingrid, by pilnować zużycia energii, ma jeszcze jeden wymiar – odbiorcy realnie zaoszczędzą, jeśli wstrzymają się lub ograniczą pobór energii elektrycznej w najbliższy piątek. W szczycie porannym za 1 MWh musieliby zapłacić od 1000 do 1478 euro (za 1 kWh – od 1 do 1,4 euro, czyli ponad 4 zł lub więcej). Wieczorne ceny na rynku energii są jeszcze wyższe, bo między godz. 18 a 19 za 1 MWh będzie trzeba zapłacić 1900 euro (1 kWh – 1,9 euro, ponad 8 zł)." Edytowane 8 Stycznia 2024 przez sito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2024 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 1. Mam G12W , nie wiem do czego zmierzasz.... Zerkłem na FB i tam nasz niedawny forumowy Arturo72 wrzucił fakturę , a też jest w Tauronie i mieszka na Śląsku. Za 842 kWh zapłacił 1067,68 co daje jakieś 1,27zł za kWh Zmierzam do tego, że szukasz oszczędności w przyszłości, a coś masz namieszane w przeszłości. Nie wiem, co wrzucał Arturo - ale jak to faktura od początku roku (czyli całość powinna być po cenach z 2022) to też mu się nie zgadza.. 2. Klima chodzi cały czas bo mam dom szkieletowy więc o akumulacji nie ma mowy. I co to zmienia, jak nikogo nie ma w domu? Tym bardziej nie ma sensu grzać, jak nikogo nie ma w domu, bo jeszcze szybciej od technologii tradycyjnej się nagrzeje. Zresztą robiłem testy i wajchowanie temperaturą nic nie daje. Że niby grzanie w drogiej strefie kosztuje tyle samo co w taniej? Jak grzeję klimą to nigdy nie chodzi w czasie drogiej strefy gdy nikogo nie ma w domu. Za to w tanim okienku grzeje na maksa, ogrzewa do wyższej temperatury ściany (gdy rekuperacja chodzi na minimum, więc i straty na wentylacji minimalne) - a po powrocie komfort zapewnia nie tylko ciepłe powietrze, ale też cieplejsze (w porównaniu z chodzącą 24/7 z temperaturą docelową) ściany. Bojler mam 50L więc grzanie go tylko w 2 strefie odpada. Ale przyjmijmy że masz racje odnośnie zużycia w strefach taniej i drogiej. Na CWU idzie mi od 120 do 150 kWh miesięcznie. Nawet gdybym przeniósł wszystkie kWh do taniej taryfy to ile zyskam ? 50zł ? U mnie teraz droga kosztuje 1,12 a tania 0,51 zł/kWh. Więc 150kWh to oszczędność 91,5 zł miesięcznie. Czyli montaż smart gniazdka czy programatora zwraca się już po pół miesiąca. A Ty zastanawiasz się nad montażem fotowoltaiki która będzie się zwracała latami (o ile w ogóle się zwróci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocarny 09.01.2024 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Odpuście z Kaizenem, bo go nic nie przekona. Jak on ma tańszą drogą energię, niż w normalniej taryfie... i nie dopuszcza myśli, że ktoś może mieć inaczej. Cały czas piszę wrzuć fakturę, a sam nie wrzuci fakturę umowę z kiedy co i jak, bo to wszystko rzutuje na cenę. Rozwala cały wątek nie tylko ten, ale prawie każdy w którym zaczyna pisać swoje mądrości. No ale 23 tys. postów zobowiązuje.P.S. Jak się zdecyduję na PV to dam znać co jak z czym. Jeżeli ktoś ma jakieś dane odnośnie autokonsumpcji w tak małych PV (2-4 kWp) to proszę o wpisanie danych to na pewno coś wniesie do wątku.Kaizen już znamy Twoje zdanie i nie musisz odpisywać i nabijać licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.01.2024 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) (...)Jeżeli ktoś ma jakieś dane odnośnie autokonsumpcji w tak małych PV (2-4 kWp) to proszę o wpisanie danych to na pewno coś wniesie do wątku. Kaizen już znamy Twoje zdanie i nie musisz odpisywać i nabijać licznika. Moja instalacja nie jest mała ale na jej podstawie mogę Ci zasugerować rozwiązanie które ma szansę zapewnić Ci autonsumpcję bliską 100% dla małej instalacji. Mała instalacja z falownikiem hybrydowym i magazynem 5-10kWh. Wielkość magazynu zależy od Twojego zapotrzebowania od zachodu do wschodu Słońca, czyli w czasie gdy PV nie ma szans już produkować. Jeśli nie chcesz się bawić w zgłaszanie tej instalacji to nie musisz. Ustawiasz falownik żeby nic do sieci nie wysyłał i wtedy będziesz miał na pewno 100% autokonsumpcji. Bez magazynu, aby mieć wysoką (70-100%) autoconsumpcję instalacja musiała by być mikro (1-2kW). Edytowane 9 Stycznia 2024 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.01.2024 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Moja instalacja nie jest mała ale na jej podstawie mogę Ci zasugerować rozwiązanie które ma szansę zapewnić Ci autonsumpcję bliską 100% dla małej instalacji. Mała instalacja z falownikiem hybrydowym i magazynem 5-10kWh. Wielkość magazyny zależy od Twojego zapotrzebowania od zachodu do wschodu Słońca. Jeśli nie chcesz się bawić w zgłaszanie tej instalacji to nie musisz. Ustawiasz falownik żeby nic do sieci nie wysyłał i wtedy będziesz miał na pewno 100% autokonsumpcji. Bez magazynu, aby mieć wysoką (70-100%) autoconsumpcję instancja musiała by być mikro (1-2kW). Ale w nocy jest tanie okienko, które wg. Kaizena zawsze będzie tanie, a nawet jak podrożeje to i tak się nie będzie opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2024 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 sam nie wrzuci fakturę umowę z kiedy co i jak, bo to wszystko rzutuje na cenę. Jaką fakturę? Stare wrzucałem niejednokrotnie. Za ten rok bazuję na taryfach zatwierdzonych, dostępnych na stronie URE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2024 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Ale w nocy jest tanie okienko, które wg. Kaizena zawsze będzie tanie, a nawet jak podrożeje to i tak się nie będzie opłacało Nawet jak ZE odkupi produkcję po 25gr, a sprzeda w nocy po 51gr (brutto ze wszystkim) to gdzie tu opłacalność zużywania magazynu, który będzie miał sprawność z 85%? Czyli jak zamiast 5 kWh sprzedanych za 1,25 zł zapakujemy do magazynu i wyciągniemy 4,25kWh za które byśmy zapłacili 2,1675 zł to "oszczędzamy" 0,9175zł. Niech nawet magazyn przeżyje tysiąc takich cykli. To mamy raptem 917,5zł oszczędności. Jak magazyn kosztował mniej, to się opłaci go tak katować (ale trzeba pamiętać, że ceny skupu często były wyższe nawet w szczycie produkcji - więc to liczenie baaardzo na korzyść żyłowania magazynu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.01.2024 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) (...)to gdzie tu opłacalność zużywania magazynu, który będzie miał sprawność z 85%?(...) Ty już lepiej nic na temat magazynu nie pisz bo się tylko kompromitujesz. Najbardziej popularna cela LFP ma sprawność ponad 96% oraz gwarantowane 6000 cykli. Pewnie tego nie przeczytasz bo masz mnie w ignorowanych tak jak wszystkich tych którzy tu publicznie pokazali jak ograniczona masz wiedzę i jakie byki tu sadzisz. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 09.01.2024 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Nawet jak ZE odkupi produkcję po 25gr,.... zaszalałeś, trzeba była napisać, że za 5gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.01.2024 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Nawet jak ZE odkupi produkcję po 25gr, a sprzeda w nocy po 51gr (brutto ze wszystkim) to gdzie tu opłacalność zużywania magazynu, który będzie miał sprawność z 85%? Czyli jak zamiast 5 kWh sprzedanych za 1,25 zł zapakujemy do magazynu i wyciągniemy 4,25kWh za które byśmy zapłacili 2,1675 zł to "oszczędzamy" 0,9175zł. Niech nawet magazyn przeżyje tysiąc takich cykli. To mamy raptem 917,5zł oszczędności. Jak magazyn kosztował mniej, to się opłaci go tak katować (ale trzeba pamiętać, że ceny skupu często były wyższe nawet w szczycie produkcji - więc to liczenie baaardzo na korzyść żyłowania magazynu). Po ile zakład odkupi nas nie obchodzi , nie to jest meritum . Stos tylko napisał co należy zrobić ( magazyn ) aby mieć autokonsumpcję na wysokim poziomie. Mój dom w nocy od maja do listopada działa na "standby" więc o te kWh ( nocne ) nie zamierzam ( na razie ) walczyć. Jak skończę grzać to oczywiście sprawdzę ile przez noc bierze mój dom ale bardziej mnie interesuje dzienne zużycie bo jest ono u mnie spore. Biorąc pod uwagę, że grzać muszę jeszcze cały marzec i kwiecień ( dzień i noc ) to jest spora szansa że większość produkcji z małej PV wrzucę w ogrzewanie i CWU w tych miesiącach. Październik też daje spore możliwości grzania w moim przypadku. Czekam nadal na to co napisze swierol i na to co będzie od lipca 2024r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2024 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 zaszalałeś, trzeba była napisać, że za 5gr Wiesz, jak liczony jest RCEm? Tyle samo w sumie wydadzą zakłady energetyczne na tyle samo kWh skupionych od prosumentów niezależnie od tego, czy będzie rozliczanie RCEm czy godzinowe RCE. Owszem, jeden prosument trochę na rozliczaniu godzinowym straci, inny zyska - saldo jednak się nie zmieni (jak nie wiesz dlaczego, to dowiedz się jak jest liczony RCEm). 25gr/kWh średnio to i tak bardzo naginane na korzyść magazynu. Widzisz, nawet w październiku (gdy do sieci oddaje się już znikome ilości energii nierozliczanej przez bilansowanie godzinowe) cena jest wyższa, niż przyjąłem. Po ile zakład odkupi nas nie obchodzi , nie to jest meritum . Stos tylko napisał co należy zrobić ( magazyn ) aby mieć autokonsumpcję na wysokim poziomie. To kup jeden panel i jeden mikrofalownik i bez żadnego magazynu. Najniższy koszt instalacji i 100% autokonsumpcji (prawie) gwarantowane. To w końcu chodzi o eksperymentalny cel "maksymalizacja autokonsumpcji" czy o oszczędności finansowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.01.2024 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 ... Widzisz, nawet w październiku (gdy do sieci oddaje się już znikome ilości energii nierozliczanej przez bilansowanie godzinowe) cena jest wyższa, niż przyjąłem. ... no bo jest wyzsza a ty dla swojej kalkulacji przyjales bardzo mocno zaniozona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 10.01.2024 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 Najbardziej popularna cela LFP ma sprawność ponad 96% oraz gwarantowane 6000 cykli. Pytanie ile w tym prawdy... Ja to traktuję bardziej jak aliexpress'owe oferty z latarką 1 000 000 lumenów i baterią 50 000 mAh za niecałe 10$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.01.2024 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 Bez sensu z tumi bateriami. Ktos chce mala instalacje aby miec wysoka autokonsumpcje i bedzie mial bo im mniejsza instalacja w stosunku do zapotrzebowania tym autokonsumpcja wyzsza a wy rozpisujecie sie o bateriach na ktorych zaoszczedzi 400zl rocznie. To juz lepiej niech sobie wstawi pare paneli wiecej. Najwazaniesze pytanie jest czemu jest zainteresowany mala instalacja, chodzi o koszty czy po prostu mysli logicznie? Ile bedzie kosztowac go instalacja 2-3kW a ile bedzie kosztowac go instalacja 2-3kW z magazynem? Mowie o wszystkich kosztach, kompletna instalacja do uzytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 10.01.2024 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 Bez sensu z tumi bateriami. Ktos chce mala instalacje aby miec wysoka autokonsumpcje i bedzie mial bo im mniejsza instalacja w stosunku do zapotrzebowania tym autokonsumpcja wyzsza a wy rozpisujecie sie o bateriach na ktorych zaoszczedzi 400zl rocznie. To juz lepiej niech sobie wstawi pare paneli wiecej. Najwazaniesze pytanie jest czemu jest zainteresowany mala instalacja, chodzi o koszty czy po prostu mysli logicznie? Ile bedzie kosztowac go instalacja 2-3kW a ile bedzie kosztowac go instalacja 2-3kW z magazynem? Mowie o wszystkich kosztach, kompletna instalacja do uzytku. Kaizen zadał takie pytanie kilka postów wcześniej. W sensie dlaczego akurat 3kW a nie 10kW skoro panele są tanie Nie wiem czy ktoś to liczył w sensie ile większe zyski by byly w okresie małej produkcji kontra różnica w cenie instalacji Ja osobiście tez jestem anty jeśli chodzi o jakieś wielkie instalacje z dużym magazynem które jeszcze niedawno kosztowały 100k . Zakup nieruchomości uważam za lepszy interes. Nie dość ze przynosi jakieś zyski to za 15 lat będzie więcej warta. Instalacja po 15 latach nie będzie droższa, jedynie na co można liczyć to małe rachunki lub ich brak. Tyle ze my tu piszemy o malutkim PV o wartości poniżej 10k.To dla większości z nas w chwili obecnej 2 lub 3 wypłaty więc nie jest to jakaś wielka inwestycja. A jeśli będą w przyszłości sensowne dopłaty do magazynów, to może sie okazać że energię z sieci będziemy pobierali głównie na cele grzewcze. Nadmiarem energii bym się nie martwił, ją zawsze idzie spożytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.01.2024 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 (edytowane) no bo jest wyzsza a ty dla swojej kalkulacji przyjales bardzo mocno zaniozona Tak jak pisałem - daję fory i przyjąłem pesymistycznie niskie ceny skupu. A i tak wyszło, że nie ma sensu przepuszczanie przez magazyn. Jak chcesz, to sobie przelicz dla wyższych cen skupu. Wyjdzie, że ktoś musiałby Ci magazyn dać za darmo albo i dopłacić, żeby się opłacało go zużywać na przenoszenie prądu z PV na noc. Pytanie ile w tym prawdy... Ja to traktuję bardziej jak aliexpress'owe oferty z latarką 1 000 000 lumenów i baterią 50 000 mAh za niecałe 10$ Cela jak cela. Sprawdźcie sobie sprawność przetwornicy z prądu stałego na 230V. A jak ktoś wybierze AC coupled to jeszcze sprawność przetwarzania ze stałego z PV na zmienny i z powrotem zmiennego na stały do ładowania akumulatorów. Nikt nie gwarantuje cykli. Wszyscy dają gwarancję na lata. Co gorsza jak policzysz, to nawet ładując i rozładowując 2x dziennie nie zrobisz tyle cykli, co deklaruje (ale nie gwarantuje) producent. Więc czemu gwarancja taka krótka? Jak ktoś ładuje 40-60% w 22*C to może i te deklarowane cykle wyrobi. Ale jak ładuje do pełna (i co gorsza doładowuje ostatnie procenty regularnie) to zużywa akumulator znacznie, znacznie szybciej. Nie bez kozery co lepszy firmware telefonu ma opcję ochrony baterii ograniczający ładowanie do 85% (w autach elektrycznych też się zdarza). Które falowniki czy same magazyny to potrafią? https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries https://pushevs.com/2018/04/27/battery-charging-full-versus-partial/ Edytowane 10 Stycznia 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 10.01.2024 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 (edytowane) Pytanie ile w tym prawdy... Ja to traktuję bardziej jak aliexpress'owe oferty z latarką 1 000 000 lumenów i baterią 50 000 mAh za niecałe 10$ Tak miewają, choć rzeczywista chwilowa efektywność zależy od kilku czynników, w tym prądu rozładowania czy głębokości rozładowania. Można sobe spokojnie przyjąć pojedyncze procenty. Ale, sprawność procesu ładowania/rozładowania to nie tylko efektywność samych cel, ale również ładowarki, która też nie ma 100%, a zwykle dziewięćdziesiąt kilka. I tak, jak w przypadku cel, zależy ona chwilowo od parametrów pracy przetwornicy.. I jeszcze jest sprawność samego falownika, która też jest poniżej 100% i też zależy od chwilowych parametrów pracy. Sumując, w zależności od okoliczności i sprzętu, który się posiada straty w całym procesie ładowania / rozładowania mogą się zawierać od pojedynczych procent do kilkunastu procent. Średnia 10% wydaje się być bezpieczna dla różnych szacunków. Ile bedzie kosztowac go instalacja 2-3kW a ile bedzie kosztowac go instalacja 2-3kW z magazynem? Mowie o wszystkich kosztach, kompletna instalacja do uzytku. Moim daniem, to pytanie wtórne - instalacje powinno się stawiać taką, na jaką kogoś stać. W końcu, w obecnych czasach mówienie o amortyzacji takich instalacji podobne jest do rozważań o istnieniu kosmitów - jeśli ktoś ma wolne środki do wydania to może je sobie wydać na instalację PV i mieć z niej korzyści bieżące i zadowolenie. Poza tym, każda instalacja PV jest indywidualna, bo każdy stawiający taką instalację ma inne uwarunkowania i oczekiwania, więc i tak sam musi to sobie w głowie poukładać, bo tylko on wie o wszystkim, co go otacza..I jak życie pokazuje, właśnie ci, co sobie dogłębnie przemyśliwują co chcą osiągnąć, wychodzą na tym najlepiej. Czyli, nic nie zastąpi własnej, nabytej wiedzy i myślenia. Przy czym trzeba pamiętać, że instalacja PV to jest integralna część całego systemu działania domu i warto ją rozważać (wielkość, typ, strukturę...) w połączeniu do innych istotnych elementów infrastruktury domu, ozym zresztą było tu już wcześniej w wątku. . Edytowane 10 Stycznia 2024 przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.01.2024 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 Kaizen zadał takie pytanie kilka postów wcześniej. . te pytania sa od pocatku zanim Kaizen wtracil sie do rozmowy Jak chce 2-3kW to sens tego jest wg mnie duzu tylko pytanie ile ta instalacja bedzie kosztowac (tez o tym wspomnialem w pierwszym moim poscie w tym watku). Jesli np. instalacja 5kW kosztuje 25kzl a instalacja 2,5kW kosztuje polowe tego to ma to sens. W kazdym watku o PV ktos wpada na genialny pomysl aby ladowac bateria chociaz te sa nieoplacalne a potem zamienia sie koszt baterii na dodatkowe panele i tak z 2-3kW powstaje 10kW. I kazdy watek jest taki sam. A teraz dodatkowo ze panele sa tanie to ladowac na maksa, potem na wiosne problem z wysokim napieciem i narezkanie na infrastrukture. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 10.01.2024 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 ... Moim daniem, to pytanie wtórne - instalacje powinno się stawiać taką, na jaką kogoś stać. ... . gorszej rady jeszcze nie slyszalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts