Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ścian i sufitu garażu w bryle

tomot79

Recommended Posts

Witam proszę doradźcie, jestem przed tynkowaniem i instalacją, czy warto i jaką robić izolację wewnętrzną garażu + pom. gospodarczego z piecem gazowym:

1. ścianka nośna (solbet 24) odgradzająca od domu (od wiatrołapu, łazienki i częściowo salonu: co najlepsze: XPS+siatka +klej (czy 5 cm XPS wystarczy); wełna, a może płyta pir (czy ją tez trzeba obrabiać siatką i klejem).

2. sufit: xps, wełna (sufitowa, paroc, lamelowa), płyta pir.

Zależy mi aby zdało to swoje zadanie, było jak najmniej pracochłonne.

Dodatkowo pytanie, pokoje na piętrze nad garażem, łącznie ok.40 m2: pod jastrych dawać zamiast EPS 100: XPS lub Pir- czy wtedy odizoluje się termicznie skutecznie od garażu i nie musiałbym w nim sufitu ocieplać. Grubość wg projektu to 5 cm.

P.S. garaż ogrzewanie podłogowe, może w ogóle nie ma sensu ocieplać-w projekcie brak o tym wzmianki????

ja napisze co mam u siebie i jak bede robil

Mam garaz "doczepiony" do domu, z tym, ze z garazem sasiaduje kotlownia

1. na scianie laczacej garaz z domem styro 6cm

2. na suficie garazu styro 8cm

3. na scianie laczacej kotlownie z domem welna

4. na suficie kotlowni welna

5. na posadzce pokoju nad garazem EPS100 8cm

to wszystko, zadnych XPSow, nie wiem wlasciwie po co taki twardy dawac.Ja jestem po elektryce i tynkach i jeszcze tego nie robilem. oczywiscie w garazu tynkowalem tylko te sciany, ktorych nie bde ocieplac a wiec zewnetrzne i w srodku dzialowa pomiedzy garazem a kotlownia.

Edytowane przez zeusik6

5 cm na posadzce nad garażem to trochę mało. Jeśli na poddaszu nie ma jeszcze drzwi balkonowych to proponuję zwiększyć tym bardziej jeśli ma być podłogówka.

Te 5 cm będzie jeszcze pocięte przez instalację wodną.

Z tego względu pod stropem w garażu proponuję wełnę 10-15cm i sufit podwieszany z płyt KG.

Ściana nośna pomiędzy garażem a domem jest wystarczajaca ale jeśli przy ścianie znajduje się toaleta to radzę dodać 5cm XPS z siatką i klejem.

Styropian tylko w takim przypadku ze względu na fakt że na owej ścianie będzie później trudniej cokolwiek powiesić.

Ogrzewany garaż OK ale weź pod uwagę że otwierasz bramę garażową a nawet jeśli nie to 5cm panel bramy więc straty ciepła są dość duże.

Wyraźnie napisał

garaż ogrzewanie podłogowe,

Te 5 cm będzie jeszcze pocięte przez instalację wodną.

Jesli dobrze rozumiem jego projekt, bo chyba jest podobny do mojego to w pomieszczeniu nad garazem nie beda biegly zadne rurki wodne, niby z jakiej racji

Szanuje Twoja osobe bo wiele razy mi pomogles, ale facet napisal zeby bylo jak najmniej roboty, czepiac 10-15cm welny, zabawa w sufit podwieszany i potem jeszcze w posadzce nad pomieszczeniem wiecej niz 5cm styro to glupota tym bardziej jesli ma byc garaz ogrzewany.

Wrzucic przykleic styro do sufitu garazu zaciagnac siatka, nie bawilbym sie tutaj w zadne podwieszane sufity, wg mnie bezsensu. W zupelnosci 8cm po obu stronach stropu wystarczajaco (i to nie wiem czy nie za bogato). Gdyby garaz mialby byc nieogzrewany mozna by bylo dac wiecej na sufit w garazu, tak to bez sensu.Grzejac taki garaz podlogowo to tam moze byc zimą i 14-18 stopni, zalezy jak projektant mu to wyrysowal i jak gesto polozy rurki.

Edytowane przez zeusik6

Dziękuję za rady. Jeśli chodzi o garaż to zgodnie z projektem był grzejnik na ścianie i zmieniłem na podłogówkę oczywiście nie tak gęstą jak w innych pomieszczeniach i tak jak piszecie docelowo w okresach zimnych cel to 15st.

Nad garażem faktycznie brak rurek wod-kan także eps czy xps nie byłby cìęty.

Co do sufitu to zastanawiam się nad wełną gotową sufitową paroc coś w tym stylu- szybki montaż i w miarę estetyczne. Ściankę nośną wewnętrzną tak jak piszecie eps siatka klej lub pir ( wiem drogo ale do zastanowienia ).

I jeszcze pytanie, a może na strop nad garażem zamiast eps 5/8 cm dać płytę pir podłogową 5/8 cm i wtedy przy lepszych parametrach izolacyjnych pir nie musiałbym ocieplać sufitu garażu ?????

Ja mam garaz i kotłownie w bryle domu.

Chce miec garaz ogrzewany 12-15stopni.

Mimo to daje 5cm (lambda 0.40) na sciany w garazu i kotlowni miedzy pomieszczeniami ciepłymi oraz 10cm na ocieplenie stropu

Na posadzkę w garazu 6-8cm eps 150. Dom na płycie fundamentowej. 10cm xps pod spodem, 15cm po bokach, grubosc betonu 30cm

Myśle, ze powinno wystarczyć.