tomot79 07.01.2024 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia Witam proszę doradźcie, jestem przed tynkowaniem i instalacją, czy warto i jaką robić izolację wewnętrzną garażu + pom. gospodarczego z piecem gazowym:1. ścianka nośna (solbet 24) odgradzająca od domu (od wiatrołapu, łazienki i częściowo salonu: co najlepsze: XPS+siatka +klej (czy 5 cm XPS wystarczy); wełna, a może płyta pir (czy ją tez trzeba obrabiać siatką i klejem).2. sufit: xps, wełna (sufitowa, paroc, lamelowa), płyta pir.Zależy mi aby zdało to swoje zadanie, było jak najmniej pracochłonne.Dodatkowo pytanie, pokoje na piętrze nad garażem, łącznie ok.40 m2: pod jastrych dawać zamiast EPS 100: XPS lub Pir- czy wtedy odizoluje się termicznie skutecznie od garażu i nie musiałbym w nim sufitu ocieplać. Grubość wg projektu to 5 cm.P.S. garaż ogrzewanie podłogowe, może w ogóle nie ma sensu ocieplać-w projekcie brak o tym wzmianki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 07.01.2024 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia (edytowane) ja napisze co mam u siebie i jak bede robil Mam garaz "doczepiony" do domu, z tym, ze z garazem sasiaduje kotlownia 1. na scianie laczacej garaz z domem styro 6cm2. na suficie garazu styro 8cm3. na scianie laczacej kotlownie z domem welna4. na suficie kotlowni welna5. na posadzce pokoju nad garazem EPS100 8cm to wszystko, zadnych XPSow, nie wiem wlasciwie po co taki twardy dawac.Ja jestem po elektryce i tynkach i jeszcze tego nie robilem. oczywiscie w garazu tynkowalem tylko te sciany, ktorych nie bde ocieplac a wiec zewnetrzne i w srodku dzialowa pomiedzy garazem a kotlownia. Edytowane 7 Stycznia przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.01.2024 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 5 cm na posadzce nad garażem to trochę mało. Jeśli na poddaszu nie ma jeszcze drzwi balkonowych to proponuję zwiększyć tym bardziej jeśli ma być podłogówka.Te 5 cm będzie jeszcze pocięte przez instalację wodną.Z tego względu pod stropem w garażu proponuję wełnę 10-15cm i sufit podwieszany z płyt KG. Ściana nośna pomiędzy garażem a domem jest wystarczajaca ale jeśli przy ścianie znajduje się toaleta to radzę dodać 5cm XPS z siatką i klejem.Styropian tylko w takim przypadku ze względu na fakt że na owej ścianie będzie później trudniej cokolwiek powiesić.Ogrzewany garaż OK ale weź pod uwagę że otwierasz bramę garażową a nawet jeśli nie to 5cm panel bramy więc straty ciepła są dość duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.01.2024 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Jaką temperaturę będziesz utrzymywał w garażu? Czy dobrze rozumiem, że w garażu masz podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 08.01.2024 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) Wyraźnie napisał garaż ogrzewanie podłogowe, Te 5 cm będzie jeszcze pocięte przez instalację wodną. Jesli dobrze rozumiem jego projekt, bo chyba jest podobny do mojego to w pomieszczeniu nad garazem nie beda biegly zadne rurki wodne, niby z jakiej racji Szanuje Twoja osobe bo wiele razy mi pomogles, ale facet napisal zeby bylo jak najmniej roboty, czepiac 10-15cm welny, zabawa w sufit podwieszany i potem jeszcze w posadzce nad pomieszczeniem wiecej niz 5cm styro to glupota tym bardziej jesli ma byc garaz ogrzewany. Wrzucic przykleic styro do sufitu garazu zaciagnac siatka, nie bawilbym sie tutaj w zadne podwieszane sufity, wg mnie bezsensu. W zupelnosci 8cm po obu stronach stropu wystarczajaco (i to nie wiem czy nie za bogato). Gdyby garaz mialby byc nieogzrewany mozna by bylo dac wiecej na sufit w garazu, tak to bez sensu.Grzejac taki garaz podlogowo to tam moze byc zimą i 14-18 stopni, zalezy jak projektant mu to wyrysowal i jak gesto polozy rurki. Edytowane 8 Stycznia przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.01.2024 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Gdyby tam utrzymywał 15 stopni to żadne ocieplenie nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 08.01.2024 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Dziękuję za rady. Jeśli chodzi o garaż to zgodnie z projektem był grzejnik na ścianie i zmieniłem na podłogówkę oczywiście nie tak gęstą jak w innych pomieszczeniach i tak jak piszecie docelowo w okresach zimnych cel to 15st. Nad garażem faktycznie brak rurek wod-kan także eps czy xps nie byłby cìęty.Co do sufitu to zastanawiam się nad wełną gotową sufitową paroc coś w tym stylu- szybki montaż i w miarę estetyczne. Ściankę nośną wewnętrzną tak jak piszecie eps siatka klej lub pir ( wiem drogo ale do zastanowienia ). I jeszcze pytanie, a może na strop nad garażem zamiast eps 5/8 cm dać płytę pir podłogową 5/8 cm i wtedy przy lepszych parametrach izolacyjnych pir nie musiałbym ocieplać sufitu garażu ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_murator 09.01.2024 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Ja mam garaz i kotłownie w bryle domu. Chce miec garaz ogrzewany 12-15stopni.Mimo to daje 5cm (lambda 0.40) na sciany w garazu i kotlowni miedzy pomieszczeniami ciepłymi oraz 10cm na ocieplenie stropuNa posadzkę w garazu 6-8cm eps 150. Dom na płycie fundamentowej. 10cm xps pod spodem, 15cm po bokach, grubosc betonu 30cm Myśle, ze powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts