Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka najlepsza papa na fundament (pod pustaki)

SmoothCrimin4l

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym zapytać co Waszym zdaniem będzie lepsze, jeśli chodzi o możliwie najlepszą izolację poziomą fundamentów od ścian właściwych z silikatu.

np

Fundament 4,0 Szybki Profil SBS (prod. Icopal) czy Polbit Baza 5,0 Szybki Profil SBS (również Icopal) ?

Ta pierwsza jest dedykowana do fundamentów, ale grubość 4mm. Ta druga niby bardziej ogólna, ale grubsza.

Co będzie lepsze? Postawić na chudszą ale dedykowaną (zawiera niby jakieś specjalne domieszki) czy standardowa ale grubsza ?

Widziałem jeszcze papy prod Izolacje Jarocin, najgrubsza z nich miała 5,2mm, ale była opisana jako papa wierzchniego krycia, więc chyba odpada?

Nie chodzi o różnicę w cenie 5zł na m2, ma to być możliwie najlepsze rozwiązanie.

Taką papę kładzie się na raz, czy na dwa?

Z góry dzięki za pomoc.

• 3 weeks później...
To jest także mój ulubiony. Właśnie zniszczyłam kilka podkładów, gdy zdałam sobie sprawę, że są albo zbyt rzadkie, albo zbyt gęste, abym chciała sobie z nimi poradzić. Double Wear stał się moim standardem, według którego oceniam nowe podkłady Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane przez ceatels

Fundament 4,0 Szybki Profil SBS (prod. Icopal) czy Polbit Baza 5,0 Szybki Profil SBS (również Icopal) ?

Im grubsza tym lepsza, bo trudniej ją przepalić i uszkodzić jakimiś zadziorami.

Widziałem jeszcze papy prod Izolacje Jarocin, najgrubsza z nich miała 5,2mm, ale była opisana jako papa wierzchniego krycia, więc chyba odpada?

Nie odpada, jest dobra.

Taką papę kładzie się na raz, czy na dwa?

Kiedyś kładło się musowo na dwa, bo papa była na kartonie (podkładówka), a inna była trudna w zdobyciu. Jedna gruba, porządnie zgrzana powinna wystarczyć.