Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany - ocieplenie

Recommended Posts

Witam, chciałbym dopytać o ocieplenie stropu drewnianego, poddasze uzytkowe.

A więc, jak ma wygladac izolacja takiego stropu?

Obecnie mam deski ktora sa przyczepione do stropu od dolu (taka podsufitka), czy moge na to polozyc dwie warstwy welny, folie i na to plyte OSB jako podloge na poddaszu?

Czy jednak kolejnosc powinna byc inna i folie dac od dolu i od gory, jest w stanie ktos doradzić?

Pozdrawiam.

Obecnie robię remont więc zimno, docelowo będzie grzane więc w zimę 21*C, lato to już zależy..

Chciałbym oddzielić górę od dołu napewno akustycznie, żeby dało się żyć..

Jeżeli poddasz użytkowe, grzane to izolacja cieplna też się przyda mimo wszystko w syropie drewnianym?

I tu moje pytanie.. jak ułożyć warstwy materiałów żeby z czasem to wszystko niezgnilo, naczytałem się że jak wełna będzie przylegać do deski to będzie się pocić..

Czy jednak kolejnosc powinna byc inna i folie dac od dolu i od gory, jest w stanie ktos doradzić?

Jeżeli planujesz na obydwu kondygnacjach utrzymywanie podobnej temperatury i wilgotności, to paroizolację warto dać tylko nad pomieszczeniami mokrymi. Wtedy termoizolacja nie ma sensu - ale wełnę daje się dla izolacji akustycznej.

Ale jeżeli bierzesz pod uwagę możliwość wyłączenia z użytkowania i ogrzewania którejś kondygnacji, to paroizolację należy dać jak najbliżej ogrzewanej przestrzeni (a z drugiej strony przegrody pozostawić parze wodnej możliwość ulotnienia się).

Witam, chciałbym dopytać o ocieplenie stropu drewnianego, poddasze uzytkowe.

A więc, jak ma wygladac izolacja takiego stropu?

Obecnie mam deski ktora sa przyczepione do stropu od dolu (taka podsufitka), czy moge na to polozyc dwie warstwy welny, folie i na to plyte OSB jako podloge na poddaszu?

Pozdrawiam.

W moim drugim domu robię to tak że na te deski nasypałem perlitu ok 8 cm na to pójdzie membrana dachowa na niej 10 cm wełny to zrówna się z belkami głównymi na nich w poprzek pójdą kantówki 5x10 na wysokość i między nie znów wełna a wszystko przykryją deski pióro wpust potem szlifowanie maszyną olej lniany i zapominam na 100 lat ale od dołu też coś będzie czyli stelaż z profili przykręcony od dołu do belek między nimi wypełnię styropianem 3cm tyle ile ma profil na profilach przykleję taśmę dwustronną i doczepię folię paroizolacyjną i na to karton gips.

Super! Dziekuje za odpowiedzi, jestem troche spokojniejszy.

A jeszcze pytanie, sciana szczytowa, dom nieocieplony, w przyszlosci bedzie ocieplenie.

Welna bedzie dotykac muru, na to folia paroizolacyjna i plyta gk czy folie paroizolacyjna dac od strony muru i od strony plyty gk?

• 4 months później...