Filip0 18.01.2024 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Witam, chciałbym dopytać o ocieplenie stropu drewnianego, poddasze uzytkowe.A więc, jak ma wygladac izolacja takiego stropu? Obecnie mam deski ktora sa przyczepione do stropu od dolu (taka podsufitka), czy moge na to polozyc dwie warstwy welny, folie i na to plyte OSB jako podloge na poddaszu?Czy jednak kolejnosc powinna byc inna i folie dac od dolu i od gory, jest w stanie ktos doradzić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.01.2024 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Jakie temperatury panują na tym poddaszu? I co chcesz izolować: dźwięki, ciepło, coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip0 19.01.2024 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Obecnie robię remont więc zimno, docelowo będzie grzane więc w zimę 21*C, lato to już zależy.. Chciałbym oddzielić górę od dołu napewno akustycznie, żeby dało się żyć..Jeżeli poddasz użytkowe, grzane to izolacja cieplna też się przyda mimo wszystko w syropie drewnianym? I tu moje pytanie.. jak ułożyć warstwy materiałów żeby z czasem to wszystko niezgnilo, naczytałem się że jak wełna będzie przylegać do deski to będzie się pocić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 19.01.2024 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Nic nie będzie się pocić, co za bzdura. Jeśli poddasze ma być mieszkalne, czyli ogrzewane, to wełna ma za zadanie głównie izolować dźwięki. Pomyśl też o podkładkach pod ew. OSB czy deskami podłogowymi. Żadnej folii też nie będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2024 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Czy jednak kolejnosc powinna byc inna i folie dac od dolu i od gory, jest w stanie ktos doradzić? Jeżeli planujesz na obydwu kondygnacjach utrzymywanie podobnej temperatury i wilgotności, to paroizolację warto dać tylko nad pomieszczeniami mokrymi. Wtedy termoizolacja nie ma sensu - ale wełnę daje się dla izolacji akustycznej. Ale jeżeli bierzesz pod uwagę możliwość wyłączenia z użytkowania i ogrzewania którejś kondygnacji, to paroizolację należy dać jak najbliżej ogrzewanej przestrzeni (a z drugiej strony przegrody pozostawić parze wodnej możliwość ulotnienia się). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.01.2024 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Witam, chciałbym dopytać o ocieplenie stropu drewnianego, poddasze uzytkowe. A więc, jak ma wygladac izolacja takiego stropu? Obecnie mam deski ktora sa przyczepione do stropu od dolu (taka podsufitka), czy moge na to polozyc dwie warstwy welny, folie i na to plyte OSB jako podloge na poddaszu? Czy jednak kolejnosc powinna byc inna i folie dac od dolu i od gory, jest w stanie ktos doradzić? Pozdrawiam. W moim drugim domu robię to tak że na te deski nasypałem perlitu ok 8 cm na to pójdzie membrana dachowa na niej 10 cm wełny to zrówna się z belkami głównymi na nich w poprzek pójdą kantówki 5x10 na wysokość i między nie znów wełna a wszystko przykryją deski pióro wpust potem szlifowanie maszyną olej lniany i zapominam na 100 lat ale od dołu też coś będzie czyli stelaż z profili przykręcony od dołu do belek między nimi wypełnię styropianem 3cm tyle ile ma profil na profilach przykleję taśmę dwustronną i doczepię folię paroizolacyjną i na to karton gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip0 22.01.2024 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Super! Dziekuje za odpowiedzi, jestem troche spokojniejszy. A jeszcze pytanie, sciana szczytowa, dom nieocieplony, w przyszlosci bedzie ocieplenie.Welna bedzie dotykac muru, na to folia paroizolacyjna i plyta gk czy folie paroizolacyjna dac od strony muru i od strony plyty gk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.01.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Paroizolację daje się od strony źródła pary wodnej, czyli od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip0 22.01.2024 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia Dziękuję bardzo za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubra 05.06.2024 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca (edytowane) Do dyspozycji mam rakiety licowe R-19 i R-30. Legary mają wymiary około 3X12. Dach znajduje się bezpośrednio nad tarasem. 26 stóp od ściany do ściany mobdro . Edytowane 13 Czerwca przez rubra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts