Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna w nowym domu

Recommended Posts

Hej,

Jestem na etapie surowym zamkniętym jeszcze przed tynkami. Wiem że 90% forum jest za wentylacja mechaniczną (rekuperacja) ale tutaj jest pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej.

Czy w takim wypadku (dodany obrazek) wentylacja grawitacyjna będzie działała bez nawiewników, czy należy dodać nawiewniki np ścienne? Każdy kanał wentylacji grawitacyjnej będzie połączona z osobnym izolowanym kominkiem. Pytam oczywiście o okres grzewczy bo w okresie letnim to wiadomo, że okna są często otwierane.

BTW: Czy są jakieś ciekawe rozwiązania z dodawaniem do wentylacji grawitacyjnej jakiś silników które wspomogą przepływ powietrza?[ATTACH=CONFIG]468062[/ATTACH]

Czy w takim wypadku (dodany obrazek) wentylacja grawitacyjna będzie działała bez nawiewników, czy należy dodać nawiewniki np ścienne? Każdy kanał wentylacji grawitacyjnej będzie połączona z osobnym izolowanym kominkiem. Pytam oczywiście o okres grzewczy bo w okresie letnim to wiadomo, że okna są często otwierane.

Komin wentylacji służy do wyciągania powietrza. Musisz wpuścić gdzieś świeże (zimą lodowate) w jego miejsce. Więc tak, nawiewniki są niezbędne ze względów technicznych (bez nich w szczelnym, współczesnym domu wentylacja nie zadziała - kiedyś stolarka i same domy były dziurawe jak sito, więc i tak zaciągały powietrze). Ale też Rozporządzenie w sprawie WT wymaga ich montażu.

Co do otwierania okien - co kto lubi. Ja gdzie bym nie mieszkał, to miałem ochotę pozamykać. Czy to przez upały (po co go wpuszczać do wewnątrz), czy to przez kurz, hałas (w tym miałem za oknem pawia, co jeszcze przed wschodem słońca wskakiwał na dach domu sąsiada i wydzierał dziób), smród, smog, robactwo, komary i inne czynniki, przed którymi dom ma być schronieniem.

Wentylacja mechaniczna bez odzysku oczywiście istnieje. Montujesz wentylatory i wyciągają.

Ale jak rzadko kiedy przy rekuperacji oszczędności idą w parze z luksusem. Klik w sygnaturkę.

Edytowane przez Kaizen