pawel2209 07.02.2024 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego Hej,Jestem na etapie surowym zamkniętym jeszcze przed tynkami. Wiem że 90% forum jest za wentylacja mechaniczną (rekuperacja) ale tutaj jest pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej. Czy w takim wypadku (dodany obrazek) wentylacja grawitacyjna będzie działała bez nawiewników, czy należy dodać nawiewniki np ścienne? Każdy kanał wentylacji grawitacyjnej będzie połączona z osobnym izolowanym kominkiem. Pytam oczywiście o okres grzewczy bo w okresie letnim to wiadomo, że okna są często otwierane.BTW: Czy są jakieś ciekawe rozwiązania z dodawaniem do wentylacji grawitacyjnej jakiś silników które wspomogą przepływ powietrza?[ATTACH=CONFIG]468062[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.02.2024 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego (edytowane) Czy w takim wypadku (dodany obrazek) wentylacja grawitacyjna będzie działała bez nawiewników, czy należy dodać nawiewniki np ścienne? Każdy kanał wentylacji grawitacyjnej będzie połączona z osobnym izolowanym kominkiem. Pytam oczywiście o okres grzewczy bo w okresie letnim to wiadomo, że okna są często otwierane. Komin wentylacji służy do wyciągania powietrza. Musisz wpuścić gdzieś świeże (zimą lodowate) w jego miejsce. Więc tak, nawiewniki są niezbędne ze względów technicznych (bez nich w szczelnym, współczesnym domu wentylacja nie zadziała - kiedyś stolarka i same domy były dziurawe jak sito, więc i tak zaciągały powietrze). Ale też Rozporządzenie w sprawie WT wymaga ich montażu. Co do otwierania okien - co kto lubi. Ja gdzie bym nie mieszkał, to miałem ochotę pozamykać. Czy to przez upały (po co go wpuszczać do wewnątrz), czy to przez kurz, hałas (w tym miałem za oknem pawia, co jeszcze przed wschodem słońca wskakiwał na dach domu sąsiada i wydzierał dziób), smród, smog, robactwo, komary i inne czynniki, przed którymi dom ma być schronieniem. Wentylacja mechaniczna bez odzysku oczywiście istnieje. Montujesz wentylatory i wyciągają. Ale jak rzadko kiedy przy rekuperacji oszczędności idą w parze z luksusem. Klik w sygnaturkę. Edytowane 7 Lutego przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 10.02.2024 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego ...Czy w takim wypadku (dodany obrazek) wentylacja grawitacyjna będzie działała bez nawiewników, ...[ATTACH=CONFIG]468062[/ATTACH] Nie, nie będzie. W miejsce zużytego ciepłego powietrza usuniętego kominem, musi napłynąć pizgające zimnem świeże powietrze z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts