Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polski klimat nie sprzyja pompom ciepła.

Alessandro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy w swoich analizach uwzględniasz że po roku od wprowadzenia do sieci, 20% niewykorzystanych pieniędzy oddawane jest w gotówce?

Najlepiej jak najwięcej wyprodukowanej energii zużyć w auto konsumpcji (wtedy ceny zakupu i sprzedaży nie mają znaczenia wykorzystujesz 1:1).

Więc jeśli w takim modelu to do odbioru raczej nic nie zostanie bo to rozliczysz.

Natomiast możliwe że ceny godzinowe nie wejdą od 1 lipca tego roku .....

https://enerad.pl/aktualnosci/rynkowa-cena-energii-elektrycznej-a-net-billing-cena-sprzedazy/

"Od 1 lipca 2024 roku nadwyżki odsyłane do sieci miały być rozliczane według taryf dynamicznych, w ujęciu godzinowym. Teraz nie jest jednak pewne, że tak się stanie, z kilku powodów. Po pierwsze, CSIRE (Centralny System Informacji o Rynku Energii) jest opóźniony i ma wejść w życie dopiero w 2025 roku. Co więcej, pojawiają się zapowiedzi rządu, że zasady ustalania cen energii dla prosumentów przejdą kolejną modyfikację. Mianowicie ma pojawić się stała cena, gwarantująca zwrot z inwestycji w ciągu 7 lat. Szczegóły nie są jednak znane."

Jeśli mogę prosić o przybliżenie bo chyba mnie to będzie dotyczyło. W jakieś formie oni (ZE) to będą oddawali? Mam rozumieć, że będą to zwroty z każdego miesiąca, z którego "depozyt" nie został po roku wykorzystany. Tylko jak z czego to będzie odliczane? Pisząc o gotówce nie miałeś chyba na myśli "żywej gotówki" ;)

Zajrzyj tutaj:

https://aktywnyprosument.pl/20-wartosci-produkcji-czy-20-nadwyzki-czyli-ile-nam-sie-nalezy-z-nadprodukcji/

Dzień dobry państwu. Wyspaliście ? :D

Sprzedaż pomp ciepła runęła.... kotły na biomasę i na gaz zyskują...

https://bizblog.spidersweb.pl/pompy-ciepla-sprzedaz

Ja zawszę śpię świetnie i jestem wyspany. Ten arytkuł powyżej to kogo ma zainteresować? Może sprzedawców PC?

Moja instalacja PC spisuje się świetnie i wynik roczny na poziomie 2500kWh ee pozwala na ogrzanie małego domu 133m2 wraz z CWU.

Czy teza postawiona w tym wątku że PC nie nadaje sie na nasz klimat jest prawidłowa? Uważam że nie.

Pewnie że pompa się nadaje - tylko ceny prądu się nie nadają - póki każdy inny nośnik energii będzie tańszy póty pompa będzie mniej popularna. Jednak w domach energooszczędnych różnica w koszcie nawet kilkadziesiąt procent nie stanowi przeszkody. Jednak tam gdzie potrzeba ponad 10 000 kwh rocznie wybór już nie jest tak oczywisty.

Z PV też szału nie było - za 2023 średnio - zapłacono po 42 grosze za 1 kwh oddanego prądu to aby nazbierać na zimę 2500 kwh po 1,2zł trzeba odprowadzić jakieś 7500 kwh do sieci. Biorac pod uwagę że ok 35 do 40 proc to autokonsumpcja aby zostało w magazynie na zimę trzeba mieć instalację sporo ponad 10kwp . A i tak kupe kasy trzeba będzie dopłacić za dystrybucję. Jakim cudem lud liczy że mu zostanie w depozycie zwrot w pienądzach to ja nie wiem. Chyba że się ma instalację straszliwie przewymiarowaną a ogrzewamy kopciuchem

Edytowane przez Chris Zielonka

Moja instalacja PC spisuje się świetnie i wynik roczny na poziomie 2500kWh ee pozwala na ogrzanie małego domu 133m2 wraz z CWU.

Czy teza postawiona w tym wątku że PC nie nadaje sie na nasz klimat jest prawidłowa? Uważam że nie.

Temat wątku to

"nie sprzyja" a nie "nie nadaje się".

Jeżeli masz nowy i dobrze ocieplony doam z podłogówką to PC jest dobrym rozwiązaniem.

Ile kosztuje 2500 kWh ponad "limit" i w jakich taryfach grzejesz co i cwu?

Ile kosztowała cała instalacja PC ?

Ceny pomp ciepła są stanowczo za wysokie a dotacje niestety podnoszą ceny.

Instalacja w całości 33k po dofinansowaniu 22k

Cena prądu? Tu masz taryfy. http://cena-pradu.pl/taryfy.html

Ja grzeje głównie w nocnej taryfie, jakieś 95% zużycia PC oraz w domu razem z bytowym za poprzedni rok mam stosunek 75% nocna i 25% dzienna

A temat wątku jest taki że w Polsce to nie sprzyja:

- jazda kabrioletem

- wakacje nad Bałtykiem

- szusowanie w górach

- i setki innych przykładów

A jednak ludzie instalują PC do nowych i do starych budynków i nie ma larum oraz strajków na ulicach. No chyba dorośli ludzie podejmują decyzje a nie bezwolne kukiełki. Czy będziemy się ze wszystkimi cackać jak z ćwierćinteligentami co nie wiedzą co robią?

Temat wątku to

"nie sprzyja" a nie "nie nadaje się".

Jeżeli masz nowy i dobrze ocieplony doam z podłogówką to PC jest dobrym rozwiązaniem.

Ile kosztuje 2500 kWh ponad "limit" i w jakich taryfach grzejesz co i cwu?

Ile kosztowała cała instalacja PC ?

Ceny pomp ciepła są stanowczo za wysokie a dotacje niestety podnoszą ceny.

Polski klimat nie sprzyja, za to skandynawski jest lepszy :)

Problem polega na tym, ze

- w przypadku gazu koszt 1kWh ciepła w zależności od rozwiązań technicznych będzie pomiędzy 0.29zł a 0,41zł

- w przypadku pompy ciepła, koszt 1kWh ciepła ( poza "limitem 2500) w zależności od rozwiązań technicznych będzie pomiędzy 0.13 zł a 0,90 zł - duża rozpiętość.

W przypadku gazu trudno jest tak schrzanić instalacje, aby sprawność spadła poniżej 70% (co daje 0,41zl). Przy pompie ciepła SCOP na poziomie 1.2-1.5 jest w pełni "osiągalny" (mam na myśli schrzaniane instalacje) co pomnożone przez 1,25zł/kWh da ok 0.90zł za 1 kWh ciepła

Z drugiej strony są też instalacje pomp gruntowych/wodnych (mokry teren lub woda) osiągające SCOP nawet rzędu 6. Przy pogrubionej wylewce i dobrze ocieplonym domu można się grzać wyłącznie w taniej taryfie (ok 0.8zł za kWh prądu) - wówczas koszt kWh ciepła wyjdzie ok 0.13 zł (ekstremalne oszczędny przykład)

Dlatego też instalację pompy ciepła trzeba dobrze przemyśleć bo faktycznie może zaboleć finansowo, ale też może być naprawdę tanio.

W większości artykułów odnośnie kosztów ogrzewania pompą ciepła w ogóle nie podają parametrów instalacji (zapotrzebowanie na ciepło, zużycie prądu prze pompę ciepła) - po prostu piszą, że jest drogo, bo przyszedł rachunek na xxx zł. Żadnych wyliczeń, analizy nic. W jednym na podstawie opisu, pośrednio udało mi się oszacować stosunek ciepła wyprodukowanego do zużycia prądu. SCOP wyszedł poniżej 1.5. Nie wiem na ile są to masowe przypadki, czy też dziennikarze muszą się sporo natrudzić, żeby je wyszukać. Jak dla mnie taka instalacja to patologia/oszustwo.

Dokładnie, artykuły są napisane tak żeby wzbudzić sensacje. Merytorycznie dno. Żadnych informacji na temat domów.

Dobrałem PC u siebie, teściów i szwagra. We wszystkich domach grzejniki. Tyle że kilka lat wcześniej domy zostały ocieplone, wymieniono okna oraz założone zostało PV ( u teściów i szwagra na starych zasadach). I wszyscy zadowoleni z PC.

Dokładnie, artykuły są napisane tak żeby wzbudzić sensacje. Merytorycznie dno. Żadnych informacji na temat domów.

Dobrałem PC u siebie, teściów i szwagra. We wszystkich domach grzejniki. Tyle że kilka lat wcześniej domy zostały ocieplone, wymieniono okna oraz założone zostało PV ( u teściów i szwagra na starych zasadach). I wszyscy zadowoleni z PC.

Zgadzam się. Też jestem zadowolony.

Mam stare zasady, PC on-off 5.9kW. bez bufora, podłogówka 100%, PV ON-grid 9.9kkWp + OFF-grid 6kWp, Magazyn 20kWh. Rachunek za prąd całkowity domu to tylko opłaty stałe.

P.S.

Sugeruję poprawić to w stopce:

"Ogrzewanie PC Inventor 6 kW"

Chyba chodziło o Inwerter

Edytowane przez stos

Zgadzam się. Też jestem zadowolony.

Mam stare zasady, PC on-off 5.9kW. bez bufora, podłogówka 100%, PV ON-grid 9.9kkWp + OFF-grid 6kWp, Magazyn 20kWh. Rachunek za prąd całkowity domu to tylko opłaty stałe.

P.S.

Są takie pompy ciepła o nazwie Inventor .

Co to jest "PC Inwerter 6 kW"?

Polski klimat nie sprzyja, za to skandynawski jest lepszy :)

Aby uzyskać 0,13 zł za 1 kWh to chyba trzeba dużo zapłacić za PC gruntową i mieć optymalne warunki.

Masz

Ogrzewanie PC Buderus WSW 186T180 12kW, klimakonwektory (łączna moc 17.5kW przy 45/40/20)

Wiesz ile praktycznie prądu pobierają? Słychać ich pracę?

Chyba kosztują dużo więcej niż zwykłe grzejniki?

Jaką temperaturę zasilania masz przy -10, 0 i 10 ?

Polski klimat nie sprzyja mieszkaniu tu ja mam OK okolice Wrocławia więc biegun ciepła". Ale taki Ełk/Suwałki/Białystok tam w zimie są tylko odcienie szarości Jak Wy tam mieszkacie? A to że tam pompa nie daje rady... a wróć grzeje ale pobiera więcej prądu to nie ważne, kociołek na ekogroszek w tej temperaturze nie dodaje więcej opały tylko pewnie oszczędza to nic.

Wiecie co kiedyś patrzyłem na zasobnik z węglem/pelletem no ubywało siłą rzeczy, ale teraz jak patrzę na licznik energii elektrycznej jak miga już mnie nie boli. Jak pomyślę raz w tygodniu klęczeć przy kociołku i godzinę go czyścić

Moja chałupa ogarnia się w 6000kWh niech ten prąd będzie po 1,4zł/kWh = 8400zł z czego z PV spadnie jakieś 3000kWh więc roczny rachunek za prąd w okolicach 4000zł to jakieś 2t wungla.

Jest dobrze, to nazwa producenta, w zasadzie to to samo co Midea i jej podobne Chinczyki.

Jaką temperaturę zasilania masz przy -10, 0 i 10 ?

Obecnie 47, 40 , 33.

Obecnie dopiero bawię się z krzywą ( w końcu dorwałem info jak ją ustawiać ręcznie). Przy tym ustawieniu i obecnych temperaturach pompa robi pauzy na 1h co 3-4h. Niestety przegapiłem moment jak były mrozy ( cały zeszły rok i styczeń obecnego, zmieniałem ręcznie jak spadła temperatura w domu poniżej 22C) i podejrzewam, że można to jeszcze zrobić niżej zarówno dla dodatnich jak i ujemnych.

Edytowane przez M_F

Jeśli mamy rozważać czy klimat sprzyja czy nie sprzyja to myślę że jednak szkodzi pompom ciepła powietrznym bo bardzo długo utrzymują się temparatury dogodne dla defrostów a te potrafią naprawdę umęczyć biedne sprężarki - u mnie w skrajnych przypadkach defrosty potrafiły sie robić co 40 minut. Nie wytrzymałem tego i paliłem w kotle jak na dworze 4 C a odpalałem pompę jak minus 4 . Ciekawe że jak miałem ustawine 35 C defrosty były częstsze niż jak była na 37 czy 38. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie.

szkodzi pompom ciepła powietrznym bo bardzo długo utrzymują się temparatury dogodne dla defrostów

To co mają powiedzieć na wyspach? Nie dość, że względnie ciepło, to jeszcze wilgotno i na znacznym obszarze ta wilgoć z solą jeszcze.

A SCOP mają znacznie wyższy.

Nie zmienia to faktu, że PC działa i radzi sobie - i zazwyczaj ma problem z nadmiarem mocy i taktowaniem, a nie przypominam sobie, żeby z brakiem mocy w wykończonym, zamieszkanym domu ktoś się pojawił na FM.

A co do opłacalności - to zależy. Minusem pomp PC PW (a jeszcze bardziej gruntowych) jest to, że ich instalacja jest droga. A ceny energii i serwisu trudno przewidzieć. Inne źródła ciepła są tańsze w instalacji, serwisie, naprawach i wymianie gdy dokończą żywota. Więc trudno ocenić, co w perspektywie kilkunastu czy kilkudziesięciu lat będzie najtańsze TCO.

Jeśli mamy rozważać czy klimat sprzyja czy nie sprzyja to myślę że jednak szkodzi pompom ciepła powietrznym bo bardzo długo utrzymują się temparatury dogodne dla defrostów a te potrafią naprawdę umęczyć biedne sprężarki - u mnie w skrajnych przypadkach defrosty potrafiły sie robić co 40 minut. Nie wytrzymałem tego i paliłem w kotle jak na dworze 4 C a odpalałem pompę jak minus 4 . Ciekawe że jak miałem ustawine 35 C defrosty były częstsze niż jak była na 37 czy 38. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie.

Ale częste defrosty jak mi się wydaje tyczy pomp dobranych na styk ,widzę to u sąsiada on ma jakąś vailant i ma grzane podłoga oraz kaloryfery na piętrze więc i bufor a jak bufor to i temp zasilania wyższa być musi i u niego defrost co 45 minut regularnie a widzę to bo na wprost okna jest jego pompa ja mam przewymiarowaną i tylko podłogówka i defrostów praktycznie nie mam wcale jeden na dobę góra dwa ale to przy okolicach zera lub lekko na plusie typu plus 2 stopnie.