fotohobby 08.03.2024 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca (edytowane) Fakt - Globalne ocieplenie dobiega końca. Nadchodzi nowa epoka lodowcowa Jednak jego wpis wcale nie dotyczył rekordów ciepła, lecz zimna, bo to właśnie one coraz częściej stają się anomalią. „O mój Boże. Styczeń przyniósł rekordowy mróz na Antarktydzie. Globalne ocieplenie dobiega końca. Nadchodzi nowa epoka lodowcowa” - napisał naukowiec, oczywiście z sarkazmem. Wiesz co to sarkazm, czy muszę tłumaczyć ? Polecam jednak czytać trochę więcej, niż same tytuły... Edytowane 8 Marca przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 08.03.2024 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca Wiesz co to sarkazm, czy muszę tłumaczyć ? Polecam jednak czytać trochę więcej, niż same tytuły... Doczytałeś do końca i jakie wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2024 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca (edytowane) Ano takie: Styczeń na świecie zapisał się jako najcieplejszy w całej historii pomiarów meteorologicznych, które prowadzone są od 1850 roku. Średnia temperatura powietrza była wyższa od normy wieloletniej aż o 1,27 stopnia. i takie: Rekordy zimna występują jednak coraz rzadziej. Świadczy o tym porównanie obszarów z rekordowo wysokimi (na bordowo) i niskimi (na granatowo) temperaturami w styczniu. No coż, słabo wyszło z tym twoim "faktem" Edytowane 8 Marca przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.03.2024 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca Nie tylko styczeń , a każdy z ostatnich bodaj 8 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 17.04.2024 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Temat dylemat wszystkich budujących. Też mam problem z decyzją. PC +PV to jak ma to działać??? Może jak masz na myśli samo CWU latem, a CO przecież chodzi zimą jak nie ma słońca. Na nowych zasadach net-srilingu już się tego nie przeskoczy robiąc nadprodukcję latem. W aktualnych warunkach tańszy i lepszy jest gaz - samo zużycie wychodzi taniej, koszty instalacji mniejsze, koszty serwisów mniejsze. Jak się piec zwali to kupisz nowy znacznie taniej niż nową PC. PV też się może zepsuć. ...ale... coś tam dupczą o dokładaniu podatków do gazu od CO2 i że nie ekologiczne, więc istnieje ryzyko, że będą chcieli do tego paliwa zniechęcać ludzi poprzez sztuczne podbijanie cen gazu kolejnymi podatkami. Zabronią za 3 lata w nowych domach... o ile to przejdzie. Z kolei tarcza się kończy prąd podrożeje i też pewnie będzie dalej drożał, bo kasa w kieszeniach grubasów się musi zgadzać. No i co tu wybrać, jak podjąć decyzję nie mając danych. To trochę jak gra na giełdzie i spekulacja. Państwo i EU powinno zapewnić stabilne warunki i przewidywalne, a nie napychać swoje tłuste dupska wymyślając obowiązkowe informacje o cookies, rodo, zbyt krzywe ogórki, zbyt proste banany i inne bzdury. Edytowane 17 Kwietnia przez Korleon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 17.04.2024 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia To jest właśnie to ta niepewność jutra, chyba chcą nas dojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 17.04.2024 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Temat dylemat wszystkich budujących. Też mam problem z decyzją.. Jaki problem? Podłogówka + kocioł pelletowy z buforem i po temacie. Jak się wszystko ułoży i wyklaruje, za jakiś czas możesz podmienić na wszystko. Edytowane 24 Kwietnia przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 23.04.2024 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia Teoretycznie tak, ale na gaz rozkopywać trzeba, rurki ciągnąć, może kostkę rozbierać w zależności jak pójdzie, w elewacji robić dziury i kombinować. Na PC i tak nawet jakbym jej nie robił teraz to rurki chcę puścić. Dotacje nie wiadomo jak będą w przyszłości wyglądać. Ten pelet trzeba gdzieś trzymać. Nie mam gdzie. Nie ma piwnicy. Mam praktycznie na maksa zabudowę działki, bo parterówka, a jeszcze potrzebuję jakiś domek narzędziowy wcisnąć. Gdzieś tam wszystko się da, ale na pewno o wiele bardziej się sprawa komplikuje w późniejszym zamieszanym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 15.07.2024 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca Jako ciekawostkę podam, że zamontowałem już kilka pomp ciepła u górników, żaden z nich nie chce słyszeć o węglu, a działam na Podbeskidziu, gdzie temperatury są niższe niż w reszcie Polski. A ja znam górników, którzy nie chcą słyszeć o pompie ciepła i dokupują za własne pieniądze kotły na węgiel i drewno, podpinając je do buforów jako dodatkowe źródło energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 15.07.2024 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca Rządzący będą robili wszystko, żeby prąd był tańszy, bo to oznacza konkurencyjność naszej gospodarki. moze napisz do ministerstwa, niech nie wylaczaja w soboty i niedziele farm i wiatrakow i dadza chociaz w weekend ludziom prąd po niskiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.07.2024 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca Cześć, w tym tygodniu zaczynam kopać fundamenty po domem pod Warszawą, a dalej nie wiem co zrobić ze źródłem ciepła... Zakładam że założę panele fotowoltaiczne i pierwotnie zakładałem że założę też pompę ciepła ale przy net-bilingu to się chyba średnio spina. Było przez ostatnie 12 miesięcy sporo negatywnych artykułów w prasie o tym że ludzie dostają wysokie rachunku (po kilka/kilkanaście tysięcy) etc. i szukałem szczegółów ale nigdzie nie mogłem znaleźć nic wiarygodnego i trochę bardziej szczegółowego, co pozwoliłoby mi ocenić moją sytuację. Postanowiłem to sam policzyć żeby zrozumieć jak to może wyglądać. Na razie stworzyłem bazowy arkusz, który pokazuje generację energii z fotowoltaiki, zużycie energii i próba estymacji ile z tego pójdzie z autokonsumpcji a ile trzeba będzie kupić/sprzedać (zakładam na razie brak banku energii ze względu na ich koszt). Link tutaj - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bfW_mKjVDxJK0VjdjDkoeuJVTVLIXZNVkJ8LEowXlpI/edit#gid=0 Wychodzi mi że w net billingu ani banku energii, dla dobrze ocieplonego domu o pow 250m2 roczny koszt kupowanej energii to niecałe 2 tys zł. Niestety jestem w temacie energetyki/ogrzewania/budowania domu dosyć zielony, więc jeśli ktoś bardziej doświadczony mógłby zerknąć czy to się mniej więcej spina i nie robię jakiś bardzo podstawowych błędów to byłbym bardzo wdzięczny. A może ktoś w ogóle ma taki setup i jest mi w stanie napisać czy te wartości są +/- spójne z rzeczywistością Sam sobie w pewnym sensie odpowiedziałeś zadajac pytanie. Nie opłaca ci się stawianie skansenu z antycznym ogrzewaniem wodnym bo nie ma już żadnego medium grzewczego ktore kiedykolwiek da się zfinansować. Zamiast marnowac pieniadze na instalacje wodne grzewcze, pompy ciepła i duże fotowoltaiki po prostu przeznacz te pienidze na dom którego nie tzreba ogzrewać czyli dom pasywny, do tego moze porządna wentylacją z rekuperatorem może nawet kanałowym pc cuw . I nie będziesz się musiał przejmować podwyżkami cen prądu i gazu i dom bedziesz miał z wysokim certyfikatem energetycznym. Który nie stanie się miną nawet jak przepisy się zminią co do klas energetycznych domów. nie wiadomo czy skanseny nie będa dodatkowo opodatkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.07.2024 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca Jaki problem? Podłogówka + kocioł pelletowy z buforem i po temacie. Jak się wszystko ułoży i wyklaruje, za jakiś czas możesz podmienić na wszystko. To super rozwiazanie na jeszcze ok 2 lata a co potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 15.07.2024 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca jak zabronią palić biomasą to będzie totalna hipokryzja ekodebili. po prostu przeznacz te pienidze na dom którego nie tzreba ogzrewać czyli dom pasywny dude zacznij po prostu zarabiac bańkę rocznie to takie proste, i znajdz se super sloneczna dzialke za gruby hajs! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 15.07.2024 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca To super rozwiazanie na jeszcze ok 2 lata a co potem? Jakie 2 lata? Możesz mi wyjaśnić, kto lub co odebrało ci rozum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.07.2024 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca (edytowane) Jakie 2 lata? Możesz mi wyjaśnić, kto lub co odebrało ci rozum? Nie ale zgłosiłem twoje odzywki. Edytowane 16 Lipca przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 15.07.2024 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca jak zabronią palić biomasą to będzie totalna hipokryzja ekodebili. Ludzie, co się z wami porobiło, że tak się wszystkiego boicie?Już w 2019 roku niemiecka gospodarka odchodziła od gazu, dotując biomasę, a u nas ciągnęli nitki z gazem do najdalszych chałup w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.07.2024 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca moze napisz do ministerstwa, niech nie wylaczaja w soboty i niedziele farm i wiatrakow i dadza chociaz w weekend ludziom prąd po niskiej cenie. To nie działa tak prosto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 17.07.2024 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca Ludzie, co się z wami porobiło, że tak się wszystkiego boicie?Już w 2019 roku niemiecka gospodarka odchodziła od gazu, dotując biomasę, a u nas ciągnęli nitki z gazem do najdalszych chałup w lesie. Od co najmniej 15 lat naukowcy ostrzegali, że forsowanie OZE prowadzi do niestabilności w gridzie energetycznym (z powodu braku np. technologii infrastrukturalnych magazynów energii, systemów zarządzania energią u konsumentów, etc.). A wszelkie niestabilności to większe koszta nawet wtedy, gdy samą energię można produkować tanio. Czy elity polityczne słuchały specjalistów i analizowały swoje decyzje, by być może zacząć je podejmować zupełnie odwrotne to pewnie ceny zaczną spadać zamiast rosnąć, abyśmy my wszyscy mogli się ogrzewać tanim prądem jak cywilizowani ludzie? Myślę, że nie sądzę. Więc ja się nie dziwię, ludzie mają prawo się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 17.07.2024 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca Od co najmniej 15 lat naukowcy ostrzegali, że forsowanie OZE prowadzi do niestabilności w gridzie energetycznym (z powodu braku np. technologii infrastrukturalnych magazynów energii, systemów zarządzania energią u konsumentów, etc.). A wszelkie niestabilności to większe koszta nawet wtedy, gdy samą energię można produkować tanio. Czy elity polityczne słuchały specjalistów i analizowały swoje decyzje, by być może zacząć je podejmować zupełnie odwrotne to pewnie ceny zaczną spadać zamiast rosnąć, abyśmy my wszyscy mogli się ogrzewać tanim prądem jak cywilizowani ludzie? Myślę, że nie sądzę. Więc ja się nie dziwię, ludzie mają prawo się bać. Paliwa kopalne nie mają przyszłości, co jest oczywiste. Można się najwyżej spierać na jak długo jeszcze ich wystarczy i czy wyczerpywanie się złóż jest największym problemem i najpilniejszym powodem do odejścia od nich. Jedyną realną alternatywą jest energetyka jądrowa i OZE. Przy czym ilość energii jaka dostajemy za darmo ze słońca jest taka, że starczy nam dosłownie na zawsze. Jedyny problem to magazynowanie. A jesteśmy właśnie na najlepszej drodze do pozbycia się tego problemu. W Polsce mamy kilka tysięcy MWh w ESP, budowanych przez ostatnie kilkadziesiąt lat. Jak się sprężymy, to przez następne kilkadziesiąt dobudujemy drugie tyle i koniec. Brak dalszych lokalizacji nadających się pod takie obiekty. Ale za to w ciągu zaledwie kilku ostatnich lat postawiliśmy 332 MWh magazynów akumulatorowych, a to dopiero początek. Zapotrzebowanie na baterie do pojazdów elektrycznych przyciągnęło do branży ogromne środki i moce produkcyjne rosną jak szalone. Za kilka lat pojemności magazynów bateryjnych będzie już tyle samo co w ESP. Za następne dziesięć lub dwadzieścia - o rząd wielkości więcej. https://globenergia.pl/11-tysiecy-magazynow-energii-o-pojemnosci-138-mwh-przydomowe-magazyny-energii-w-liczbach-pod-koniec-2023/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.07.2024 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca Tak, przyszłość to m.in. energia ze słońca i wiatraki. Za węglem lobbują tylko uwłaszczeni na węglu i żyjący z węgla i z dotacji na węgiel. Takie lobby węglowe jak lobby spirytusowe, tytoniowe, futerkowe, łowieckie i tym podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts