Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od dłuższego już czasu mam problem ze stukającym kaloryferem w sypialni, kaloryfer "stuka" przy rozgrzewaniu się, przy wychładzaniu raczej też ale w mniejszym stopniu, brzmi to jakby powstawały gdzieś jakieś naprężenia.

Problem jest dla mnie naprawdę uciążliwy, jak pisałem, problematyczny kaloryfer jest w sypialni.

Konsultowałem ten problem z moim hydraulikiem (z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem), nie był mi w stanie pomóc, dlatego zdecydowałem napisać tutaj.

Poniżej załączam nagranie (stuki przy rozgrzewaniu), mają one różną częstotliwość, wydaje mi się że proporcjonalną do zmian temperatury wpływającej do rozgrzewającego się kaloryfera

- cała instalacja CO w domu to około 14 kaloryferów aluminiowych, żeberkowych + jedno pomieszczenie z ogrzewaniem podłogowym (aktualnie wyłączone, nie użytkowane),

- ze wszystkich 14 kaloryferów, stuka tylko ten jeden, dodam że jest od nieco większy od innych (ma 19 żeberek),

- ogrzewanie gazem, kocioł gazowy kondensacyjny dwufunkcyjny Viessmann 25kW, krzywa grzewcza 14, nachylenie 0,7

- głowica termostatyczna firmy BASE, dokładnie taka jak na tym zdjęciu [ATTACH=CONFIG]468249[/ATTACH]

Co próbowałem robić (nic nie pomogło):

- kaloryfer nie jest zapowietrzony, sprawdzałem to wielokrotnie,

- próbowałem nieco zmieniać ciśnienie w instalacji CO (od 1,1 do 1,8 bara przy ok. 45 st),

- stukanie występuje w każdej pozycji na głowicy (tzn. od 2 do 5, poniżej 2 kaloryfer jest raczej zimny), zawór głowicy jest zamontowany w poprawnym kierunku (tak samo jak na innych kaloryferach),

- ściągałem też głowice termostatyczna całkowicie (tak żeby zawór był otwarty na maksimum),

- kocioł ma 3 lata, co roku ma robiony przegląd, nigdy nie sprawiał problemów, filtr magnetyczny na obiegu CO jest obecny i na bieżąco czyszczony,

- próbowałem nawet pod haki na których wisi kaloryfer podkładać grubsze kawałki kartonów, mając nadzieje że naprężenia się zmienią i stuki zanikną,

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jedyna rzecz której jeszcze nie próbowałem to całkowita wymiana kaloryfera ale to ostateczność...

https://forum.murator.pl/topic/276347-stukaj%C4%85cy-kaloryfer-przy-rozgrzewaniu/

Od dłuższego już czasu mam problem ze stukającym kaloryferem w sypialni, kaloryfer "stuka" przy rozgrzewaniu się, przy wychładzaniu raczej też ale w mniejszym stopniu, brzmi to jakby powstawały gdzieś jakieś naprężenia.

Sprawdzałeś czy zasilanie i powrót wody c.o. z instalacji zgadzają się z podejściami w grzejniku?

Po której stronie masz zasilanie grzejnika a po której powrót z grzejnika?

https://forum.murator.pl/topic/276347-stukaj%C4%85cy-kaloryfer-przy-rozgrzewaniu/#findComment-8096226

Czysta fizyka = rozszerzalność cieplna. Tarcie rozszerzającego się kaloryfera w punktach mocowania (podparcie + mocowanie do sciany) lub na gałazkach (przyłączach od pionu) jesli też dotykaja przegród. Eksperymentuj z teflonem, niekiedy bardzo upierdliwe do zwalczenia
https://forum.murator.pl/topic/276347-stukaj%C4%85cy-kaloryfer-przy-rozgrzewaniu/#findComment-8096229

Jesteś pewien, że to kaloryfer? Może rury doprowadzające są długie i nie mają dostatecznej kompensacji?

Nie pomyślałem o tym, jest to możliwe, rury (poziomo) mają razem jakieś 55 cm, dodatkowo na zgięciu (tam gdzie idą w podłogę) są zabudowane ścianką regipsową, wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej

Spróbuję tutaj na próbę "złapać" czymś obie rury, docisnąć je do siebie,

Ml4Dl0W.png

Sprawdzałeś czy zasilanie i powrót wody c.o. z instalacji zgadzają się z podejściami w grzejniku?

Po której stronie masz zasilanie grzejnika a po której powrót z grzejnika?

Wygląda to tak jak na zdjęciu powyżej, inne kaloryfery są podłączone tak samo i nie ma z nimi problemu, wydaje się że przyłącz jest poprawna,

Czysta fizyka = rozszerzalność cieplna. Tarcie rozszerzającego się kaloryfera w punktach mocowania (podparcie + mocowanie do sciany) lub na gałazkach (przyłączach od pionu) jesli też dotykaja przegród. Eksperymentuj z teflonem, niekiedy bardzo upierdliwe do zwalczenia

Jak pisałem, próbowałem pod punkty mocowania wkładać kawałki plastiku lub kartonu, póki co bez skutku ale wydaje mi się że właśnie tutaj muszę się skupić i eksperymentować.

wywal sterownik on/off a zamontuj sterowanie pogodowe. Temperatura na grzejnikach nie bedzie się tak dynamicznie zmieiac i stukanie zniknie.

Kocioł współpracuje ze sterownikiem który jest zsynchronizowany z pogodą na zewnątrz (zewnętrzny czujnik), ma też swoje harmonogramy (na noc niższa temp)

Edytowane przez Robert651
https://forum.murator.pl/topic/276347-stukaj%C4%85cy-kaloryfer-przy-rozgrzewaniu/#findComment-8096262

Nie pomyślałem o tym, jest to możliwe, rury (poziomo) mają razem jakieś 55 cm, dodatkowo na zgięciu (tam gdzie idą w podłogę) są zabudowane ścianką regipsową, wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej

Spróbuję tutaj na próbę "złapać" czymś obie rury, docisnąć je do siebie,

Ml4Dl0W.png

...

55cm to malutko. Myślałem o długościach rzędu metrów. Co najmniej kilku metrów. Próbowałeś w trakcie tego pukania przykładać rękę do grzejnika. Może da się wyczuć miejsce drgań?

https://forum.murator.pl/topic/276347-stukaj%C4%85cy-kaloryfer-przy-rozgrzewaniu/#findComment-8096320

Czy przejście rur przez regips jest z czyste? (luz wokół) . 1. To może się przenosić na ściankę - szklanka do ścianki jak podsłuch - czy ścianka jest źródłem hałasu?Jesli nie to: 2. Mocowanie grzejnika - tu kombinuj.
https://forum.murator.pl/topic/276347-stukaj%C4%85cy-kaloryfer-przy-rozgrzewaniu/#findComment-8096369