aranes010 01.03.2024 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2024 Witam. Czy kocioł ze zbyt dużą mocą może być powodem dużego zużycia gazu ?Wynająłem kawalerkę 35m2, jeden grzejnik w pokoju kuchnia podłogowka i drabinka w łazience. Termostat ustawiony na 20 stopni a w styczniu miałem zużycie 140m3 gazu, w lutym koło 100m3.Kocioł się włącza co 3-4h popracuje około 40min i się wyłącza więc skąd takie duże zużycie?Kocioł to Beretta quadra 2 i z tego co wyczytałem to zdecydowanie za duża moc ma jak na taki metraż, da się coś zrobić bez wymiany kotła ? Jakbym dołożył grzejnik w pokoju to coś to zmieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.03.2024 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Witam. Czy kocioł ze zbyt dużą mocą może być powodem dużego zużycia gazu ? Wynająłem kawalerkę 35m2, jeden grzejnik w pokoju kuchnia podłogowka i drabinka w łazience. Termostat ustawiony na 20 stopni a w styczniu miałem zużycie 140m3 gazu, w lutym koło 100m3. Kocioł się włącza co 3-4h popracuje około 40min i się wyłącza więc skąd takie duże zużycie? Kocioł to Beretta quadra 2 i z tego co wyczytałem to zdecydowanie za duża moc ma jak na taki metraż, da się coś zrobić bez wymiany kotła ? Jakbym dołożył grzejnik w pokoju to coś to zmieni ? A po co ten kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aranes010 02.03.2024 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Jak po co ? Do ogrzewania wody i mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2024 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Witam. Czy kocioł ze zbyt dużą mocą może być powodem dużego zużycia gazu ? Wynająłem kawalerkę 35m2, jeden grzejnik w pokoju kuchnia podłogowka i drabinka w łazience. Termostat ustawiony na 20 stopni a w styczniu miałem zużycie 140m3 gazu, w lutym koło 100m3. ? Dla porównania w mieszkaniu które wynajmuję. Styczeń - 126 m3 Luty - 77 m3 36m2 rodzina 2+2 Blok ocieplony. Kocioł min. 6kW Dwufunkcyjny, Turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 02.03.2024 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Witam. Czy kocioł ze zbyt dużą mocą może być powodem dużego zużycia gazu ? Wynająłem kawalerkę 35m2, jeden grzejnik w pokoju kuchnia podłogowka i drabinka w łazience. Termostat ustawiony na 20 stopni a w styczniu miałem zużycie 140m3 gazu, w lutym koło 100m3. Kocioł się włącza co 3-4h popracuje około 40min i się wyłącza więc skąd takie duże zużycie? Kocioł to Beretta quadra 2 i z tego co wyczytałem to zdecydowanie za duża moc ma jak na taki metraż, da się coś zrobić bez wymiany kotła ? Jakbym dołożył grzejnik w pokoju to coś to zmieni ? Jaka jest temperatura grzania na kotle? Nie pytam o tem. na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aranes010 02.03.2024 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Aktualnie 55C. Co ciekawe temperatura na kotle nie ma nic do rzeczy.Testowalem wszystkie mozliwe opcje, najnizsza, najwyzsza jak i srednia temperatura i zawsze zuzycie gazu bylo takie samo lub bardzo podobne ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.03.2024 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Kocioł to Beretta quadra 2 i z tego co wyczytałem to zdecydowanie za duża moc ma jak na taki metraż, da się coś zrobić bez wymiany kotła ? Jakbym dołożył grzejnik w pokoju to coś to zmieni ? W tym wypadku moc nie jest zależna od metrażu mieszkania bo gdyby tak było to dla 35m2 wystarczył by kocioł o mocy 4 - 6kW. Ty masz 24kw ze względu na ze względu na ciepłą wodę użytkową. Kocioł jest dwufungcyjny a więc gdy odkręcasz kran kocioł załącza się podgrzewając wodę przepływowo. Problemem w tym wypadku jest moc minimalna kotła na poziomie 8kW a także sama instalacja, prawdopodobnie ocieplenie jej itp rzeczy. Co z tego że masz instalację podłogową jeżeli prawdopodobnie poprzez cienką warstwę ocieplenia posadzki 1/4 ciepła ogrzewasz sufit sąsiada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aranes010 02.03.2024 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Wlasnie podlogowe mam w kuchni tylko i tam mam wyzsza temperature niz jak w pokoju gdzie jest termosta i dlugo trzyma sie ta temperatura.Gorzej wychodzi w pokoju, dluzej sie nagrzewa i slabiej trzyma temperature. Czy dolozenie grzejnika wplynie jakos na zuzycie gazu ? Niby szybciej sie nagrzeje pokoj ale czy zaoszczedze na tym to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.03.2024 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Jak po co ? Do ogrzewania wody i mieszkania Ale dlaczego kocioł na 1 grzejnik ???? To debilizm może trzeba było kocioł z podajnikiem na ekogroszek też fajne i jaki fan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.03.2024 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Czy dolozenie grzejnika wplynie jakos na zuzycie gazu ? Niby szybciej sie nagrzeje pokoj ale czy zaoszczedze na tym to nie wiem Wpłynie bo te kilka litrów więcej spowoduje iż kocioł będzie nagrzewał wodę dłużej albo z wyższą mocą. To będzie nieznaczne ale jednak wystąpi.Odnośnie zużycia to nie wiadomo jak dołożenie grzejnika na to wpłynie w ogólnym rozrachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2024 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Aktualnie 55C. Co ciekawe temperatura na kotle nie ma nic do rzeczy. Testowalem wszystkie mozliwe opcje, najnizsza, najwyzsza jak i srednia temperatura i zawsze zuzycie gazu bylo takie samo lub bardzo podobne ;/ Mnie się wydaje, że nic nie wskórasz, albo niewiele. Masz kocioł z otwartą komorą spalania, niezbyt oszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.03.2024 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 140m3 za styczeń to nie jest dużo. Trzeba wziąć pod uwagę, że kocioł atmosferyk sporo powietrza potrzebuje do spalania i skąd je zaciąga? Z dworu. Tak więc podczas pracy dodatkowo mieszkanie się wyziębia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 03.03.2024 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 140m3 za styczeń to nie jest dużo. Trzeba wziąć pod uwagę, że kocioł atmosferyk sporo powietrza potrzebuje do spalania i skąd je zaciąga? Z dworu. Tak więc podczas pracy dodatkowo mieszkanie się wyziębia. interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 03.03.2024 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 140m3 za styczeń to nie jest dużo. Trzeba wziąć pod uwagę, że kocioł atmosferyk sporo powietrza potrzebuje do spalania i skąd je zaciąga? Z dworu. Tak więc podczas pracy dodatkowo mieszkanie się wyziębia. interesujące. Pewnie chodziło o to, że powietrze pobrane do spalania z pomieszczenia, musi być w pomieszczeniu uzupełnione "powietrzem zaciągniętym z dworu". Jeżeli jednak nie o to chodziło, to faktycznie "interesujące" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.03.2024 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 Wytłumaczę to dla dbx'a, bo chyba zbyt skomplikowany skrót myślowy zastosowałem. Otóż kocioł do spalania CH4 potrzebuje powietrza (a właściwie O2). Pobiera więc te powietrze z pomieszczenia, a następnie wyrzuca kominem - oczywiście wyrzucone powietrze powoduje podciśnienie w pomieszczeniu, które musi zostać uzupełnione nowym, zimnym powietrzem z dworu.Wystarczająco dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts