Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana grzejników żeliwnych w bloku

pawel246

Recommended Posts

Cześć, chciałbym poprosić Was o pomoc przy wymianie grzejników w związku z remontem generalnym mieszkania w bloku. Obecne to wysłużone grzejniki żeliwne, blok w starym budownictwie, źródło ciepła - ciepło miejskie.

1. Który rodzaj grzejników lepiej współpracuje z podzielnikami ciepła - aluminiowe czy stalowe - czy jest to aspekt pomijalny?

2. Czy są jakieś wskazania co do rodzaju grzejników w bloku? Czy lepsze są aluminiowe czy stalowe? Woda w instalacji jest przejrzysta i czysta.

3. Katalogi grzejników podają parametry przy doborze: 75/65, 70/55, 55/45. Podczas okresu zimowego mierzyłem temperatury grzejnika w zależności od temperatury zewnętrznej.

-10C -> temperatura grzejnika 62C

-5C -> temperatura grzejnika 57C

-1C -> temperatura grzejnika 51C

5C -> temperatura grzejnika 43C

9C -> temperatura grzejnika 39C

Który parametr zatem przyjmować przy kupnie i doborze grzejników?

Z góry serdecznie dziękują za każdą możliwą wskazówkę i pomoc:)

• 2 weeks później...

Dowiedz się, jaka temperatura jest podawana na instalację przez dostawcę ciepła, jaką zakłada i jaką osiąga dT, czy dostawca ciepła planuje jakieś zmiany w tym zakresie.

Moc grzewczą dobierz do temp. planowanej w przyszłości...

Regulusy, panele, żeberka. W jakim kolorze?

Kwestia gustu.

Z góry serdecznie dziękują za każdą możliwą wskazówkę i pomoc:)

Instalacja CO jest jedna, w całym bloku jak rozumiem. Jest więc częścią wspólną i nie możesz sam w nią ingerować (bo co zrobisz w swoim mieszakaniu - wpływa na całą instalację). Więc wszystko musisz uzgodnić ze wspólnotą/spółdzielnią (a mogą się nawet nie zgodzić na żadne modyfikacje - grzejniki są "ich").

Oczywiście. Kaizen ma rację. Taką formalność należy dopełnić. Pisemna zgoda na przeróbkę od zarządcy nieruchomości. Co jest i co zamierzasz zrobić.

Nie znam przypadku, aby na takie działanie nie było zgody.

Wygląda na to, że instalacja posiada odpowiednie filtry i jest wolna od zanieczyszczeń mechanicznych i innych. Różnie z tym bywa w instalacjach z ciepłem systemowym...

Wymieniałem parę lat temu w M5 grzejniki żeliwne na aluminiowe. Dostałem pisemną zgodę od spółdzielni. Zapytali jakie chce te grzejniki to podałem jakie sobie wstępnie wybrałem. W spółdzielni policzyli mi ile żeberek tych aluminiowych grzejników ma być i w którym pokoju i jaka to moc grzewcza i dali to wszystko na piśmie. Po przełożeniu grzejników zamontowali na nich te stare podzielniki i tyle .