guciok 16.05.2024 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja Dzień dobry, odebrałem właśnie mieszkanie w stanie deweloperskim i potrzebuję wykonać jedną przeróbkę instalacji sieciowej. Deweloper puścił 2 kable LAN na jedną ścianę chciałbym wykorzystać jeden z tych kabli i zamontować extra gniazdko sieciowe i połączyć gniazda patchcordem i kabel wpuścić w podłodze wyprowadzając go na przeciwległą ściane. Wszystkie kable w mieszkaniu rozprowadzone są w podłodze wraz z ogrzewaniem kaloryfera widocznym na zdjęciu. Na podłodze będą panele i nie będzie ogrzewania podłogowego. I tutaj pytanie czy mogę zrobić małą bruzdę na 1x1cm i puścić tam kabel LAN? Czy może być problem z wylewką? Nigdy nie robiłem tego typu prac więc chciałem się poradzić https://imgur.com/a/bitF9Jx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja (edytowane) Wylewka może popękać bez niczego. Bruzdując w niej dajesz deweloperowi możliwość wymigania się od naprawy. Albo się z tym pogódź, że wylewka popęka i będziesz musiał sam naprawiać, albo puść kabel w listwie. Albo zdaj się na WiFi. Edytowane 17 Maja przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 17.05.2024 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja IMHO - nawet jak wylewka popęka to po położeniu podłóg o tym sie nie dowiesz . U siebie w mieszkaniu (stan deweloperski) przeorałem podłogi we wszystkich pokojach (dodając gniazdka), położyłem podłogi - efektów ubocznych nie widać. Opcja delikatniejsza: może uda się wcisnąć kabelek pomiędzy ścianę a wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guciok 17.05.2024 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja (edytowane) Myślę że przy ścianie gdzie nie ma okien powinno dać się wcisnąć, ale co zrobić w przerwach przy oknach balkonowych? Bo niestety są dwa po drodze. Ew myślałem jeszcze o takich listwach przy balkonie :https://imgur.com/a/kgCMJK5 Edytowane 17 Maja przez guciok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 20.05.2024 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Można na łączeniu docelowa podłoga - okno, dać listwę przypodłogową i za nią schować kabel (albo naciąć wylewkę przy baklonie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.05.2024 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja Jeśli nie uda się poprowadzić skrętki, to można na krótkich odcinkach spróbować rozpleść pary na dwa gniazda. Wtedy transmisja moze sięgnąć maksymalnie 100 Mb/s na każdych dwóch parach. Oczywiście można też na końcu przewodu zainstalować switch, ale o tym chyba wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts