Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Puszczenie kabla LAN w podłodze

Recommended Posts

Dzień dobry, odebrałem właśnie mieszkanie w stanie deweloperskim i potrzebuję wykonać jedną przeróbkę instalacji sieciowej. Deweloper puścił 2 kable LAN na jedną ścianę chciałbym wykorzystać jeden z tych kabli i zamontować extra gniazdko sieciowe i połączyć gniazda patchcordem i kabel wpuścić w podłodze wyprowadzając go na przeciwległą ściane. Wszystkie kable w mieszkaniu rozprowadzone są w podłodze wraz z ogrzewaniem kaloryfera widocznym na zdjęciu. Na podłodze będą panele i nie będzie ogrzewania podłogowego. I tutaj pytanie czy mogę zrobić małą bruzdę na 1x1cm i puścić tam kabel LAN? Czy może być problem z wylewką? Nigdy nie robiłem tego typu prac więc chciałem się poradzić

https://imgur.com/a/bitF9Jx

bitF9Jx

Wylewka może popękać bez niczego. Bruzdując w niej dajesz deweloperowi możliwość wymigania się od naprawy. Albo się z tym pogódź, że wylewka popęka i będziesz musiał sam naprawiać, albo puść kabel w listwie. Albo zdaj się na WiFi. Edytowane przez Kaizen

IMHO - nawet jak wylewka popęka to po położeniu podłóg o tym sie nie dowiesz ;). U siebie w mieszkaniu (stan deweloperski) przeorałem podłogi we wszystkich pokojach (dodając gniazdka), położyłem podłogi - efektów ubocznych nie widać.

Opcja delikatniejsza: może uda się wcisnąć kabelek pomiędzy ścianę a wylewkę?

Jeśli nie uda się poprowadzić skrętki, to można na krótkich odcinkach spróbować rozpleść pary na dwa gniazda. Wtedy transmisja moze sięgnąć maksymalnie 100 Mb/s na każdych dwóch parach. Oczywiście można też na końcu przewodu zainstalować switch, ale o tym chyba wiesz.