guciok 16.05.2024 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2024 Dzień dobry, odebrałem właśnie mieszkanie w stanie deweloperskim i potrzebuję wykonać jedną przeróbkę instalacji sieciowej. Deweloper puścił 2 kable LAN na jedną ścianę chciałbym wykorzystać jeden z tych kabli i zamontować extra gniazdko sieciowe i połączyć gniazda patchcordem i kabel wpuścić w podłodze wyprowadzając go na przeciwległą ściane. Wszystkie kable w mieszkaniu rozprowadzone są w podłodze wraz z ogrzewaniem kaloryfera widocznym na zdjęciu. Na podłodze będą panele i nie będzie ogrzewania podłogowego. I tutaj pytanie czy mogę zrobić małą bruzdę na 1x1cm i puścić tam kabel LAN? Czy może być problem z wylewką? Nigdy nie robiłem tego typu prac więc chciałem się poradzić https://imgur.com/a/bitF9Jx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2024 (edytowane) Wylewka może popękać bez niczego. Bruzdując w niej dajesz deweloperowi możliwość wymigania się od naprawy. Albo się z tym pogódź, że wylewka popęka i będziesz musiał sam naprawiać, albo puść kabel w listwie. Albo zdaj się na WiFi. Edytowane 17 Maja 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 17.05.2024 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2024 IMHO - nawet jak wylewka popęka to po położeniu podłóg o tym sie nie dowiesz . U siebie w mieszkaniu (stan deweloperski) przeorałem podłogi we wszystkich pokojach (dodając gniazdka), położyłem podłogi - efektów ubocznych nie widać. Opcja delikatniejsza: może uda się wcisnąć kabelek pomiędzy ścianę a wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guciok 17.05.2024 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2024 (edytowane) Myślę że przy ścianie gdzie nie ma okien powinno dać się wcisnąć, ale co zrobić w przerwach przy oknach balkonowych? Bo niestety są dwa po drodze. Ew myślałem jeszcze o takich listwach przy balkonie :https://imgur.com/a/kgCMJK5 Edytowane 17 Maja 2024 przez guciok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 20.05.2024 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2024 Można na łączeniu docelowa podłoga - okno, dać listwę przypodłogową i za nią schować kabel (albo naciąć wylewkę przy baklonie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 20.05.2024 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2024 Jeśli nie uda się poprowadzić skrętki, to można na krótkich odcinkach spróbować rozpleść pary na dwa gniazda. Wtedy transmisja moze sięgnąć maksymalnie 100 Mb/s na każdych dwóch parach. Oczywiście można też na końcu przewodu zainstalować switch, ale o tym chyba wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts