Rikon 23.05.2024 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Cześć, razem z żona mocno zastanawiamy się nad projektem Dom w dracenach 2 (G2).Prosiłbym was o pomoc w ocenie / sugestie na co warto zwrócić w nim uwagę, żeby był jak najbardziej przemyślany. Nasze pomysły to:- Zmniejszenie garażu do jednostanowiskowego ( ~1m na szerokości)- Poszerzenie części sypialnianej o 1m od strony pomieszczenia gospodarczego- Usunięcie kominka- Dostosowanie stolarki okiennej (prawdopodobnie zmniejszenie największego okna w salonie ze względu na koszty, do decyzji pozostawienie okna trapezowego w salonie, pozostałe do dyskusji)- Zastanawiamy się nad dodanie małego okapu dachu- Korytarz w części sypialnianej wydaje się nieproporcjonalny. [ATTACH=CONFIG]469044[/ATTACH]Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych1991 27.05.2024 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Projekt jak projekt. Ma typowe zalety i wady parterówki. Każdy ma swoje preferencje i nikt nie wymyśli tego co wam się ma podobać.Ja bym uważał z przeróbkami bo z doświadczenia wiem, że czym bardziej przerabia się gotowy projekt tym gorzej.Z tego co piszecie już szukacie oszczędności więc sugerowałbym rozważenie domu z poddaszem użytkowym bo przy tej powierzchni będzie dużo tańszy. Szczególnie, że w opisie jest "strop: płyta żelbetowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 31.05.2024 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja Prawdopodobnie i tak pójdziemy w projekt indywidualny z tym, ze będziemy chyba wzorowali się na powyższym pomyśle. Dlatego każda rada co można jeszcze zoptymalizować przy takim układzie jest dla mnie cenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2024 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja od jakiej strony świata macie wjazd na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 31.05.2024 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja tez jestem ciekawy bo jesli od zachodu to fajny projekt bo macie sloneczne pokoje i salon a w letni wieczor juz na tarasie cień. Tylko dluga ta stodołka 21metrów to juz naprawde na konkretną działkę inaczej moze byc lipa ze zmieszczeniem sie , zalezy tez co plan mowi o % powierzchni zielonej jaka trzeba zostawic na dzialce. Te okno salonowe jest przepotezne, sam jestem ciekawy ile takie HST kosztuje ale mysle ze kolo 20-25 klocków Tyle to ja wydalem na wszystkie okna do mojego domu. Ten dom nie bedzie tani - jesli macie napiety budzet. Duzy dach, duzo fundamentow, strop kolos ktory ktos musi zrobic i zalac, duza powierchnia elewacji. I nietypowe okna ktore tez swoje beda kosztowac. Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 06.06.2024 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca Wjazd mamy od północy, jeżeli chodzi o działkę to tutaj wymiary nie będą problemem Tak nad oknami tez myśleliśmy, prawdo dobnie będziemy modyfikowali ich rozmiary. Ze stropem myślmy czy nie zmienić na wiązary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2024 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca (edytowane) Osobiście przeniosłabym pokoje dzieci na sam tył - nie będzie im przeszkadzać ewentualny hałas z salonu, ani rozmowy wieczorem na tarasie. Poszerzyłabym też nieco wiatrołap, bo teraz to ciezko zmieścić czwórkę przebierających się osób Edytowane 6 Czerwca przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikon 07.06.2024 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca Osobiście przeniosłabym pokoje dzieci na sam tył - nie będzie im przeszkadzać ewentualny hałas z salonu, ani rozmowy wieczorem na tarasie. Poszerzyłabym też nieco wiatrołap, bo teraz to ciezko zmieścić czwórkę przebierających się osób Dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts