Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w dracenach 2 (G2) - pomoc w ocenie

Recommended Posts

Cześć,

razem z żona mocno zastanawiamy się nad projektem Dom w dracenach 2 (G2).

Prosiłbym was o pomoc w ocenie / sugestie na co warto zwrócić w nim uwagę, żeby był jak najbardziej przemyślany.

Nasze pomysły to:

- Zmniejszenie garażu do jednostanowiskowego ( ~1m na szerokości)

- Poszerzenie części sypialnianej o 1m od strony pomieszczenia gospodarczego

- Usunięcie kominka

- Dostosowanie stolarki okiennej (prawdopodobnie zmniejszenie największego okna w salonie ze względu na koszty, do decyzji pozostawienie okna trapezowego w salonie, pozostałe do dyskusji)

- Zastanawiamy się nad dodanie małego okapu dachu

- Korytarz w części sypialnianej wydaje się nieproporcjonalny.

[ATTACH=CONFIG]469044[/ATTACH]

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Projekt jak projekt. Ma typowe zalety i wady parterówki. Każdy ma swoje preferencje i nikt nie wymyśli tego co wam się ma podobać.

Ja bym uważał z przeróbkami bo z doświadczenia wiem, że czym bardziej przerabia się gotowy projekt tym gorzej.

Z tego co piszecie już szukacie oszczędności więc sugerowałbym rozważenie domu z poddaszem użytkowym bo przy tej powierzchni będzie dużo tańszy. Szczególnie, że w opisie jest "strop: płyta żelbetowa".

tez jestem ciekawy bo jesli od zachodu to fajny projekt bo macie sloneczne pokoje i salon a w letni wieczor juz na tarasie cień. Tylko dluga ta stodołka 21metrów to juz naprawde na konkretną działkę inaczej moze byc lipa ze zmieszczeniem sie , zalezy tez co plan mowi o % powierzchni zielonej jaka trzeba zostawic na dzialce.

Te okno salonowe jest przepotezne, sam jestem ciekawy ile takie HST kosztuje ale mysle ze kolo 20-25 klocków :D Tyle to ja wydalem na wszystkie okna do mojego domu.

Ten dom nie bedzie tani - jesli macie napiety budzet. Duzy dach, duzo fundamentow, strop kolos ktory ktos musi zrobic i zalac, duza powierchnia elewacji. I nietypowe okna ktore tez swoje beda kosztowac.

Czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz

Osobiście przeniosłabym pokoje dzieci na sam tył - nie będzie im przeszkadzać ewentualny hałas z salonu, ani rozmowy wieczorem na tarasie.

Poszerzyłabym też nieco wiatrołap, bo teraz to ciezko zmieścić czwórkę przebierających się osób

domek.jpg

Edytowane przez Elfir

• 10 months później...
  • 3 weeks później...