Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż pompy ciepła za normalne pieniądze?

Bawoleoko

Recommended Posts

Już niejeden tak "zdobywał rynek" a później oszukani klienci płakali. "Przeciętny Kowalski" nie może pojąć, że np. 15.000 za montaż PC to nie jest zysk firmy. Trzeba zapłacić ZUS, wypłaty dla pracowników, biuro rachunkowe, podatki, kredyty na zakup sprzętu, leasingi za samochody, paliwo, utrzymanie biura, itp, itd. A firma nie montuje 20 PC po 15kzł na miesiąc przez 12 miesięcy w roku.

Ja działam w innej branży ale od ćwierć wieku prowadzę firmę. Zasady ekonomii są jednak wszędzie takie same.

No właśnie zasady ekonomii są takie same ale zmienne są inne.

Nie ma czegoś takiego jak przeciętny Kowalski i nie ma czegoś takiego jak przeciętna firma.

Weźmy przykład hipotetyczny:

firma 3 osobowa - usługi montażu pc: 1 właściciel (nadzór nad całością + zdobywanie klientów) + 2 monterów pompy

przychody ze sprzedaży: 15 montaży (pozostałe 5 dni w miesiącu szkolenia, poprawki, reklamacje klientów, chorobowe etc.)/mies. x 11 miesięcy (1 m-c urlopowy) x 5 tys. (cena usługi) = 825 tys. przychód

koszty osobowe (z Zus): (właściciel 25 tys. + monterzy 2*15 tys) x 12 m-cy = 660 tys.

koszty pozostałe: 10 tys/mies. (samochód, narzędzia, inne) x 12 = 120 tys.

zysk=825-780=45tys.

No ale przecież może być właściciel który decyduje się na zarobki nie 25 a np. 50 tys/mies, do tego potrzebuje sekretarkę (10 tys.) i dobrego handlowca (20 tys.), ponadto koszty pozostałe ma wyższe np. 20 tys/mies. Wtedy, żeby wygenerować podobny zysk cena usługi musi wzrosnąć ok. dwukrotnie.

Jeśli klient płaci to wcale mnie nie dziwi że montaż może kosztować 15 tys.

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monobloków będzie coraz więcej. Dwalata temu był szał na pompy ciepła, bo ludzie montowali je w warunkach nagonki "kij i marchewka". Miało być bezobłsugowo, PV miała pokrywać całe zapotrzebowanie, a teraz się okazuje, że założenie paneli obniża rachunki za prąd jedynie latem, bo resztę zabiera się w imieniu prawa. Ja dostałem ofertę od CNC na montaż pompy za cenę dużo wiekszą niż sama pompa (Panasonic). W zamian usłyszałem tylko, że oni mają "doświadczenie". Prosty test na wiedzę w postaci dostosowania instalacji do istniejącej pokazał, że mają gówno nie wiedzę, tzn. jak zwykle: działać będzie, ale zużycia EE będa dalekie od optymalnych. Po prostu, podłączają i spierd**ją, opłatami martwisz się ty. Ja już nie mam wątpliwości, że sobie sam kupię monobloka, pewnie jakiegoś Haiera albo coś niewiele droższego i sam sobie podłączę, bo trzeba doprowadzić przewody zasilające i sterujące plus dwie izolowane rurki z wodą/glikolem.

A jak widzę tu takie teksty, że jak mnie nie stać, to mam zmienić pracę na lepszą, to szkoda komentować. Mnie okurat stać na bardzo wiele i co z tego? Mam kupować bułki po 100 zł? Pewne produkty (a usługa też jest produktem) są kompletnie niewarte ceny wywoławczej. Za montaż klimy split w zeszłym roku zapłaciłem 1500 zł, zgodziłbym się też na 2500 zł, ale nie kurna na 15 tysi, jak sobie wymyślają ziomale z "doświadczeniem" w montowaniu monobloków. Tu dwa dni pracy i tu dwa dni pracy. Instalatorzy pomp ciepła, na szczęście, są mocno hamowani przez rynek. Ludzie się zorientowali, że pompa to nie żadna rocket science i nie ma uzasadnienia dla wywalonej w kosmos ceny: ani jednostki ani montażu.

Monobloków będzie coraz więcej. Dwalata temu był szał na pompy ciepła, bo ludzie montowali je w warunkach nagonki "kij i marchewka". Miało być bezobłsugowo, PV miała pokrywać całe zapotrzebowanie, a teraz się okazuje, że założenie paneli obniża rachunki za prąd jedynie latem, bo resztę zabiera się w imieniu prawa. Ja dostałem ofertę od CNC na montaż pompy za cenę dużo wiekszą niż sama pompa (Panasonic). W zamian usłyszałem tylko, że oni mają "doświadczenie". Prosty test na wiedzę w postaci dostosowania instalacji do istniejącej pokazał, że mają gówno nie wiedzę, tzn. jak zwykle: działać będzie, ale zużycia EE będa dalekie od optymalnych. Po prostu, podłączają i spierd**ją, opłatami martwisz się ty. Ja już nie mam wątpliwości, że sobie sam kupię monobloka, pewnie jakiegoś Haiera albo coś niewiele droższego i sam sobie podłączę, bo trzeba doprowadzić przewody zasilające i sterujące plus dwie izolowane rurki z wodą/glikolem.

Gdybyś ich zapytał o dotacje to by obudzeni w środku nocy wyrecytowali wszystkie progi i kwoty, tylko na tym się znają. Naciąganie seniorów na garnki na pokazach wyszło z mody, teraz śmiecie ludzkie szukają nowych sposobów.

Gdybyś ich zapytał o dotacje to by obudzeni w środku nocy wyrecytowali wszystkie progi i kwoty, tylko na tym się znają. Naciąganie seniorów na garnki na pokazach wyszło z mody, teraz śmiecie ludzkie szukają nowych sposobów.

Ależ oczywiście, że ich cena jest podyktowana możliwością zgarnięcia dotacji, których ja nawet bym nie ujrzał.

.....

Próbujesz reklamować tu kotły zagazowujące drewno.

Nie mam prywatnego lasu z którego mógłbym pozyskiwać drewno.

Dla mnie kocioł zagazowujący drewno to ostatnia opcja i najdroższa, z tego co wcześniej znajdowałem.

Dom 100 letni. Piwnica ze stromymi schodami 80 cm szerokości w połowie zwężone rurami C.O. Na szczycie schodów trzeba się obrócić o 90° i przejść przez drzwi 160x65 cm z wysokim progiem. Sporym problemem było we 4 osoby przejść z kotłem 3-ciej klasy Żywiec 20 kW o wadze 200-220 kg.

Kotły DS 5 klasy 8-12 kW są gabarytowo większe i ważą 280-380 kg, więc dziękuję bardzo by dźwigać to na barkach (widlakiem nie podjedziesz).

Kosztują 8-12 tyś. zł, plus bufor 500L za 3-4 tys. zł.

U mnie taka 500-tka nie wejdzie trzeba by 200L + 300L spiąć w szereg 5,5-6 tyś. zł. Plus robocizna hydraulika.

A kocioł zagazowujący drewno 20 kW waży standardowo ok. 500 kg. Chociaż ATMOS 20 kW waży 270kg.

Kosztuje 15-20 tyś. zł, plus bufor 1000L za 5,5 tys. zł.

A u mnie trzeba by wnieść 3 bufory po 300 L i spiąć je w szereg wydatek 8,5-9 tys. zł. I w sąsiedniej zimnej piwnicy zbudować magazyn ciepła, bo w kotłowni brak miejsca.

Pompa ciepła SPLIT waży ok. 120-160 kg j.zewn. i stoi na dworze, to nie trzeba jej nosić po schodach.

A j.wewn. waży 40-60 kg, w dwie osoby z bez problemu zniosą ją do piwnicy.

Pompę LG 7-9 kW można kupić za 15-19 tyś. zł. Plus bufor 100 L za 1,5 tys. (przy podłogówce bez bufora).

A przy Monobloku wszystko jest na zewnątrz, do piwnicy idą tylko rurki.

Piec na pelet 8-12 kW. Waży 240 kg i jest dzielony, więc magazyn peletu można wnieść osobno.

Cena 8,5-12 tyś. zł. I można się obejść bez bufora bo ma regulację wydatku mocy 3,2-12,2 kW.

Gdyby asekuracyjnie dać bufor 100-200L, to koszt 1,5-2,3 tyś. zł.

Dom z OZC 7 kW. Potrzebuje 14-14,5 tyś. kWh ciepła za sezon.

Grzejniki niskotemperaturowe krzywa wody +30*C do +45*C (przy mrozie -20*C); w okolicy 0*C jest podawane +35*C temp. wody na CO).

Prądu za zimę 2020-21 zeszło 3'860 kWh po 0,69 zł, daje to 2'660 zł kosztu ogrzewania za zimę (jako prosument nie mam gwarancji ceny na prąd).

Za zimę 2021-22 zeszło 3'760 kWh po 0,93 zł daje to 3'500 zł.

Za zimę która właśnie się skończyła 2'700 kWh (realna cena prądu nieznana) po 0,69 zł wyjdzie 1'860 zł; po 0,93zł wyjdzie 2'510 zł; a skrajnie po 1,55 zł wyjdzie 4'185 zł. Kosztu ogrzewania za zimę. I może 1-2 godziny za sezon własnej obsługi przy pompie = 40 zł.

Eko groszku trzeba by ok. 2,5-3 Ton, a za ostatnią zimę może 2 Tony.

3T razy 1'250 zł = 3'750 zł plus transport 500-1'000 zł.

3T razy 1'550 zł = 4'650 zł + transport 750 zł.

Zakładając załadunek pojemnika co 3 dni po 30 minut - 30 godzin za sezon po 20 zł = 600 zł własnej obsługi, plus zniesienie opału do piwnicy.

Wg informacji z googla, wyszłoby ok. 3,5-4,1T peletu.

4,1T razy 1'500 zł = 6'150 zł

3,5T razy 1'750 zł = 6'125 zł

znalazłem też oferty za 1'200 zł z dostawą gratis = 4'200-4'920 zł.

Zakładając załadunek pojemnika co 2 dni po 20 minut - 30 godzin za sezon po 20 zł = 600 zł własnej obsługi, plus zniesienie opału do piwnicy.

Kocioł zagazowujący drewno ATMOS 20 kW.

Cena drewna 250-450 zł/m3. Trzeba by ok. 7-8 m3 drewna. A wg innych źródeł ok. 12 m3 drewna.

8 m3 razy 450 zł = 3'600 zł

lub 12 m3 razy 300 zł = 3'600 zł. Plus transport.

Spalanie wsadu w ciągu 2 godzin.

Gdyby rozpalać kocioł 4x na dobę po 20 minut i przez resztę czasu czerpać ciepło z bufora, to da ok. 240 godzin za sezon obsługi własnej x 20 zł = 4'800 zł kosztu obsługi własnej.

Edytowane przez Marco36

Ależ oczywiście, że ich cena jest podyktowana możliwością zgarnięcia dotacji, których ja nawet bym nie ujrzał.

Niestety firmy się wycwaniły.

Tak samo jest z firmami ocieplającymi budynki.

Gdy weszły dotacje to z roku na rok, albo i co 6 miesięcy podnosili ceny.

Przeraża mnie to, jak ceny usług wzrosły przez ostatnie 4-5 lat.

W czasie gdy moja wypłata urosła o 5-10%, to ceny usług poszybowały o 20-40%, a bywa że więcej.

Tym samym, nie dziwię się, że spadł popyt na usługi.

Jednocześnie jest to samonapędzająca się spirala,

skoro spadła liczba zamówień to dźwigają ceny jeszcze bardziej, by mieć na pokrycie kosztów stałych.

A im wyższa cena, to dalej spada liczba osób będących w stanie takie koszty ponieść.

Edytowane przez Marco36

Taki jak w pierwszym poście. Poustawiać, poskręcać, uruchomić. Przyjść o 8 wyjść o 13. Panasonic 9kw 1faz, zbiornik 200, bufor 100, zawór roznicowy, zawór 3d, naczynia, wifi. 25000 za sprzęt, 26000 za montaż czyli uczciwie.

W 5h tego nie zrobisz, nie z uruchomieniem, chyba, że będzie to 13 następnego dnia. Co i tak nie zmienia faktu, że cena chamska. Ja bym wziął Haiera 8kW i niech się walą.

Zapomniałem wam powiedzieć. Przedwczoraj dostałem wycenę na 51000 :wave:

No to mnie by wystarczyło aby zrobić sobie pompę ciepła samemu , 7kw gree amber prestige ok 6 tys wymiennik płytkowy z wlutowanymi końcówkami 5/8 oraz 1/4 do tego starownik ahu32bit 1200 zł jakaś rura 5/8 oraz 1/4 kilka metrów i to wszystko razem jakieś 9 tys i gotowe grzanie zapewnione tzn moc 80 proc do minus 30 stopni więc pozostałe 40 tysiaków przeznaczam na bitcoiny lub coś w tym stylu.

Niestety firmy się wycwaniły.

Tak samo jest z firmami ocieplającymi budynki.

Gdy weszły dotacje to z roku na rok, albo i co 6 miesięcy podnosili ceny.

Przeraża mnie to, jak ceny usług wzrosły przez ostatnie 4-5 lat.

W czasie gdy moja wypłata urosła o 5-10%, to ceny usług poszybowały o 20-40%, a bywa że więcej.

Tym samym, nie dziwię się, że spadł popyt na usługi.

Jednocześnie jest to samonapędzająca się spirala,

skoro spadła liczba zamówień to dźwigają ceny jeszcze bardziej, by mieć na pokrycie kosztów stałych.

A im wyższa cena, to dalej spada liczba osób będących w stanie takie koszty ponieść.

Bo za rozdawnictwo w postaci dotacji powinien być prokurator oraz trybunał stanu, za te pieniądze nieudaczna zgraja powinna zlecić budowę 3 elektrowni jądrowych i to od Chińczyków 4 generacji a niech się walą inni moja kasa mogę wszystko.

Gdzie ten wynalazek kupiłeś?

Robi je Michał Ciącka na fejsboku go znajdziesz , sam sterownik zajebiaszczy , wszystko da się zmieniać i ustawiać o takich jak rzywa nie piszę bo to oczywistość oraz podany COP dla co oraz cwu i dużo więcej , częstotliwość sprężarki ustawiasz do woli od 15 Hz więc tylko ledwo co mruczy.

Gdyby nie dotacje to bym brał kaisai 8kw monoblok za 8000 a nie takiego składaka, ale pomysł niezły. Z dotacjami to już chcę lepszą pompę i splita. Kilka pomysłów mam, zobaczymy.

Kaisai może być też w opcji split za przyzwoite pieniądze. Trzeba tylko poszukać. Ja mam kilka klimatyzatorów tej firmy, ale o jakości pomp trudno mi coś powiedzieć.

Ostatnio widziałem zestaw split Kaisai KHA-06RY1-B/KMK-60RY-1 w cenie poniżej 10 000 złotych z wysyłką. Do tego musiałbyś dogadać się z osobą posiadającą uprawnienia f-gazy oraz hydraulikiem. Pewnie podobnie jak

Rotenso w cenie pompy jest pierwsze uruchomienie przez autoryzowanego serwisanta (nie mylić serwisanta z instalatorem).

Ważne byś wiedział jakiej mocy powinna być Twoja PC, czyli potrzebne OZC.

Jak nie musi akredytowany instalator montować a gwarancja jest, to nawet lepiej, ale panasonic lepszy z dotacją mała różnica.

Patrzę na wytyczne instalacji kaisaia 8kw a tam przy maks poborze prądu 14a wymagany bezpiecznik 20a i kabel 3x4. Chyba ktoś napruty to pisał. Odległość od ziemi 40cm po co jak pompa pod dachem. Moduł wewnętrzny niby potrzebuje 30/35cm po bokach niewiadomo po co, gdzie panasonic wymaga 10cm. To trochę problem, bo zamontujesz wszystko dobrze, a przyjdzie serwisant do uruchomienia i powie że tak nie może być, bo ja np. nie mam w domu przewodów 3x4.

Edytowane przez Bawoleoko