karolinawarzycha 24.06.2024 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Na stropie oprócz części mieszkalnej mam kawałek poddasza nieużytkowego pod skośnym dachem.Po prostu wnęka pod skosem jest na tyle niska, że trzeba było to miejsce wykluczyć z użytkowania. [ATTACH=CONFIG]469235[/ATTACH] To nieużytkowe poddasze jest nieogrzewane i znajduje się bezpośrednio nad fragmentem kotłowni i garażem.Jako, że jest tam goły strop trzeba to pomieszczenie zaizolować, żeby ciepło z garażu i kotłowni nie uciekało przez ten strop. Czy w takim nieogrzewanym pomieszczeniu trzeba dawać folię pod styropian podłogowy? Majstry od elewacji radzą położyć sam styropian eps100 bez folii podkładowej, bo według ich logiki: 1. Podłoga w poddaszu nieużytkowym jest de facto przedłużeniem elewacji, więc tak jak na fasadę nie kładzie się folii tak tutaj też nie powinno jej być. 2. Budynek nie będzie oddychał.2. Na stropie nie kładzie się folii pod styropian, tylko na chudziaku się tak robi. Czy takie rozumowanie ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 24.06.2024 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca majstry maja rację, nie kladzie sie folii pod styropian na pietrze, bo niby po co? osobiscie to nawet nie kladlem jej na chudziaku. Albo od dołu papa na chudziak, pare cm perlitu i dopiero styropian, albo nic. Bo folia to przerost formy nad trescia, powodzenia jeszcze w kladzeniu jej gdy masz juz rozlozone instalacje, na pewno bedzie szczelnie (oczywiscie ironia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 24.06.2024 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca (edytowane) majstry maja rację, nie kladzie sie folii pod styropian na pietrze, bo niby po co? Dzięki za odpowiedź. Pytałam, bo w którymś z wątków przeczytałam, że jak jest duża różnica temperatur między pomieszczeniami, to w punkcie rosy może wytrącić się wilgoć z powietrza. Czyli: wilgotne powietrze z ciepłych pomieszczeń dolnych, paruje do góry i na zimnym poddaszu się skrapla pod styropianem (gdy tam zaistnieje punkt rosy). Folia pod styropianem tę wilgoć niby miałaby zatrzymać. Tyle zrozumiałam z wypowiedzi, któregoś z forumowiczów. Co do punktu rosy się zgadzam, tak działa to zjawisko, co widać jak np. woda wytrąca się na zimnej butelce po wyjęcie z lodówki. Ale czy owy argument ma zastosowanie do budynku to mi trudno ocenić. Na pewno brzmi naukowo. Mam kolejne pytanie. Majstry wyskoczyli z ciekawym pomysłem, żeby w tym nieogrzewanym pomieszczeniu zrobić też wylewkę cementową i wtedy będzie stryszek na stare pudła. Pomysł mi się wstępnie spodobał. Czy w takim miejscu trzeba pod wylewkę cementową dawać folię budowlaną czy można mieszankę z miksokreta rozlać bezpośrednio na ten styropian podłogowy co mi majstry rozkładają? Edytowane 24 Czerwca przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.06.2024 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Styropiany, których producenci podają ten parametr ("Absorpcja wody przy długotrwałej dyfuzji"), potrafią naciągnąć 3% wilgotności objętościowo (czyli jak m3 EPS waży 15kg to może wciągnąć 30kg wody) i traci wtedy na lambdzie (choć i tego producenci nie deklarują ile dokładnie).Nigdy więc za dużo bariery dla pary wodnej chroniącej paroizolację. Nawet, jeżeli strop masz monolityczny i teoretycznie SD ma niezłe, to folia paroizolacyjna droga nie jest. Że budowlańcy chcą zarobić to oczywiste. Tylko czy dla pudeł, które możesz położyć nawet bez przykrywania EPS czymkolwiek, trzeba robić drogą wylewkę i tracić jeszcze kilka cm wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 24.06.2024 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Styropiany, których producenci podają ten parametr ("Absorpcja wody przy długotrwałej dyfuzji"), potrafią naciągnąć 3% wilgotności objętościowo (czyli jak m3 EPS waży 15kg to może wciągnąć 30kg wody) i traci wtedy na lambdzie (choć i tego producenci nie deklarują ile dokładnie). Nigdy więc za dużo bariery dla pary wodnej chroniącej paroizolację. Nawet, jeżeli strop masz monolityczny i teoretycznie SD ma niezłe, to folia paroizolacyjna droga nie jest. Że budowlańcy chcą zarobić to oczywiste. Tylko czy dla pudeł, które możesz położyć nawet bez przykrywania EPS czymkolwiek, trzeba robić drogą wylewkę i tracić jeszcze kilka cm wysokości? Co do wylewki to zmieści się ona w moim budżecie kosztów, a goły styropian niestety łatwo niszczeje przy chodzeniu. Poszłabym to rozwiązanie. Wracają co meritum, czy w takim razie prosić majstrów o podłożenie folii paroizolacyjnej pod ten styropian jako podkład (skoro nie zaszkodzi) czy też folię mają rozłożyć pod przyszłą wylewkę betonową? Nie bardzo załapałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.06.2024 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Co do wylewki to zmieści się ona w moim budżecie kosztów, a goły styropian niestety łatwo niszczeje przy chodzeniu. Poszła bym to rozwiązanie. Nie wiem jak Ty, ale ja na stryszku byłem ponad rok temu ostatnio. Na obrazku wrzuciłaś EPS 100 - co już jest szaleństwem jak na stryszek (ja mam w PnG EPS 80 i jakoś nie zauważyłem, żeby mu szkodziło chodzenie po nim). A jak nawet, to wystarczy klej z siatką do elewacji czy kilka desek jako ścieżka. Ale oczywiście swoje pieniądze wydasz na co chcesz. Wracają co meritum, czy w takim razie prosić majstrów o podłożenie folii paroizolacyjnej pod ten styropian jako podkład (skoro nie zaszkodzi) czy też folię mają rozłożyć pod przyszłą wylewkę betonową? Nie bardzo załapałam. Odcinanie drogi parze wodnej za tym, co chcesz utrzymać w stanie suchym nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.06.2024 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 1. Podłoga w poddaszu nieużytkowym jest de facto przedłużeniem elewacji, więc tak jak na fasadę nie kładzie się folii tak tutaj też nie powinno jej być. 2. Budynek nie będzie oddychał. 2. Na stropie nie kładzie się folii pod styropian, tylko na chudziaku się tak robi. Czy takie rozumowanie ma sens? 1. Folia budowlana PE pełni funkcję poślizgową pomiędzy warstwami (dodatkowo chroni warstwy, np. hydroizolację, w tym konkretnym przykładzie nie do końca jest co chronić, więc może być zbędna). Różnica jest taka, że na elewacji styropian jest przyklejony, natomiast na podłodze leży swobodnie (mniej lub bardziej zaparty między ścianami). 2. Od oddychania budynku jest wentylacja. W przegrodach celowo stosuje się czasem folie paroizolacyjne, by blokować (mniej lub bardziej) przepływ pary wodnej w zależnosći od wymagań danego rozwiązania lub dodatkowo blokować ewentualne szkodliwe opary, gdyby np. nad garażem było pomieszczenie mieszkalne. Folia budowlana nie jest paroizolacją. 3. Na betonie podkładowym podłogi na gruncie (tzw. chudziak, choć od czasów komunistycznych niedoborów już raczej nie korzysta się w tym miejscu z chudego betonu) kładzie się hydroizolację, czyli np. specjalistyczną folię hydroizolacyjną. Folia budowlana nie jest hydroizolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 02.07.2024 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca (edytowane) Dzięki za odpowiedź, dużo mi się wyjaśniło. A wracając teraz do chudziaka na parterze: 3. Na betonie podkładowym podłogi na gruncie (tzw. chudziak, choć od czasów komunistycznych niedoborów już raczej nie korzysta się w tym miejscu z chudego betonu) kładzie się hydroizolację, czyli np. specjalistyczną folię hydroizolacyjną. Folia budowlana nie jest hydroizolacją. W projekcie budowlanym mam podane, że na chudziaku ma być położona folia (2 warstwy) i na to styropian posadzkowy. Sęk w tym, że nie jest wskazane o jakiego typu folie chodzi. W lokalnym składzie budowlanym sprzedawca polecił mi produkt jak poniżej i rekomendował zakupić folię o grubości 0,3 mm, bo jest elastyczniejsza. https://conkret.com.pl/conkret-products/folia-budowlana-conbud/ Czy taka folia się nadaje do rozłożenia na chudziaku jako warstwa hydroizolacyjna? Pytanie jest stąd, że sąsiad jako hydroizolacje miał zgrzaną papę z posypką do chudziaka, na to jakaś żółtą folię (chyba paroizolacyjną) i dopiero styropian posadzkowy. Zdziwiło mnie to, bo u mnie jest tylko folia (2 warstwy). Czy ja też mam dawać żółtą folię pod styropian posadzkowy na parterze? Edytowane 2 Lipca przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2024 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca sąsiad jako hydroizolacje miał zgrzaną papę z posypką do chudziaka Zgrzewanie papy do chudziaka to błąd, bo zmniejsza możliwość "pracy" na pęknięciu czy styku chudziak/ściana fundamentowa. Na papę z posypką żółta folia sensu nie ma żadnego, bo błyskawicznie zostanie podziurawiona. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 02.07.2024 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca Zgrzewanie papy do chudziaka to błąd, bo zmniejsza możliwość "pracy" na pęknięciu czy styku chudziak/ściana fundamentowa Nieźle, to nie będę go martwić w takim wypadku. Na papę z posypką żółta folia sensu nie ma żadnego, bo błyskawicznie zostanie podziurawiona. Może tak być, ale ta żółta folia to według jego tłumaczenia miała też oddzielić papę od styropianu, żeby się doszło do rozpuszczania styropianu. Ja też spotkałam się z taką opinią od budowlańców, że na papę nie można kłaść bezpośrednio styropianu, tylko folia pierw jako podkładka. Czy to realne zagrożenie, to nie wiem. U mnie na budowie przez cały rok leżały listki białego styropianu na ścinkach papy z posypką i styropian nie wszedł w reakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 03.07.2024 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca Nie wszedł, bo nie ma powodu żeby wchodził - obecnie nie produkuje się pap smołowych, a papy asfaltowe. Te pierwsze były w obrocie za PRL i może z rozpędu jeszcze pojawiały się gdzieś w latach 90., ale teraz już takich się nie produkuje. One w reakcje z polistyrenem wchodziły, natomiast asfaltowe - nie.Gdyby nie dało się pożenić papy ze styropianem, to nie byłoby na rynku produktów takich jak np. styropapa, czyli dosłownie papa sklejona ze styropianem - materiał używany do krycia i izolowania dachów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 04.07.2024 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca Nie wszedł, bo nie ma powodu żeby wchodził - obecnie nie produkuje się pap smołowych, a papy asfaltowe. Te pierwsze były w obrocie za PRL i może z rozpędu jeszcze pojawiały się gdzieś w latach 90., ale teraz już takich się nie produkuje. One w reakcje z polistyrenem wchodziły, natomiast asfaltowe - nie. Gdyby nie dało się pożenić papy ze styropianem, to nie byłoby na rynku produktów takich jak np. styropapa, czyli dosłownie papa sklejona ze styropianem - materiał używany do krycia i izolowania dachów. Bardzo ciekawa wypowiedź, w sumie wyjaśniłeś mi jedno z bardziej intrygujących mnie zagadnień o papie i styropianie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 04.07.2024 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca ja nic nie połozyłem, jak mam sie bawic w smieszna foile na chudziaku w gąszczu instalacji elektrycznych i hydraulicznych ktore juz na nim leżą to powodzenia, zwlaszcza w lazience - od razu robota staje sie przyjemniejsza), tym bardziej, że zaraz sie podziurawi od łażenia i nie ma nic wspolnego ze szczelnością. Jak ktoś przestudiuje fizykę trochę dalej niz IV klasa podstawówki to dojdzie do wniosku, że to jedyny moment w budowie chałupy, że nieprzykładanie się budowlańców do roboty może nam posłużyć. Nie będę tego rozwijał , jest cały wątek na forum o tym tam ironicznie pewien bodaj Adam tłumaczy. Przewertowałem dużo stron i jak dawać to już papę, ale i na nią niekładłbym bezposrednio styropianu. Generalnie najpierw powinno zaczynac sie od tego jaka jest izolacja termo, a potem dopiero dumać co dac jako przeciwwilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2024 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca w gąszczu instalacji elektrycznych i hydraulicznych ktore juz na nim leżą to powodzenia CWU na chudziaku to kosztowne grzanie gruntu pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 04.07.2024 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca Spokojnie, położyłem pod rury ciepłej wody styropian. Niemniej na etapie myślenia o położeniu styropianu na chudziaku zazwyczaj już instalacje są. Chyba że ktoś jest kumaty i buduję się drugi czy trzeci raz. W ogóle dziś nie wiem czy bym dawał chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2024 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca Spokojnie, położyłem pod rury ciepłej wody styropian. Ilość homeopatyczną, czy nie miałeś problemu z daniem 10cm EPS, ale z hydroizolacją już masz problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 05.07.2024 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca Ilość homeopatyczną, czy nie miałeś problemu z daniem 10cm EPS, ale z hydroizolacją już masz problem? A można podkładać do rury CWU np. ALUTHERMO zamiast 10 cm EPS? Ponoć jest to bardzo dobry materiał izolacyjny, tyle że nie wiem czy to jest dozwolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 06.07.2024 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Nie słuchaj Kaizen jakie 10cm pod cwu. Podłóż pierwsza warstwę np 5cm (jeśli masz np 15cm w projekcie) i tyle. Tam od gruntu jest 6-8 stopni nie - 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 06.07.2024 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Nie słuchaj Kaizen jakie 10cm pod cwu. Podłóż pierwsza warstwę np 5cm (jeśli masz np 15cm w projekcie) i tyle. Tam od gruntu jest 6-8 stopni nie - 20. Mi to bardziej chodzi o to, że ALUTHERMO zostało po montażu rolet i zastanawiam się czy to nie było lepsze rozwiązanie niż styropian, skoro i tam nie mam co z tym zrobić. Sęk w tym czy wolno to pokładać jako izolację pod rury od ciepłej wody czy nie. Tego chciałabym się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 06.07.2024 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca Nie znam produktu, jeśli ma opór cieplny podobny do styropianu to można czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts