Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiany nieistotne, a prawo budowlane

ziginowak81

Recommended Posts

Mam do Was prośbę o pomoc.

Przymierzam się z oddaniem dokumentacji odnośnie zakończenia budowy do lokalnego PINBu. Podczas realizacji było wykonanych kilka zmian zakwalifikowanych przez projektanta jako nieistotne (mam rysunki i opisy tych zmian od tej osoby). KB zakończył budowę, oddał dokumentację do mnie i brak z nim aktualnie kontaktu... Przeglądałem dziennik budowy i KB nie wprowadził wpisów odnośnie wspomnianych zmian. Dodam jeszcze, że zostawił podpisany wniosek odnośnie zakończenia budowy, gdzie te zmiany są wpisane i podpisane przez KB i przez projektanta.

Reasumując zmiany są wpisane do wniosku o zakończenie budowy i podpisane przez obie osoby, mam dokumentację zmian od projektanta, ale nie ma tych wpisów w dzienniku budowy.

Czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne, finansowe z tego powodu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Wpisów w dzienniku budowy równie dobrze może dokonać projektant.

Ewentualne konsekwencje raczej tu nie grożą bowiem o zmianach tych informujesz i masz je udokumentowane. Po weryfikacji owych zmian jeżeli nie nastąpi rozbierzność ich kwalifikacji z opinią projektanta i PINB zakończenie budowy powinno przejść bez problemu.

Wszystko tu jest uzależnione od konkretnych zmian ich wagi.

Projektant jeśli jest miejscowy powinien mieć doświadczenie jak te zmiany są traktowane przez lokalny PINB. Nie wszystkie zmiany należy takze szczegółowo opisywać w dzienniku o ile projektant naniesie je w samym projekcie.

Dziwną rzeczą jest nieuchwytność kierownika budowy, oraz jego odmienne zdanie na temat zmian i konieczności wpisów.

Polecam przejść się do inspektoratu i dopytać o szczegóły zmian , opisy wykonane przez projektanta i braki wpisów w dzienniku budowy.

Edytowane przez Mareks77

Nie ma w Prawie Budowlanym doprecyzowane co ma zawierać Dziennik Budowy, więc zmiany nie muszą być tam wprowadzone. Wpisy w Dzienniku Budowy może dokonywać inwestor czyli Ty. O to ściąłem się z Inspektorem w PINB. Wypełniłem pół jednego z tomów Dziennika Budowy własnoręcznie (kilka stron odstąpień nieistotnych drobnym pismem) i przy oddaniu PINB zwrócił mi uwagę, że ja nie mogę wpisywać nic w dzienniku. Kulturalnie pokierowałem do odpowiednich przepisów. Zresztą na okładce Dziennika Budowy jest cytat z Prawa Budowlanego i pierwszym uprawnionym jest inwestor. Zamilkli i zezwolili na użytkowanie budynku.

• 3 weeks później...

Dziękuję za Państwa odpowiedzi.

Reasumując: KB wpisał sporo zadań, które były realizowane, ale zamkną dziennik wpisem, bez konsultacji ze mną...teraz twierdzi, że nie będzie tam nic dopisywał... Zmiany mam udokumentowane w dwóch miejscach:

- dokumentacja ze zmianami od projektanta

- wpis o zmianach w protokole o zakończeniu budowy podpisany przez KB i projektanta w pozycji zmiany nieistotne.

Nie wiem czy mam się bawić w dopisywanie na własną rękę czy zostawić tak jak jest i oddać dokumentację, którą mam.

Zastanawiam się również co grozi w przypadku nie zaakceptowania zmian nieistotnych przez PINB? Akurat w moim mieście to bardzo specyficzny organ... Kara finansowa czy konieczność legalizacji plus opłata?

kierbud poświadczył w DB nieprawdę?

Poświadczył prawdę bo reszty mógł nie wiedzieć.

Można także spojrzeć też z drugiej strony czyli z miejsca siedzenia kierownika.

Takich budów KB mógł mieć z 5 rozpoczętych i jeździ raz w miesiącu na objazd orientując się na temat zaawansowania i wpisując kolejne etapy.

To nie wyklucza że jest oczywiście także i w tych ważniejszych newralgicznych dla budowy momentach.

Sokoro były to zmiany nieistotne uzgadniane przez inwestora wyłącznie z projektantem możliwe że wprowadzane bez wiedzy KB tylko w porozumieniu z ekipą budowlaną i tym samym inwestor niejako sam prowadził tą budowę a KB potrzebował jedynie dla jego autografu i uprawnień to można powiedzieć że inwestor ma co chciał.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-budowlane-16796118/art-22

Tu raczej nie widzę nigdzie aby w obowiązkach KB była kontrola ekipy budowlanej . Nie będzie chodził z miarką i sprawdzał kąty dachu lub czy w ścianach działowych jest silikat zamiast betonu komórkowego itp nieistotnych rzeczy.

Nie jedną budowę prowadził więc ma doświadczenie i czy jest dobrze czy nie to widać na pierwszy rzut oka więc takie rzeczy jak odstępstwa powinny być zgłaszane jemu i z nim uzgadniane.

Jeżeli faktycznie jest tak jak to opisuje inwestor, ma udokumentowane zmiany i są one faktycznie nieistotne to nie ma się czego obawiać.

Edytowane przez Mareks77

Kierbud poświadcza wykonanie zgodnie z projektem.

KB poświadczył zgodność z projektem w którym są zawarte zmiany wprowadzone przez projektanta.

tym samym jeśli sa odstępstwa od projektu, powinien to oznaczyć

Zgodnie z wpisem autora w oświadczeniu KB o zgodności z projektem zawiera wpisy o dokonanych zmianach.

Autor postu napisał tylko że Kierownik Budowy nie ujął nieistotnych zmian w dzienniku, a nie o o oświadczeniu kierownika które po pierwsze nie jest integralną częścią Dziennika budowy.

Oświadczenie to osobny dokument i dopiero w nim są ujęte zmiany zarówno istotne jak i te nieistotne i zgodnie z wpisem autora są one naniesione.

Zgodnie z Art 57 ust 1 PB do dokumentów o zakończeniu budowy są składane:

- Oświadczenie KB

- Dziennik Budowy

- Projekt budowlany z naniesionymi zmianami oraz ewentualnie dokumentację powykonawczą

Jeżeli już to rozmawiamy o kolejności to zgodnie z zasadami wygląda tak iż przed wprowadzeniem zmian nieistotnych, należy powiadomić o nich kierownika budowy ponieważ to on jest odpowiedzialny za nadzór nad zgodnością wykonywanych robót budowlanych z projektem i przepisami prawa.

Powtarzam. Jeżeli tylko zmiany są faktycznie nieistotne a inspektorat potwierdzi niejako ich kwalifikację wykonaną przez projektanta to autor nie ma się czego obawiać i braki w DB o których mowa nie są problemem.

Edytowane przez Mareks77

"

nikt i nic nie potwierdza !

.

Napisałem że "niejako potwierdzi" więc jeśli zakończy budowę wydając pozwolenie na użytkowanie potwierdzi kwalifikację zmian dokonaną przez projektanta.

" ...

kwalifikacja danej zmiany ( istotna / nieistotna ) przez projektanta - zamyka temat.

Raczej nie zamyka tematu bo organ np. może podjąć w wątpliwości, czy klasyfikacja jest poprawna?

Organ nadzoru budowlanego nie jest związany kwalifikacją odstąpienia jako nieistotnego, dokonaną przez projektanta na podstawie art. 36a ust. 6 pr. bud. i może uznać dane odstąpienie za istotne wszczynając procedurę "naprawczą".

Na szybko znalazłem uzasadnienie

Zgodnie z art. 36a ust. 6 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 243, poz. 1623 z późn. zm.) – dalej pr. bud., projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące nieistotnego odstąpienia. Zgodnie z art. 57 ust. 2 pr. bud., w razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, do zawiadomienia o zakończeniu robót budowlanych należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie kierownika budowy o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony.

Powyższe przepisy regulują w sposób wyczerpujący problematykę wymagań formalnych związanych z dokonaniem nieistotnego odstąpienia.

Jednocześnie jednak o tym, czy dokonane odstąpienie ma charakter istotny czy nie, rozstrzygają ostatecznie organy nadzoru budowlanego (pod kontrolą sądów administracyjnych). Organy te wszczynają bowiem procedurę "naprawczą" uregulowaną w art. 50 ust. 1 pkt 4 oraz art. 51 ust. 1 pkt 3 i ust. 4-5 pr. bud. w przypadku stwierdzenia, że roboty budowlane zostały dokonane w sposób istotnie odbiegający od warunków określonych w pozwoleniu na budowę. Kwalifikacja dokonana przez projektanta nie jest dla tych organów wiążąca – brak jest w ustawie przepisu, który nadawałby jej taką moc

Edytowane przez Mareks77