karolinawarzycha 29.06.2024 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca Jakie kable sterownicze należy wyprowadzić do jednostki zewnętrznej (na zewnątrz budynku), żeby możliwa była komunikacja z jednostką wewnętrzną? Elektryk rozkłada instalacje, ale nie ma doświadczenia z pompami. Zasugerował, że w peszlu może wyprowadzić czarną skrętkę żelowaną 4x2x0,5mm2. Ale dla pewności może dołożyć też: przewód linka 3x0,75mm2 i wtedy instalator pompy sobie wybierze. Obu kabli wyjdzie po 10m z resztek, które mi zostały, więc wydatek dla mnie żaden. Tyle, że nie wiem czy to załatwi sprawę. Dzwoniłam do dwóch instalatorów, ale na odczep mówili: to zależy od modelu pompy ciepła i nie wskazywali konkretnego kabla. Poradzi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bawoleoko 29.06.2024 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca Panasonic wymaga dla jednofazowych 4x2,5 dla high performance i 4x6 dla t-cap a dla trójfazowych 6x2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.06.2024 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca Dzwoniłam do dwóch instalatorów, ale na odczep mówili: to zależy od modelu pompy ciepła i nie wskazywali konkretnego kabla. I bardzo dobrze mówili. Wiesz jaką pompę będzie miał? 1 faza? A może 3? Jakiej mocy? Do jednostki zewnętrznej nie idzie tylko "komunikacja" ale też zasilanie. Do tego jednostka wewnętrzna jest czasem zasilana z jednostki zewnętrznej. Tak więc temat nie jest prosty i oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.06.2024 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca Jakie kable sterownicze należy wyprowadzić do jednostki zewnętrznej (na zewnątrz budynku), żeby możliwa była komunikacja z jednostką wewnętrzną? Elektryk rozkłada instalacje, ale nie ma doświadczenia z pompami. Zasugerował, że w peszlu może wyprowadzić czarną skrętkę żelowaną 4x2x0,5mm2. Ale dla pewności może dołożyć też: przewód linka 3x0,75mm2 i wtedy instalator pompy sobie wybierze. Obu kabli wyjdzie po 10m z resztek, które mi zostały, więc wydatek dla mnie żaden. Tyle, że nie wiem czy to załatwi sprawę. Dzwoniłam do dwóch instalatorów, ale na odczep mówili: to zależy od modelu pompy ciepła i nie wskazywali konkretnego kabla. Poradzi ktoś? Jak te sterownicze dasz 0,7 to wystarczy do każdej pompy a prądowe to już zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 02.07.2024 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca Jak te sterownicze dasz 0,7 to wystarczy do każdej pompy a prądowe to już zależy. Rozumiem, tylko ile żył jest wymagane jako minimum? Z tego co mi wyjaśnił elektryk, póki co zrobił tak: - do zasilania jednostki zewnętrznej poza budynkiem wyprowadził kabel prądowy 5-cio żyłowy (5x2,5mm2) - do zasilania jednostki wewnętrznej w budynku jest doprowadzony z rozdzielnicy elektrycznej kabel prądowy 5-cio żyłowy (5x2,5mm2) - NIE MA jeszcze żadnego kabla sterowniczego między jednostkami, więc jednostka wewnętrzna nie ma jak "gadać" do jednostki zewnętrznej Pytanie elektryka: po jakim kablu sterowniczym mają "gadać" ze sobą jednostki? Poradzi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2024 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca (edytowane) - NIE MA jeszcze żadnego kabla sterowniczego między jednostkami, więc jednostka wewnętrzna nie ma jak "gadać" do jednostki zewnętrznej Zasilanie doprowadzasz z rozdzielnicy do jednej jednostki - zasilanie drugiej jednostki jest pociągnięte z tej zasianej (czyli jednostki łączysz dwoma kablami - zasilającym i sygnałowym) Najlepiej wybierz ze dwie-trzy możliwe pompy już teraz i sprawdź w instrukcji. Jak chcesz dmuchać na zimne, to dodaj ze dwie żyły sterujące i oczko grubsze przewody. Edytowane 2 Lipca przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.07.2024 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca Rozumiem, tylko ile żył jest wymagane jako minimum? Z tego co mi wyjaśnił elektryk, póki co zrobił tak: - do zasilania jednostki zewnętrznej poza budynkiem wyprowadził kabel prądowy 5-cio żyłowy (5x2,5mm2) - do zasilania jednostki wewnętrznej w budynku jest doprowadzony z rozdzielnicy elektrycznej kabel prądowy 5-cio żyłowy (5x2,5mm2) - NIE MA jeszcze żadnego kabla sterowniczego między jednostkami, więc jednostka wewnętrzna nie ma jak "gadać" do jednostki zewnętrznej Pytanie elektryka: po jakim kablu sterowniczym mają "gadać" ze sobą jednostki? Poradzi ktoś? Jeśli to np haier to sterownicze wystarczą 2 ale też od jednostki zewnętrznej musi iść z powrotem 3 zyły prądowe nie 2,5mm2 tylko wystarczy 1,5mm2 dla zasilenia modułu ATV, ja bym puścił 3x2,5 mm2 oraz 3x1,5mm2 plus sterownicze 4,x 0,75 lub nawet cieńsze bo nie wiem jaką masz pompę monoblok czy split. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 02.07.2024 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca nie wiem jaką masz pompę I w myśl tej starej zasady "nie wiem, więc się wypowiem" doradzasz innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.07.2024 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca I w myśl tej starej zasady "nie wiem, więc się wypowiem" doradzasz innym? Doradzałem na zapas bo żadna pompa nie potrzebuje więcej kabelków sterujących więc uważam to za zwykłe czepialstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 03.07.2024 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca Panasonic wymaga dla jednofazowych 4x2,5 dla high performance i 4x6 dla t-cap a dla trójfazowych 6x2,5. Dzięki za odpowiedź. A w split,cie Panasonica po jakim kablu sterowniczym jednostki ze sobą gadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawarzycha 03.07.2024 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca (edytowane) Zasilanie doprowadzasz z rozdzielnicy do jednej jednostki - zasilanie drugiej jednostki jest pociągnięte z tej zasianej (czyli jednostki łączysz dwoma kablami - zasilającym i sygnałowym) Dokładnie tak. Tak zrozumiałam wizję elektryka i tak rozkłada kable. Najlepiej wybierz ze dwie-trzy możliwe pompy już teraz i sprawdź w instrukcji. Jak chcesz dmuchać na zimne, to dodaj ze dwie żyły sterujące i oczko grubsze przewody. Chyba niestety czeka mnie wertowanie instrukcji. Po cichu liczyłam, że może na podstawie wypowiedzi z forum muratora zbiorę od użytkowników pomp ciepła takie zestawienie, która pompa jakiego kabla sterowniczego używa do "gadania". Sądzę, że obecnie jest to jakoś ustandardyzowane przez producentów elektroniki. Edytowane 3 Lipca przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.07.2024 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca Tu nie ma standardu tylko wolna amerykanka i skoro nie wiesz jeszcze jaka pompa to najlepszym rozwiązaniem to wystawienie peszli i niech sobie przeciąga ten kabel co będzie montował pompę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts