tomot79 30.07.2024 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca Witam proszę o poradę czy: 1. na odcinek gazu od skrzynki (założonej przez PSG) do ściany domu musze mieć osobny osobny projekt- skrzynka jest na mojej działce (rura oczywiście też tylko na mojej działce)- w projekcie mam rozdział gdzie opisane jest dokładnie jaka rura, jak kopać głęboko itp, są tez rysunki połączenia rury z budynkiem i wewnętrzną instalacją w domu. Oczywiście jest tez mapka z narzuconym odcinkiem gazu ze skrzynki do muru domu. 2. taka sama sytuacja z prądem- skrzynka na mojej działce, w projekcie technicznym wszystko opisane, są rysunki. Co potrzebuję do odbioru domu w zakresie mediów oprócz: dokumentu próby szczelności od wykonawcy gazu w domu, dokumentu od kominiarza (przewód kominowy do gazu). 1. Rekuperacja- czy firma coś mi musi dać 2. ogrzewanie wodne podłogowe - czy tutaj musi byc jakiś dokument szczelności. 3. przyłącze wodno-kanalizacyjne (wodociąg gminny i kanalizacja gminna/ nie mam ujecia własnego i szamba)- mam protokoły odbioru 4. Elektryka- elektryka który mi robił instalacje od skrzynki Taurona do domu i wewnątrz domu - czy powinien mi dać jakiś dokument prawidłowości instalacji itp 5. Pozwolenie na budowę mam z 2022, czy przy zgłoszeniu zakończenia budowy nadal wymagane jest przedłożenie dziennika budowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.07.2024 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca Cześć, Wiedzę mam ze stanu na 2022/2023 r., więc w razie co weź na to poprawkę. Odpowiedź na dwa pierwsze pytania: tak, musisz mieć projekt. Na wykon, a potem do odbioru geodezyjnego budynku Dalsze odpowiedzi: 1. Kominiarz ogarnia kwestię wentylacji. Nie potrzebujesz od instalatora kwitów. 2. Nie 3. Nie, o ile zgłosiłeś odbiór przyłącza w swoim wodkanie. 4. Tak, trzeba zrobić badanie. Dostaniesz protokół. 5. Ja składałem i nie słyszałem by się to zmieniło w ciągu ostatniego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.07.2024 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca (edytowane) 4. Instalacja od skrzynki do domu i ta w domu jest. Jeśli jest podane napięcie i podpisana umowa to tylko protokół z badań i prób instalacji. Najlepiej aby zrobił elektryk który to wykonywał a jeśli nie to jakikolwiek. Jeśli obiekt nie jest zasilony to jeszcze oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia, załatwić resztę w Tauronie. Przyjeżdża instalator zakłada bezpieczniki i plombuje licznik itp. 5. Dziennik budowy składa się o ile nie jest to dziennik w wersji elektronicznej. Edytowane 30 Lipca przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 02.08.2024 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia Co do kabla i gazu od skrzynek (pkt 1 i 2 poniżej) do ścian domu jednak mam dylemat czy faktycznie musze osobno robić projekt skoro jest taki zapis w Tomie I Projektu Budowlanego - "Plan zagospodarowania działki": 1. zewnętrzny odcinek wewnętrznej instalacji gazu - wg projektu technicznego opisanego w Tomie IV Projektu budowlanego (jest tam osobny rozdział gdzie jak głęboko kopać, jakie rury stosować itp oraz są rysunki) 2. wewnętrzna linia zasilająca - wg projektu technicznego opisanego w Tomie IV Projektu budowlanego (jest tam również osobny rozdział gdzie jak głęboko kopać, jakie rury stosować itp oraz są rysunki rysunki ) 3. Przyłącze gazowe - projekt przyłącza wg. odrębnego opracowania i postepowania administracyjnego (to robiła firma dla PSG łącznie ze skrzynka-mieli projekt) 4. Przyłącze elektroenergetyczne - na działce znajduje się skrzynka eteryczna z zestawem złączowo-pomiarowym stanowiącym przyłącze do sieci elektroenergetycznej- to robił Tauron- działkę już z tym kupiłem. Na mapce do celów projektowych podobny opis. Czekam jeszcze na kiero i projektanta bo na urlopie są ale oceńcie czy faktycznie musze projekt robić. p.s. dla przyłącza wod-kan zapis jest "projekt przyłącza wg odrębnego opracowania i postepowania administracyjnego" i tutaj faktycznie osobne projekty robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts