Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze elektryczne i gazowe

tomot79

Recommended Posts

Witam proszę o poradę czy:

1. na odcinek gazu od skrzynki (założonej przez PSG) do ściany domu musze mieć osobny osobny projekt- skrzynka jest na mojej działce (rura oczywiście też tylko na mojej działce)- w projekcie mam rozdział gdzie opisane jest dokładnie jaka rura, jak kopać głęboko itp, są tez rysunki połączenia rury z budynkiem i wewnętrzną instalacją w domu. Oczywiście jest tez mapka z narzuconym odcinkiem gazu ze skrzynki do muru domu.

2. taka sama sytuacja z prądem- skrzynka na mojej działce, w projekcie technicznym wszystko opisane, są rysunki.

Co potrzebuję do odbioru domu w zakresie mediów oprócz: dokumentu próby szczelności od wykonawcy gazu w domu, dokumentu od kominiarza (przewód kominowy do gazu).

1. Rekuperacja- czy firma coś mi musi dać

2. ogrzewanie wodne podłogowe - czy tutaj musi byc jakiś dokument szczelności.

3. przyłącze wodno-kanalizacyjne (wodociąg gminny i kanalizacja gminna/ nie mam ujecia własnego i szamba)- mam protokoły odbioru

4. Elektryka-  elektryka który mi robił instalacje od skrzynki Taurona do domu i  wewnątrz domu -  czy powinien mi dać jakiś dokument prawidłowości instalacji itp

5. Pozwolenie na budowę mam z 2022, czy przy zgłoszeniu zakończenia budowy nadal wymagane jest przedłożenie dziennika budowy

Pozdrawiam

Cześć, 

Wiedzę mam ze stanu na 2022/2023 r., więc w razie co weź na to poprawkę.

Odpowiedź na dwa pierwsze pytania: tak, musisz mieć projekt. Na wykon, a potem do odbioru geodezyjnego budynku

Dalsze odpowiedzi:

1. Kominiarz ogarnia kwestię wentylacji. Nie potrzebujesz od instalatora kwitów. 

2. Nie

3. Nie, o ile zgłosiłeś odbiór przyłącza w swoim wodkanie.

4. Tak, trzeba zrobić badanie. Dostaniesz protokół.

5. Ja składałem i nie słyszałem by się to zmieniło w ciągu ostatniego roku  

4. Instalacja od skrzynki do domu i ta w domu jest. Jeśli jest podane napięcie i podpisana umowa to tylko protokół z badań i prób instalacji. Najlepiej aby zrobił elektryk który to wykonywał a jeśli nie to jakikolwiek.

Jeśli obiekt nie jest zasilony to jeszcze oświadczenie o gotowości instalacji do przyłączenia, załatwić resztę w Tauronie.

Przyjeżdża instalator zakłada bezpieczniki i plombuje licznik itp.

5. Dziennik budowy składa się o ile nie jest to dziennik w wersji elektronicznej.

Edytowane przez Mareks77

Co do kabla i gazu od skrzynek (pkt 1 i 2 poniżej) do ścian domu jednak mam dylemat czy faktycznie musze osobno robić projekt skoro jest taki zapis w Tomie I Projektu Budowlanego - "Plan zagospodarowania działki":

1. zewnętrzny odcinek wewnętrznej instalacji gazu - wg projektu technicznego opisanego w Tomie IV Projektu budowlanego (jest tam osobny rozdział gdzie jak głęboko kopać, jakie rury stosować itp oraz są rysunki)

2. wewnętrzna linia zasilająca -  wg projektu technicznego opisanego w Tomie IV Projektu budowlanego (jest tam również osobny rozdział gdzie jak głęboko kopać, jakie rury stosować itp oraz są rysunki rysunki )

3. Przyłącze gazowe - projekt przyłącza wg. odrębnego opracowania i postepowania administracyjnego (to robiła firma dla PSG łącznie ze skrzynka-mieli projekt)

4. Przyłącze elektroenergetyczne - na działce znajduje się skrzynka eteryczna z zestawem złączowo-pomiarowym stanowiącym przyłącze do sieci elektroenergetycznej- to robił Tauron- działkę już z tym kupiłem.

Na mapce do celów projektowych podobny opis.

Czekam jeszcze na kiero i projektanta bo na urlopie są ale oceńcie czy faktycznie musze projekt robić.

p.s. dla przyłącza wod-kan zapis jest "projekt przyłącza wg odrębnego opracowania i postepowania administracyjnego" i tutaj faktycznie osobne projekty robiłem.