stos 18.09.2024 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 1 hour ago, gregos11 said: Jak widzę analogicznie jak twój przyjaciel wiesz wszystko najlepiej 🤣 Piszesz o sobie? Przecież Ty wiesz wszystko i nikt nie ma prawa mieć innego zdania. Cały Ty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 22.09.2024 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września W dniu 18.09.2024 o 12:06, stos napisał: Powinieneś wiedzieć że nawet zwykły UPS może oddawać do sieci jeśli sobie go tak podłączysz. Też czekam na schemat podłączenia... żeby nie było - wykopałem starego UPS ze złomownika na strychu i stoję w blokach startowych. Dajesz jakąś gwarancję, że to nie zadymi chociaż przez 5 sekund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.09.2024 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 1 hour ago, firmer said: Też czekam na schemat podłączenia... żeby nie było - wykopałem starego UPS ze złomownika na strychu i stoję w blokach startowych. Dajesz jakąś gwarancję, że to nie zadymi chociaż przez 5 sekund? Oto schemat: Wyjście AC UPS-a - prostownik - wejście MPPT inwertera PV ON-grid - SIEĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 22.09.2024 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2 godziny temu, stos napisał: Oto schemat: Wyjście AC UPS-a - prostownik - wejście MPPT inwertera PV ON-grid - SIEĆ Genialne w swojej prostocie... tereaz wiem, że nawet stek medium rare, którego właśnie zjadłem na obiad, może oddać prąd do sieci ... wystarczy, że poszukam na stryszku składaka wigry 3 z dynamem... Aha... następnym razem zamówię krwisty - wydaje się, powinien mieć lepszy współczynnik sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.09.2024 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2 minutes ago, firmer said: Genialne w swojej prostocie... tereaz wiem, że nawet stek medium rare, którego właśnie zjadłem na obiad, może oddać prąd do sieci ... wystarczy, że poszukam na stryszku składaka wigry 3 z dynamem... Aha... następnym razem zamówię krwisty - wydaje się, powinien mieć lepszy współczynnik sprawności Wszystko co wytwarza EE może być zastosowane do wysyłania EE do sieci. Nawet zwykły alternator samochodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 22.09.2024 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 3 minuty temu, stos napisał: Wszystko co wytwarza EE może być zastosowane do wysyłania EE do sieci. Nawet zwykły alternator samochodowy. Znowu się mylisz... UPS nie wytwarza energii, co najwyżej ją przetwarza... to już prędzej mój kotlet ją wytwarza... i nie - alternator samochodowy nie może być zastosowany do wysyłania EE do sieci... tak samo jak czajnik z gwizdkiem, nawet jak do niego przyczepisz prądniczkę z turbinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.09.2024 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 21 minutes ago, firmer said: Znowu się mylisz... UPS nie wytwarza energii, co najwyżej ją przetwarza... to już prędzej mój kotlet ją wytwarza... i nie - alternator samochodowy nie może być zastosowany do wysyłania EE do sieci... tak samo jak czajnik z gwizdkiem, nawet jak do niego przyczepisz prądniczkę z turbinką Widzę że lubisz "dzielić włos na czworo" i chyba tylko po to by prowadzić bezsensowną dyskusję. Ja takiej dyskusji prowadzić nie chcę. Bye. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2024 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 4 godziny temu, stos napisał: Oto schemat: Wyjście AC UPS-a - prostownik - wejście MPPT inwertera PV ON-grid - SIEĆ Niestety słaby ten schemat. Ale faktycznie da się tak podłączyć i może w pewnych warunkach będzie działać. Określ jeszcze jakie zakresy napięcia są niezbędne. 230 V do każdego wejścia MPPT inwertera PV będzie pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.09.2024 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 3 minutes ago, d7d said: Niestety słaby ten schemat. Ale faktycznie da się tak podłączyć i może w pewnych warunkach będzie działać. Określ jeszcze jakie zakresy napięcia są niezbędne. 230 V do każdego wejścia MPPT inwertera PV będzie pasować? Pytanie było czy się da tak UPS podłączyć aby jego energię wysłać do sieci. Jak widać da się. Jaki inwerter trzeba mieć to jest inna historia. Ja mam Spirventa i jego wejścia MPPT pracują od 70 do 900V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 22.09.2024 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września (edytowane) 2 godziny temu, stos napisał: Widzę że lubisz "dzielić włos na czworo" i chyba tylko po to by prowadzić bezsensowną dyskusję. Ja takiej dyskusji prowadzić nie chcę. Bye. To Ty jednaj ją zacząłeś tym głupim (to właśnie jest te twoje dzielenie włosa na czworo) twierdzeniem o UPS`ie Edytowane 22 Września przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.09.2024 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 1 godzinę temu, stos napisał: Pytanie było czy się da tak UPS podłączyć aby jego energię wysłać do sieci. Jak widać da się. Jaki inwerter trzeba mieć to jest inna historia. Ja mam Spirventa i jego wejścia MPPT pracują od 70 do 900V. Masz ten falownik od Spriventa który był w upadłości i już nie istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 22.09.2024 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 3 godziny temu, stos napisał: Widzę że lubisz "dzielić włos na czworo" i chyba tylko po to by prowadzić bezsensowną dyskusję. Ja takiej dyskusji prowadzić nie chcę. Bye. Dzielenie włosa? to akuat nie... ale lubię demaskować absurdy i ośmieszać tych, co je głoszą. Szczególnie tych upartych, co już wiedzą, że głupotę palnęli, ale brną dalej... Bye 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.09.2024 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 31 minutes ago, firmer said: Dzielenie włosa? to akuat nie... ale lubię demaskować absurdy i ośmieszać tych, co je głoszą. Szczególnie tych upartych, co już wiedzą, że głupotę palnęli, ale brną dalej... Bye Gratuluję dobrego samopoczucia z faktu że wiesz wszystko i już niczego nie musisz się uczyć. Bye. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.09.2024 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 54 minutes ago, d7d said: Masz ten falownik od Spriventa który był w upadłości i już nie istnieje? Ten właśnie. Stilo oddał mi za niego pieniądze bo nie mogli już go naprawić/wymienić na gwarancji. Za te pieniądze kupiłem Froniusa i jeszcze trochę zostało. Dwie z trzech jego faz nadal działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TreserK 29.09.2024 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września Panowie a co myślicie o falowniku Huawei? Chyba będzie lepszy pod magazyn energii + sprzedawca opowiadał, że będzie dostosowany pod nadchodzące taryfy dynamiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 29.09.2024 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 58 minut temu, TreserK napisał: Panowie a co myślicie o falowniku Huawei? Chyba będzie lepszy pod magazyn energii + sprzedawca opowiadał, że będzie dostosowany pod nadchodzące taryfy dynamiczne. Huawei ON-grid nie jest hybrydowy. Można do niego dołożyć magazyn ale trzeba dokupić z nim Backup Box. Za drogi, (Backup box + 5kWh magazynu kosztuje ok 19000) Za mała pojemność (max 15kwh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 01.10.2024 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października Huawei i magazyn to jest największa pomyłką jaką można popełnić. Sprzedawcy to próbują wcisnąć niezorientowanym klientom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 05.10.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października mam u siebie Victron i u rodziców właśnie Deye zamontowałem. Deye - nie jest takie złe... ale ta aplikacja i konfiguracja woła o pomstę do nieba. Cóż udało się to jakoś skonfigurować, ale beznadziejna aplikacja została... Sprzętowo... nie wygląda najgorzej. Zobaczymy co przyniesie przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 06.10.2024 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października (edytowane) Wszystkie chińczyki mają w mniejszym lub większym stopniu skopany soft, bo programiści kosztują najwięcej. Czekam kiedy ktoś zrobi jakiś soft open source na jakiś z tych falowników. Edytowane 6 Października przez gregos11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voy92 14.10.2024 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października Porównując Deye do Huawei wolałbym Deye. Huawei: - zasilanie awaryjne jednofazowe - za to jest dobry support na terenie polski i można praktycznie wszystko ustawić z poziomu aplikacji instalatora, więc jak będą jakieś problemy łatwo można się z tym uporać Deye: - zasilanie awaryjne trójfazowe - asymetria faz, na jednej fazie może dać max 50% mocy nominalnej falownika ( przy 10kW max 5kW na fazę) - Port GEN (możliwość podłączenia np. turbiny wiatrowej pod falownik lub np. grzałki i zasterowanie jej tak, aby grzała zasobnik jeżeli mamy nadprodukcję) - możliwość ładowania akumulatora za pomocą generatora prądotwórczego ( w razie "W") - minus za pomoc techniczną, mam wrażenie że obsługuje ją jeden gościu 😛 - Przy falownikach niskonapięciowych i chęci rozbudowy magazynu mamy tańsze opcje do wyboru ( np taki niskonapięciowy magazyn ok 10kWh wyjdzie taniej niż 5kWh w Huawei) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts