sigielki 27.08.2024 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 dzień dobry Zdaje sobie sprawę że ktoś już poruszył tę kwestię, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Poddasze nieużytkowe "wygląda" tak: -podloga z desek przykręconych do belek stropowych, miedzy belkami wata szklana, pod wata płyty katon-gips (sufit piętra) -dach - blachodachówka położona na krokwiach, pod blachodachówka folia paraizolacyjna, krokwie szerokie na około 19 cm. Chciałbym zrobić izolację poddasza, do krokwi przykręcę sznurki żeby zrobić szczelinę miedzy folia paraizolacyjną a wata szklaną no i dam watę szklaną między krokwiami. Jaką dać watę , jaką grubość, im grubsza tym lepsza? Co dać na krokwie żeby zakryć watę? czy nic nie dawać? Czy robić jakąś wentylację jężeli zakryję watę? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.08.2024 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 Czy na pewno pod blachodachówką jest folia paroizolacyjne czy też zaszła pomyłka i jest tam folia paroprzepuszczalna czyli membrana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 28.08.2024 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2024 6 minut temu, Mareks77 napisał: Czy na pewno pod blachodachówką jest folia paroizolacyjne czy też zaszła pomyłka i jest tam folia paroprzepuszczalna czyli membrana. dzięki, tak na krokwiach jest folia paroprzepuszczalna. Wiedziałem że jakoś tak ale nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2024 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2024 Jak nie grzejesz strychu, to po co termoizolacja na połaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.08.2024 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2024 Jeśli krokwie mają wymiar 19 - 20cm to pomiędzy nie tak jak powiedział poprzednik daj wełnę 15 - 18cm na sznurkach. a następnie stelaż, na to folia paroszczelna klejona taśmą obustronnie klejącą a potem płyty KG. Jeżeli poddasze nie będzie uzytkowane tylko ma być ocieplone i typową graciarnią to po ociepleniu prace zakończyć folią paroszczelną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 03.09.2024 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2024 DZiękuję wszystkim. Chyba wiem jak robić. Kupuję watę i czekam aż się skończą upały, bo nie da się wejsc na strych (po to między innymi chcę to zrobić). Przepraszam jeszcze, moglibyście polecić watę? Chyba wszystkie podobne, ale może na coś zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.09.2024 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2024 Jaljepiej rób to zimą lub jesienią gdy będzie zimno. Tak czy inaczej przy wełnie szklanej czy skalnej musisz się ubrać w czapkę, okulary i długi rękaw. Sznurki dobrze i szybko jest zakładać takerem nie na gwoździe ale na zszywki tapicerskie. Po rozwinięciu wełny z belki pozostaw ją ja kilka minut aby się rozszeżyła to pierwotnych fabrycznych wymiarów. Z praktyki wiem że nie zawsze 18cm itp uzyskuje takie wymiary więc dla 20cm krokwii będzie OK. Po założeniu wełny zasłoń całość folią paroszczelną. Koszt to znikomy ale poddasze będzie składzikiem lub dostępnym innym magazynem bez zbędnego pylenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 16.09.2024 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2024 (edytowane) dzięki jeszcze raz Podłogę prawie mam, sznurkować zacząłem. Chyba będę i tak sznurkować, mimo że Isover Super-Mata Plus niby nie potrzebuje sznurkowania, według opisu producenta. Właśnie o tą watę chciałbym podpytać, chciałem pojechać do jakiegoś sklepu zobaczyć, pomacać, popytać ale w okolicy nie ma gdzie kupić. Muszę chyba zamówić całą paletę, (tyle mniej więcej potrzebuję). Czy ktoś z Państwa używał,i może ma opinię czy warto dopłacić do "plus"? dziękuję Edytowane 15 Października 2024 przez sigielki nowe dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sigielki 04.11.2024 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2024 W dniu 16.09.2024 o 18:47, sigielki napisał: dzień dobry Nie ma jednak tego Isovera dostepnego w poblizu, ale własciewie nie wiem czemu się na nia uparłem. Dostępne w dobrej cenie mam Ursa platinium 32 lambda, tylko tak, proszę o pdpowiedź, bo watę o grubokosci 15 mam w cenie około 60 zł za metr, a grubosc 10 cm około 35 zł za metr. Jak to obliczyć, chyba im grubsza tym lepiej ale może lepiej kupic 10 cm i przykryć cienka płyta osb? Żeby jak najlepiej izolowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts