konradd 01.09.2024 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Witam. Potrzebuję Waszej porady dotyczącej kominka w przyszłym domu. Mam już działkę, czas na projekt i podjęcie pewnych decyzji. Przesyłam projekt, który wspólnie z żoną wybraliśmy: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-kosaccach-15-m1c52700354bc6#pg1-3 Największy dylemat dotyczy ogrzewania, gdyż wcześniej zdecydowany byłem na pompę ciepła + kominek z płaszczem wodnym + wentylacja grawitacyjna. Oczywiście w całym domu ogrzewanie podłogowe, w planach na razie brak montażu paneli fotowoltaicznych. Po rozmowach z osobami, które budowały już domy plany się trochę zmieniły tzn. zostaje przy pompie ciepła, wentylacja będzie mechaniczna, ponieważ kilka osób zbudowało nowe domy, wydało duże pieniądze np. na okna, w których teraz montują wywietrzniki lub robią tunele wentylacyjne w elewacji, ponieważ mimo wszystko grawitacyjna nie daje do końca rady. Także w przeciągu całej budowy koszt rekuperacji nie jest aż tak ogromny, a zyski w postaci dobrej wentylacji powinny być zadawalające, tym bardziej, że dosyć blisko znajduje się hodowla świnek Wracając jednak do ogrzewania pompa ciepła do której nie mam 100% zaufania, będzie pracowała bez paneli fotowoltaicznych, która według wielu sprawdza się w nowych domach ze 100% ogrzewaniem podłogowych. Jednak z racji braku pełnego zaufania, chciałbym mieć jakąś alternatywę na wypadek dużych mrozów, awari prądu czy innych nieprzewidzianych sytuacji.. Na początku myślałem o kominku z płaszczem wodnym, jednak zauważyłem więcej minusów niż plusów, tym bardziej, że jeśli braknie prądu kominek ten trzeba natychmiast wygasić by nie doprowadzić do zagotowania wody w płaszczu, więc zacząłem zastanawiać się nad kominkiem z DSG. Czy taki kominek, generujący ciepłe powietrze dobrze będzie współpracował zimą z rekuperacją, która teoretycznie to ciepło odzyskuje ? Czy jeśli napalę w takim kominku przy mrozie -15 stopni, żeby wspomóc trochę pompę jeśli chodzi o ciepło to mogę zmienić ustawienia pompy na takie, które nie będą pożerały dużej ilości energii ? czy pompa działa niezależnie i jeśli na dworze będzie -15 włączą się grzałki i wtedy nie należy kombinować z ustawieniami na niższą temperaturę ? Może moje pytania nie są precyzyjne, jednak nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o pompę ciepła dlatego pytam. Czy są na forum użytkownicy, którzy mają pompy ciepła bez paneli fotowoltaicznych + kominek + rekuperację i mogą się wypowiedzieć na temat takiego układu ? Bedę wdzięczny za każdą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.09.2024 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 1 godzinę temu, konradd napisał: Czy jeśli napalę takim kominku przy mrozie -15 stopni, żeby wspomóc trochę pompę jeśli chodzi o ciepło to mogę zmienić ustawienimpy na takie, które nie będą pożerały dużej ilości energii ? czy pompa działa niezależnie i jeśli na dworze będzie -15 włączą się grzałki i wtedy nie należy kombinować z ustawieniami na niższą temperaturę ? Może moje pytania nie są precyzyjne, jednak nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o pompę ciepła dlatego pytam. Czy są na forum użytkownicy, którzy mają pompy ciepła bez paneli fotowoltaicznych + kominek + rekuperację i mogą się wypowiedzieć na temat takiego układu ? Bedę wdzięczny za każdą radę Pompa jako ogrzewanie działa niezależnie. Nie musisz korygować jej ustawień bowiem w przypadku dni w których palisz w kominku pompa wykryje że w domu jest już uzyskiwana zadana temperatura powietrza w związku z czym wyłączy się ona lub będzie jedynie wspomagała kominek niewielką energią bez konieczności załączania grzałek. Poza tym korzyści z posiadania kominka są takie że daje on możliwość startu sezonu grzewczego miesiąc lub półtora miesiąca później oraz zakończenia sezonu grzewczego miesiąc wcześniej. Licz się jednak z tym że za kilka lat mogą wejść w życie przepisy zabraniające palenia nawet jeśli kominek będzie posiadał certyfikat EKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.09.2024 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 3 godziny temu, konradd napisał: Czy jeśli napalę w takim kominku przy mrozie -15 stopni, żeby wspomóc trochę pompę jeśli chodzi o ciepło to mogę zmienić ustawienia pompy na takie, które nie będą pożerały dużej ilości energii ? czy pompa działa niezależnie i jeśli na dworze będzie -15 włączą się grzałki i wtedy nie należy kombinować z ustawieniami na niższą temperaturę ? Dwa systemy grzewcze o drastycznie różnej charakterystyce trudno zgrać. Odpalisz kominek, PC dostanie sygnał czy to z ze sterownika pokojowego (który przy podłogówce odradzam, bo za długo zmiana na zasilaniu wędruje do sterownika pokojowego - więc za późno nastąpi reakcja), czy przez brak odbioru ciepła przez podłogę i wysoką temperaturę powrotu i wyłączy się. Podłoga powoli będzie stygła, powietrze będzie stygło i PC dostanie z dużym opóźnieniem informację, że trzeba grzać - więc temperatura tak sterowaną podłogówką spadnie trochę. Przy czym w sensownie ocieplonym domu z rekuperacją o wysokiej sprawności to w największe mrozy ze stopień w ciągu doby. Jak planujesz np. co weekend palić w kominku - to obniżyłbym w harmonogramie krzywą grzewczą ze stopień albo i dwa nawet dzień wcześniej. Bo paląc w takim domu kominkiem, nawet najmniejszym (ale paląc prawidłowo - czyli wysoka temperatura spalania a nie wędząc drewno trując dymem okolicę), na 100% przegrzejesz pomieszczenie, w którym stoi kominek. A co do projektu - to bardziej dopracowany w szczegółach: https://lipinscy.pl/projekt/arosa-ii/ Ja bym zmienił tylko dach na kopertowy ze sporym, nisko kończącym się okapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 01.09.2024 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września (edytowane) 5 godzin temu, konradd napisał: Czy jeśli napalę w takim kominku przy mrozie -15 stopni, żeby wspomóc trochę pompę jeśli chodzi o ciepło to mogę zmienić ustawienia pompy na takie, które nie będą pożerały dużej ilości energii ? czy pompa działa niezależnie i jeśli na dworze będzie -15 włączą się grzałki i wtedy nie należy kombinować z ustawieniami na niższą temperaturę ? Dokładnie taki system mam u siebie , wszędzie podłogówka kominek z DGP bez wymuszenia (trzy pomieszczenia na górze) . Ale UWAGA mam termostaty w każdym z pomieszczeń więc jeśli temperatura się podniesie w pomieszczeniu od DGP to zamykane są pętle w danym pomieszczeniu. Pozostałe pętle dalej grzeją ale pompa ma "lżej" Coraz częściej mam wyłączenia prądu (nie wiem dlaczego) teraz jest ciepło na zewnątrz ale boje się pomyśleć co by się działo jak gdyby wyłączyli prąd przy -15 stopniach i nie miał kominka (mój magazyn energii dzisiaj to jakieś 30m3 drewna ) . Reasumując jeśli chcesz łączyć kominek i PC to zalecam sterowanie podłogówką w każdym pomieszczeniu , wówczas działa bardzo dobrze i nie musisz nic zmieniać w ustawieniach PC ( sama dostosuje się do obciążenia cieplnego ) Edytowane 1 Września przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 01.09.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Dość dawno temu miałem podobny dylemat, co prawda wtedy w innej konfiguracji, bo zamiast PC był kocioł kondensacyjny. Wybrałem kominek z płaszczem wodnym - u mnie po prostu przyłączenie do instalacji CO było o wiele prostsze, niż układanie kanałów do DGP i to przeważyło o wyborze. O zasilanie elektryczne się nie obawiałem - UPS od kompa z jakimś większym AGM'em służył za awaryjne zasilanie pomp obiegu CO i sterownika przepustnicy kominka. Obecnie mam PC i okazjonalnie używam kominka - oczywiście źródła te nie pracują jednocześnie. W tzw. międzyczasie "dozbroiłem" się w instalację PV off-grid, która zimą służy jako taki duży UPS dla całego domu, więc problem z zanikami zasilania całkowicie zniknął ;-). Z powyższego rozwiązania byłem i jestem bardzo zadowolony. Gdybym wybrał DGP, też pewnie bym był Co do kwestii jednoczesnego używania kominka z DGP i PC, to czysto teoretycznie (bo nie mam), ale jeżeli moc kominka przekracza zapotrzebowanie domu na energię (a na 99% tak będzie), to po jego rozpaleniu temperatura w domu i tak będzie wzrastała, więc jednoczesne włączanie PC nie ma uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 02.09.2024 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września (edytowane) 23 godziny temu, firmer napisał: Co do kwestii jednoczesnego używania kominka z DGP i PC, to czysto teoretycznie (bo nie mam), ale jeżeli moc kominka przekracza zapotrzebowanie domu na energię (a na 99% tak będzie), to po jego rozpaleniu temperatura w domu i tak będzie wzrastała, więc jednoczesne włączanie PC nie ma uzasadnienia. Mój układ domu powoduje że 3 pomieszczenia to pomieszczenia mieszkalne dzieci , ale łazienki nie sa ogrzewane przez DGP (dół i góra) więc pompa ma zawsze co robic ( jak nie włączę PC to włączą się grzejniki w łazienkach i tak zwykle się dzieje pomimo że mój kominek to 15kW). Pompa jeśli nie ma co robić to nie pracuje ale u mnie tak się nie da , zawsze dogrzewa inne pomieszczenia nie objęte DGP i kontaktem z kominem. Edytowane 2 Września przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradd 07.09.2024 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września W dniu 1.09.2024 o 19:57, gogush napisał: Dokładnie taki system mam u siebie , wszędzie podłogówka kominek z DGP bez wymuszenia (trzy pomieszczenia na górze) . Ale UWAGA mam termostaty w każdym z pomieszczeń więc jeśli temperatura się podniesie w pomieszczeniu od DGP to zamykane są pętle w danym pomieszczeniu. Pozostałe pętle dalej grzeją ale pompa ma "lżej" Coraz częściej mam wyłączenia prądu (nie wiem dlaczego) teraz jest ciepło na zewnątrz ale boje się pomyśleć co by się działo jak gdyby wyłączyli prąd przy -15 stopniach i nie miał kominka (mój magazyn energii dzisiaj to jakieś 30m3 drewna ) . Reasumując jeśli chcesz łączyć kominek i PC to zalecam sterowanie podłogówką w każdym pomieszczeniu , wówczas działa bardzo dobrze i nie musisz nic zmieniać w ustawieniach PC ( sama dostosuje się do obciążenia cieplnego ) Możesz powiedzieć ile czasu już korzystasz z takiego systemu ? Czy posiadasz PV ? Jeśli nie to możesz podać przybliżony koszt zużycia prądu w ciągu roku ? Jeszcze pytanie DSG masz we wszystkich pokojach, łazienkach i salon czy tylko wybranych przez Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradd 07.09.2024 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września A już wiem nie doczytałem jeśli chodzi o pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradd 07.09.2024 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września Rozumiem, że masz również rekuperację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.09.2024 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września Mam wrażenie, że nie zdajesz sobie sprawy, jak działa współczesny dom. Tu masz wykres temperatur z poczatku stycznia 2024 z sypialni, w której jest tylko nawiew rekuperacji, ma dwie ściany zewnętrzne (parterówka, więc straty też przez sufit i podłogę) z WYŁĄCZONYM w niej ogrzewaniem. W ostatnim sezonie podłogówka u mnie działała wyłącznie w łazienkach - za to długo, znacznie dłużej niż wynikałoby z obciążenia cieplnego (dzięki czemu udało się osiągnąć efekt ciepłej podłogi o co trudno we współcześnie budowanym domu). Oprócz tego w salonie (dosyć odległym i "pod prąd" wentylacji) czasami działało ogrzewanie klimą a te piki to tradycyjna koza - ale bez żadnego DGP. Dla szerszego kontekstu - temperatury z salonu i na zewnątrz: Jak widać i bez DGP, "pod prąd" wentylacji ciepło dociera do sypialni. I wcale nie jest w niej zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 29.09.2024 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września W dniu 7.09.2024 o 20:12, konradd napisał: Możesz powiedzieć ile czasu już korzystasz z takiego systemu ? Czy posiadasz PV ? Jeśli nie to możesz podać przybliżony koszt zużycia prądu w ciągu roku ? Jeszcze pytanie DSG masz we wszystkich pokojach, łazienkach i salon czy tylko wybranych przez Ciebie ? 7 lat , tak posiadam PV, nie wiem czy pytasz o ogólny pobór prądu ? ostatni rachunek za pół roku to ~750 zł z tym że mam wszystko na prąd łącznie z PC do basenu DSG to skrzynia biegów jak pamiętam więc jak napisałem DGP mam tylko w pomieszczeniach takich jak sypialnia ( przez scianę z kominkiem) , i trzy pokoje na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 29.09.2024 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września W dniu 7.09.2024 o 20:16, konradd napisał: Rozumiem, że masz również rekuperację ? Tak , z wymiennikiem obrotowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 05.10.2024 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października Wczoraj rozpaliłem delikatnie w kominku ( kilka szczapek) i tak wyglada temperatura w dwóch najdalszych pomieszczeniach na piętrze ( ogrzewanie DGP) , temp zewnętrzna ok 9 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts