asaledr 02.09.2024 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Witam, Wiecie może jak to wygląda, przykładowo czy biorąc kredyt na budowę domu muszę z bankiem startować z budową od A do Z? Czy np. mogę sobie zrobić fundamenty za gotówkę np. teraz, a za rok np. wziąć kredyt hipoteczny na budowę domu i zrobić całość sobie kredytem? Czy bank się może będzie czepiał że ja nie biorę kredytu na budowę domu tylko na wykończenie domu i to już inne warunki np. Wie ktoś jak to działa? Czy to nie ma znaczenia i mogę zrobić sobie fundamenty nawet ściany wymurować za gotówkę a np. na dach i resztę jak gdyby nigdy nic wziąć kredyt na budowę domu i lecieć resztę kredytem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 03.09.2024 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września Jak najbardziej mozesz tak zrobic , to co juz zrobiles to bedzie twoj wklad wlasny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 03.09.2024 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września A to nie będzie jakoś bardziej skomplikowane? Bo zaczną liczyć np. ile te fundamenty mogły kosztować i jakieś rzeczoznawcy czy coś podobnego i więcej papierologi? Czy pokazuje faktury tyle i tyle wydałem na fundamenty i to mój wkład własny. A wgl. jak to jest z wkładem własnym w sensie gotówce. Np. mówię mam 100k wkładu własnego i jak oni to sprawdzają? Chcą jakieś wyciągi z konta? A co jeśli mam to w gotówce? To jak oni to sprawdzą czy ja faktycznie mam ten wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebasto 04.09.2024 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września To zależy od banku (procesy i pomysły są w różnych banków). Trzeba pochodzić i popytać przykład z życia: - kupowałem nieruchomość, dla której są 3 KW i zabezpieczyłem kredyt hipoteką na innej nieruchomości o wyższej wartości niż kwota transakcji - i w zależności od banku podejścia były: Od Panie nie da się idź Pan stąd... do ok żaden problem. Jeśli nasz wkład własny "w banku" to poproszą o wyciągi z konta. Jak gotówka to bedą chcieli to mieć na koncie (przygotuj się na pytanie skąd tą gotówke masz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 04.09.2024 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września Ich rzeczoznawca okresli ile warte sa twoje fundamenty , pieniadze musisz miec na koncie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 04.09.2024 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września A jeszcze jedno: Budując na kredyt bank wymaga przedstawiania faktur za wszystko? Bo wiadomo za materiały to nie problem, ale czasem za robotę taniej wołają bez faktury i to znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.09.2024 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września nie chcesz mieć kłopotów to bierz fakture nawet jak jest drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 04.09.2024 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września Mówisz o kłopotach z bankiem? Czy coś innego masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 05.09.2024 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września Teoretycznie wiekszosc bankow nie wymaga faktur . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.09.2024 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 15 godzin temu, asaledr napisał: A jeszcze jedno: Budując na kredyt bank wymaga przedstawiania faktur za wszystko? Bo wiadomo za materiały to nie problem, ale czasem za robotę taniej wołają bez faktury i to znacznie. Niestety to prawda dlatego albo masz kasę lub jakąś część na początek i budujesz w swoim rytmie co wychodzi taniej albo bierzesz kredyt w banku dostajesz pieniążki w transzach czyli częściach na wykonanie prac określonych w jakimś etapie i po ich wykonaniu przychodzi czas rozliczenia. Jest oczywiście rzeczoznawca z banku który kontroluje jakość i wszystkie prace wykonane w tej części a następnie rozliczasz się z pieniędzmi. Pozytywne zakończenie jednego rozliczenia jest otwarciem dla kolejnej części i transzy środków. Obecnie możliwe że tak sztywnego rozliczania się ze środków już nie ma bo bank będąc niejako właścicielem domu interesuje tylko solidnie wykonana praca i legalnie nabyte materiały budowlane. Stąd też nie ma czasem mowy o ekipach budowlanych i prace bez faktury i umowy z tzw. jednoosobową działalnością gospodarczą gdzie reszta pracowników jest spod przysłowiowej budki z piwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts