Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wczesne kupowanie materiałów na budowę.

Recommended Posts

Dzień dobry, chciałbym sie zapytać Państwa, co myslicie na temat kupowania  materiałów grubo przed budową? W planie mam fundamenty w przyszłym roku w marcu, a ściany i wieniec, albo pod koniec 2025, lub wiosna 2026 i chciałbym kupić już solbet na ściany, na zasadzie niech sobie stoi. Czy to dobry pomysł? Czy coś się stanie tym pustakom? Ogólnie w mojej okolicy solbet jest za 12zł bruto szt. i chciałbym już go kupić, bo z cenami różnie.

Edytowane przez Audirs4

7 godzin temu, Audirs4 napisał:

Dzień dobry, chciałbym sie zapytać Państwa, co myslicie na temat kupowania  materiałów grubo przed budową? W planie mam fundamenty w przyszłym roku w marcu, a ściany i wieniec, albo pod koniec 2025, lub wiosna 2026 i chciałbym kupić już solbet na ściany, na zasadzie niech sobie stoi. Czy to dobry pomysł? Czy coś się stanie tym pustakom? Ogólnie w mojej okolicy solbet jest za 12zł bruto szt. i chciałbym już go kupić, bo z cenami różnie.

Spokojnie możesz kupić a po postawieniu na równym, twardym terenie przykryć z góry aby woda nie leciała na nie. Nie Ty pierwszy co robi takie przedwczesne zakupy na budowę😉 a palety są bezzwrotne więc koszt kaucji za nie odpada.

4 godziny temu, henrykow napisał:

Spokojnie możesz kupić a po postawieniu na równym, twardym terenie przykryć z góry aby woda nie leciała na nie. Nie Ty pierwszy co robi takie przedwczesne zakupy na budowę😉 a palety są bezzwrotne więc koszt kaucji za nie odpada.

Dzięki za odpowiedzi. Tak też właśnie myślałem, przykryje podwójną plandeką i tyle :)

• 2 weeks później...

Widzę często że bloczki na niektórych polach stoją latami jak przejeżdżam do pracy, nie wiem czy to pomocne ale wspominam :)

Chociaż też właściwie mam podobny dylemat i pytanie jak szybko zgniją palety? Te co postawie na stan zero to załóżmy nic im będzie ale te co będą stały przez zimę na trawie po prostu to nie zgnije mi to drewno przez zimę? Bo potem za palety trzeba sporo zapłacić jakby się coś stało.

Palety często trzeba zwracać w jakimś terminie, zazwyczaj 6 miesuęcy. Potem ich nie odbiorą. Tak jest przynajmniej standardem w mojej okolicy. 

Palety spokojnie wytrzymają więcej niż dwa lata pod chmurką. Miałem ich ponad 100 u siebie. Część do dziś wykorzystuję. I mam na myśli tzw jednorazowe palety. 

• 4 weeks później...
W dniu 17.10.2024 o 21:50, asaledr napisał:

Widzę często że bloczki na niektórych polach stoją latami jak przejeżdżam do pracy, nie wiem czy to pomocne ale wspominam :)

Chociaż też właściwie mam podobny dylemat i pytanie jak szybko zgniją palety? Te co postawie na stan zero to załóżmy nic im będzie ale te co będą stały przez zimę na trawie po prostu to nie zgnije mi to drewno przez zimę? Bo potem za palety trzeba sporo zapłacić jakby się coś stało.

Mój kompostownik z palet ma prawie 10 lat. Niczym nie konserwowane, zasypane rozkładającymi się roślinnymi szczątkami. Teraz zaczyna gnić. 

• 3 weeks później...

Jeżeli jest taka możliwość to lepiej zapłacić dostawcy za całość z dostawą po nowym roku lub w terminie którym będą rozpoczynane prace. Otrzymamy Fakturę zaliczkową 100% po opłaceniu zamówienia i będzie pewność że towar będzie odpowiednio składowany lub wyprodukowany przed wysyłką. 😁