asaledr 10.10.2024 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października (edytowane) Jaką dalibyście szerokość tego parkingu/placu przed domem. Zamysł jest taki żeby ktoś kto tam przyjeżdża czy nawet jak my na szybko podjeżdżamy pod dom to mogli np. postawić tam auto przed samymi drzwiami do domu itp. Jak ktoś przyjedzie to też żeby sobie tam zaparkował a potem bez problemu na 2 ruchy kierownicą zawrócił. Jakie dalibyście wymiary? Dom ma szerokość 11metrów i to też ma mieć szerokość domu ale jaką długość żeby bez problemu sobie zawrócić? 6 metrów? Bo garaż mamy tam za domem ale tam my będziemy sobie parkować na noc a tutaj ma być takie żeby tak podjechać na szybko czy jak ktoś przyjedzie. Podjazd z drogi publicznej mamy długi 100 metrów więc musi być takie miejsce do zawrócenia dla gości czy nawet dla nas Edytowane 10 Października przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.10.2024 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października Miejsce parkingowe i jego wielkość zaprojektuje Ci adoptujący projekt zgodnie z wytycznymi zawartymi w WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 10.10.2024 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października Ale nie chodzi mi o żaden projekt tak po prostu pytam ile dalibyście metrów żeby wygodnie się zawracało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.10.2024 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 5 minut temu, asaledr napisał: Ale nie chodzi mi o żaden projekt tak po prostu pytam ile dalibyście metrów żeby wygodnie się zawracało To zrobi CI projektant, Ty możesz sobie dać np 15m X 15 m a wg WZ będzie to za dużo , rozumiesz teraz że o tym nie warto gdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 10.10.2024 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października Tu ludzie mają gospodarstwa rolne wokół i całe działki w betonie. W jakim celu projektować kostkę przed domem u projektanta? Nikt przecież nie zgłasza nigdzie że sobie kostkę na podwórku układa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2024 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października podrecznik Neuferta jest podstawą projektowania w architekturze. Z tym, że podane wymiary dotycząc przeciętnego samochodu osobowego. Na SUV trzeba powiększyć wymiary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 10.10.2024 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 37 minut temu, asaledr napisał: Tu ludzie mają gospodarstwa rolne wokół i całe działki w betonie. W jakim celu projektować kostkę przed domem u projektanta? Nikt przecież nie zgłasza nigdzie że sobie kostkę na podwórku układa Rolnik rządzi się innymi prawami a Ty masz działkę pod zabudowę jednorodzinną czy jesteś rolnikiem? Ile razy można Ci pisać abyś poczytał sobie w necie albo kupił książkę o budownictwie i poczytał bo widzę że jesteś spragniony wiedzy więc bardzo szybko i łatwo wszystkiego się dowiesz. Poczytaj sobie to co jest powierzchnia biologiczna i co to jest wskaźnik powierzchni biologicznej czynnej. A może wiesz jaka jest wielkość powierzchni biologicznie czynnej dla Twojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 10.10.2024 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 13 minut temu, henrykow napisał: Rolnik rządzi się innymi prawami a Ty masz działkę pod zabudowę jednorodzinną czy jesteś rolnikiem? Zabudowa zagrodowa, więc tylko dla rolników chyba, w każdym razie tak mam powyżej hektara więc rolnik. 14 minut temu, henrykow napisał: A może wiesz jaka jest wielkość powierzchni biologicznie czynnej dla Twojej działki. W warunkach jest 70%, ale działka ma 35 arów więc te 30% to nie tak mało. Ale poza tym, jeśli skończy się budowa będzie odbiór domu, a choćbym potem sobie pół działki w kostce wyłożył to kto to sprawdzi, nie słyszałem żeby ktoś we wsi gdzie jest 10 domów, przychodził i mierzył ile jest kostki i czy przypadkiem nie za dużo. To nie Warszawa Nie żebym się kłócił tylko tak na logikę myślę. A właściwie to kostką to tak nazwałem ale bardziej interesuje mnie białe kruszywo, nie wiem jak to interpretują ale w to wsiąka woda to jest w pewien sposób biologicznie czynne, działka na górce więc i tak musi być utwardzony podjazd bo powodzenia z wjechaniem po deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 11.10.2024 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października Wiesz, nie wiem czy ktoś to sprawdza czy nie ale skoro jest taki przepis to raczej można się liczyć z tym że ktoś, kiedyś może sprawdzić. Co do tego Twojego miejsca parkingowego to nie lepiej zaprojektować coś bardziej ładniejszego aniżeli taką za przeproszeniem prostokątną protezę? To co pokazała Elfir daje do myślenia, ja bym Ci proponował coś w stylu ronda z wysepką środku na jakąś roślinność a co do wymiarów to spokojnie sobie znajdziesz choćby za pomocą tego podręcznika co podała Elfir. Stosując płyty ażurowe utwardzą powierzchnię a zarazem odprowadzą wodę i one chyba jak dobrze pamiętam nie powodują że powierzchnia czynna jest pomniejsza o m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2024 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 19 godzin temu, asaledr napisał: sobie pół działki w kostce wyłożył to kto to sprawdzi, nie słyszałem żeby ktoś we wsi gdzie jest 10 domów, przychodził i mierzył ile jest kostki i czy przypadkiem nie za dużo. Najgorsze co można sobie zrobić, to budować garaż na końcu działki i układać setki metrów kwadratowych kostki. Zmarnowana ogromna powierzchnia na komunikację, która tylko generuje koszty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.10.2024 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października Sprawdź termin "geokrata". Zasypujesz ziemią i siejesz trawę. Przejazd umocniony, ale jednocześnie jest 100% biologicznie czynny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts