nieogarniam 10.10.2024 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października Ile płaciliscie za ocieplenie elewacji z tynkiem, ETICS Sturopian 20cm , grafit, lambda ok 0.032, na klej z worka jak wyceniają otwory okienne? Powierzchnia okna jako roboicnza bez materiału? ile płaciliscie za podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.10.2024 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 10 godzin temu, nieogarniam napisał: Ile płaciliscie za ocieplenie elewacji z tynkiem, ETICS 150 zł /m2 10 godzin temu, nieogarniam napisał: Sturopian 20cm , grafit, lambda ok 0.032, na klej z worka Czemu tylko 20 cm? 10 godzin temu, nieogarniam napisał: jak wyceniają otwory okienne? Powierzchnia okna jako roboicnza bez materiału? Tak. 10 godzin temu, nieogarniam napisał: ile płaciliscie za podbitkę? Inna ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrick893 16.10.2024 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października We paid for wall surface insulation with ETICS plaster, and the window openings were priced for labor only, not materials. slope ball game Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.10.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) Cytat Czemu tylko 20 cm? po co więcej? średnia dobowa w Polsce 8+. Pytałem ostantio kolegi to bierze 200zl/m2 robota+materiał, woj podlaskie, miasto gminne. Otwory okienne wliczaja do metrów (trzeba obrobić okna), wiec licza całe ściany. Podbitka ode mnie chcieli 70zl/mb - chcieli lacznie ok 6tys, zrobilem podbitke drewnianą sam w 8-9 dni robocze. Wywalone na ich dniówki wyceniane na 800zł. Żart. Niektórzy nie zarabiają tyle dziennie na zachodzie, wykonawców powaliło. Edytowane 22 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.10.2024 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 6 minut temu, zeusik6 napisał: po co więcej? średnia dobowa w Polsce 8+. Skąd te dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.10.2024 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) 2 minuty temu, Ratpaw napisał: Skąd te dane? z Internetu, powiem wiecej w 2023 srednia wyniosla ponad 10stopni. Dlatego nie kumam pchania tyle styro w ściany, zwlascza przy betonie komorkowym, ktory tez ma inne wlasciwosci niz np silikat jesli chodzi o izolacyjnosc. https://www.imgw.pl/wydarzenia/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-2023-roku-podsumowanie Edytowane 22 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.10.2024 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) Cytat Średnia obszarowa temperatura powietrza w 2023 r. wyniosła w Polsce 10,0°C i była aż o 1,3 stopnia wyższa od średniej rocznej wieloletniej (klimatologiczny okres normalny 1991-2020). Podajesz średnią roczną, zdajesz sobie sprawę? Kogo interesuje temperatura wiosną czy późnym latem? Edytowane 22 Października przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.10.2024 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października no średnia roczna, pomyliło mi się. Średnia to średnia, 10 stopni sredniorocznie to jest marne obciazenie cieplne. Pchajcie jeszcze 10cm drzwi zewnetrzne bo lobby budowlane tak chce. Nie przekonacie mnie do wiecej niz 20cm styropianu i to tylko na silikacie. Reszte uznaje za wywalanie pieniedzy w błoto. Macie warunki techniczne i im odpowiada sciana BK +15cm styropianu nie kumam wychodzenia przez szereg, budujecie domy pasywne? Lepiej dac wiecej cm w strop lub dach. A najsmieszniejsi sa ci ktorzy laduja 25cm w sciany i wala okna 3x3 w kazdej scianie i nie maja rekuperacji, Zero logiki w dzialaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.10.2024 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Logika jest zawsze pożądana podczas budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.10.2024 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października oj tak, kupowanie super cieplych drzwi całe 2m2 ale ciepłe za jedyne 9tys złotych i oszczedzanie na izolacji stropu np wełną 25cm to niektóre hity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2024 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2 godziny temu, zeusik6 napisał: z Internetu, powiem wiecej w 2023 srednia wyniosla ponad 10stopni. Dlatego nie kumam pchania tyle styro w ściany, zwlascza przy betonie komorkowym, ktory tez ma inne wlasciwosci niz np silikat jesli chodzi o izolacyjnosc. https://www.imgw.pl/wydarzenia/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-2023-roku-podsumowanie Sezon zimowy 2021/2022 Średnia obszarowa temperatura powietrza zimą 2021/2022 wyniosła 1,2°C i była o 1,6°C wyższa od średniej wieloletniej wartości temperatury dla tego sezonu (klimatologiczny okres normalny 1991-2020). Minioną zimę należy zaliczyć do sezonów bardzo ciepłych. https://stopsuszy.imgw.pl/podsumowanie-sezonu-zimowego/ Podajesz średnią +8 °C lub +10 °C to znaczy że latem musisz chłodzić czy grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 22.10.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października I tak mimo to niskie obciążenie cieplne. To nie - 15 dniem i - 25 nocą przez dwa miesiące jak na północy Norwegii. Zupełnie nie rozumiem (zwłaszcza na południu Polski) ocieplania ścian jak na dalekiej północy. Poza tym sezon cieplny zaczyna się nie w styczniu a już październiku gdzie są trochę wyższe temperatury. Jeszcze bodaj w 2017 według warunkow technicznych wystarczyło dać 12cm styropianu,mnóstwo domów wtedy budowlanych ma tyle cm na ścianie, 20cm wtedy to była lekka fanaberia dziś zaliczana jako standard. Ciekawe gdzie jest granica, jeśli to nie dom pasywny nie bardzo rozumiem ładowanie powyżej 20cm w ścianę. A jeśli idzie za tym wentylacja grawitacyjna to tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.10.2024 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Jak dasz 30 cm zamiast 20, to obniżysz ucieczkę ciepła przez ściany o 50%, co może dać np zmniejszenie mocy pompy ciepła, zmniejszenie średnic rur cieplnych, zmniejszenie zapotrzebowania na moc z PV (jak ktoś ma), mocy na zapasowy agregat, ew. magazyn itd. Patrzysz tylko na zaoszczędzoną energię na ogrzanie całego budynku, ale dzięki przesadnemu, wg Ciebie, ocieplaniu zszedłem z maksymalną konieczną mocą urządzeń grzewczych do 2600 W w nowym domu i do 2300 W w starym domu. Gdybym się tak nie postarał, to miałbym o 50% większe obciążenia, czyli już np musiałbym wykonać instalację na rurkach Φ32 zamiast na Φ25 (pertal od Kana). 32 mm to o 70-100% droższe wszystkie rury i "mosiądze". PC 5 kW ledwo by starczyła, a już na pewno nie mógłbym tej taniutkiej jak barszcz pompy użyć do grzania tylko w tanich godzinach taryfy G12r, co obecnie czynię. Mam wymieniać dalej? Aha, dodatkowy styropian ponad 20 cm kosztował mnie mniej niż 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 23.10.2024 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Tak wymieniaj dalej. Chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.10.2024 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Co jeszcze chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.10.2024 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 16 godzin temu, zeusik6 napisał: ...zrobilem podbitke drewnianą sam w 8-9 dni robocze. Wywalone na ich dniówki wyceniane na 800zł. Żart. Niektórzy nie zarabiają tyle dziennie na zachodzie, wykonawców powaliło. Tak wygląda kapitalizm. Nie chcesz, nie wynajmujesz firmy tylko robisz sam. Ps. W "mojej" branży 800/dniówka to nie jest wygórowana stawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 23.10.2024 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) W mojej ocenie jest. 22 dni roboczych to jest 17.6 tys złotych. Tyle to niech zarabia lekarz cyz prawnik a nie gość którego zadaniem jest przybić gwoździe do krokwi. Żart. Ale to tylko moja opinia Edytowane 23 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2024 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2 godziny temu, mistalova napisał: Tak wygląda kapitalizm. Nie chcesz, nie wynajmujesz firmy tylko robisz sam. Ps. W "mojej" branży 800/dniówka to nie jest wygórowana stawka. W jednej branży płacą 800 zł dziennie, w innej 300 zł dziennie a w jeszcze innej płacą 25.000 zł dziennie. Co to ma do kosztów robocizny za wykonanie elewacji lub podsufitki lub np. montażu PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.10.2024 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) Godzinę temu, zeusik6 napisał: W mojej ocenie jest. 22 dni roboczych to jest 17.6 tys złotych. Tyle to niech zarabia lekarz cyz prawnik a nie gość którego zadaniem jest przybić gwoździe do krokwi. Żart. Ale to tylko moja opinia Z tych 17KPLN po odliczeniu kosztów zostaje z dycha na czysto. 33 minuty temu, d7d napisał: ... Co to ma do kosztów robocizny za wykonanie elewacji lub podsufitki lub np. montażu PC? Ano ma. Jeśli zeusik6 myśli, że 800PLN brutto stawki w budowlance to dużo, to się mocno myli. Może gdzieś na podkarpaciu to są duże stawki, ale nie w reszcie kraju... Edytowane 23 Października przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 23.10.2024 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) kto powiedział, ze to kwota brutto? Przyszli rozni ludzie, wycena sie zbytnio nie roznica 5.5-6tys za wykonanie podbitki, cena płatna do reki, chcesz fakture dodaj jeszcze 8% vat. Zapytałem z ciekawosci jednego ile mu to zajmie to powiedzial 6-7 dni i zbieglo sie to z moją pracą, bo mi to zajelo 8-9 z uwagi ze jestem pozcatukjacy i mialem malo rusztowań to tyle zeszlo, nadal uwazam ze to chora cena za wykonanie tej pracy , tym bardziej ze mam juz poglad ile to zajmuje czasu i wysilku. Ale np. przyszli rok temu tynkarze, wzieli za 500m2 lacznie okolo 19tysiecy w tym ok 6-7 tys to byl koszt towaru, 12 tysiecy za dwa tygodnie harówy i zaciaganie sufitu to rozumiem, 6tys za przykrecanie wkretarka podbitki do krokwi i/lub stelaża uwazam za kpinę. Stad decyzja ze zrobie to sam. Chore stawki, ale jak kogos stać płacic niech płaci, tak jak mowisz - kapitalizm, z terminami nie bylo tez za fajnie wiec widocznie maja roboty i gosci ktorzy im za takie cos płacą. Ja tylko wyrazilem opinie, ze stawki są chore prawie 200euro dniowki. Potrafiłem polozyc jeden szczyt w jeden dzien (okap schodzil sporo dluzej), na samym szczycie mialem okolo 15mb polozone w jeden dzien . 70zł/mbx15 mozna latwo policzyc ile wyszloby dniowki dla majstra. Czy to jest normalne ? pozostawiam wlasnej ocenie. Edytowane 23 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts