Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adapter/przejściówka/redukcja/trójnik z 1/2 na 1/2 i 3/8 cala

vwrafi

Recommended Posts

Witam.

Posiadam zawór w ścianie, z którego mam wyjście 1/2 cala do baterii kuchennej ( czyli do tego zaworu wkręcony jest wąż z uszczelką ). Chciałbym rozdzielić wyjście tego zaworu na gwint 3/8 oraz 1/2 cala ( czyli 3/8 pod nowy sprzęt i 1/2 cala pod istniejący już wąż od baterii ). Czy są w ogóle takie trójniki? Szukam na Allegro, pokazuje mi ponad 100 stron, jestem na 40 stronie i nic takiego nie znalazłem. Czyli na wejściu takiego trójnika potrzebowałbym gwint wewnętrzny 1/2 z uszczelką, a na dwóch wyjściach odpowiednio gwint zewnętrzny 3/8 cala na wąż z uszczelką oraz gwint zewnętrzny 1/2 cala również na wąż z uszczelką. Samego zaworu w ścianie nie chciałbym ruszać, bo to nie moje mieszkanie a później w razie wycieku będzie na mnie a nie za bardzo radzę sobie z pakułami i taśmą teflonową.

10 minut temu, Ratpaw napisał:

Znalezienie takiego trójnika na Allegro zajęło mi ~30 s. Gwinty gw i gz zrobisz sobie nyplami i tulejami.

Może pan podać link? Znalazłem trójniki, ale nie z takimi gwintami wewnętrznymi i zewnętrznymi jakimi potrzebuje. Z tego co rozumiem, to te nyple i tuleje trzeba później obrabiać pakułami, a to mi nie idzie ( 2x robiłem i 2x przeciekało i musiałem poprawiać ). Chyba że są jakieś takie nyple z miejscem na uszczelkę ( czyli że się je wkręci tak jak wąż ).

3/8 jest Ci nie potrzebne, Pod nowy sprzęt dokupisz sobie wąż giętki zbrojony 1/2  na 3/8

https://allegro.pl/oferta/trojnik-mosiezny-1-2-gz-gw-gw-nyplowy-do-grzalki-lazienkowej-1-2-9712080486?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwjsi4BhB5EiwAFAL0YIOCSt1d6n6IJ78SiYRpwZxDrk_OkO6kaEPe8Yj6HtfcdZcZONvVXBoChIwQAvD_BwE

Po drugie to do trójnika niewykorzystany gwint musisz zaślepić lub zamontować dodatkowy zawór i to on może być 1/2 na 3/8 lub wkręcić tam redukcję 1/2 na 3/8

Edytowane przez Mareks77

2 godziny temu, vwrafi napisał:

Może pan podać link? Znalazłem trójniki, ale nie z takimi gwintami wewnętrznymi i zewnętrznymi jakimi potrzebuje. Z tego co rozumiem, to te nyple i tuleje trzeba później obrabiać pakułami, a to mi nie idzie ( 2x robiłem i 2x przeciekało i musiałem poprawiać ). Chyba że są jakieś takie nyple z miejscem na uszczelkę ( czyli że się je wkręci tak jak wąż ).

Użyj taśmy teflonowej.

21 minut temu, henrykow napisał:

Użyj taśmy teflonowej.

Przepraszam, to moja wina, nie wyraziłem się jasno. Używałem kombinacji pakuł, taśmy teflonowej, pakuł z taśmą teflonową. W końcu udało mi się to tak załatać że nie przecieka, ale wolę nie ryzykować trzeci raz bo może mnie akurat nie być w mieszkaniu jak zacznie ciec.

1 godzinę temu, Mareks77 napisał:

3/8 jest Ci nie potrzebne, Pod nowy sprzęt dokupisz sobie wąż giętki zbrojony 1/2  na 3/8

https://allegro.pl/oferta/trojnik-mosiezny-1-2-gz-gw-gw-nyplowy-do-grzalki-lazienkowej-1-2-9712080486?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwjsi4BhB5EiwAFAL0YIOCSt1d6n6IJ78SiYRpwZxDrk_OkO6kaEPe8Yj6HtfcdZcZONvVXBoChIwQAvD_BwE

Po drugie to do trójnika niewykorzystany gwint musisz zaślepić lub zamontować dodatkowy zawór i to on może być 1/2 na 3/8 lub wkręcić tam redukcję 1/2 na 3/8

Sytuacja wygląda w ten sposób, że jest komin w bloku o szerokości 60cm. Ktoś kiedyś przez ten komin przewiercił się z WC do kuchni i przełożył odpływ do wody oraz wąż 2 metrowy z jednej strony 1/2 cala ( i to jest podłączone do kranu w WC ) a z drugiej strony 3/8 cala i ta strona jest na razie nie podłączona do niczego i jest w kuchni ( czyli po drugiej stronie tego komina ). W ścianie w kuchni jest zawór z zimną wodą i on ma wyjście 1/2 cala. Chcę teraz do tego zaworu podłączyć się zarówno tym wężem 3/8 cala z WC jak i 1/2 cala z kuchni. Chcę uniknąć stosowania pakuł oraz taśmy teflonowej, gdyż mi to po prostu nie wychodzi. Czy istnieją trójniki, które mają z jednej strony na wejściu gwint wewnętrzny 1/2 cala z uszczelką ( żebym mógł go przykręcić do teo zaworu ) a z drugiej strony na wyjściu mają gwint zewnętrzny 3/8 cala pod wąż z uszczelką oraz 1/2 cala pod wąż z uszczelką? Jeśli nie ma, to jak mam szukać redukcji/adaptera/mufy/nypla/przejściówki, która będzie miała miejsce na uszczelkę? Nie jestem pewien tych nazw i czasami u jednego sprzedawcy obowiązuje taka nazwa na element a u innego inna na ten sam element. Po jakich nazwach tego szukać, żeby mieć pewność że wejdzie tam uszczelka. Widzę, że niektóre adaptery/mufy są do gazu, inne do wody, inne do jakiś przemysłowych zastosowań i nie wiem czym to się różni.

5 godzin temu, vwrafi napisał:

Przepraszam, to moja wina, nie wyraziłem się jasno. Używałem kombinacji pakuł, taśmy teflonowej, pakuł z taśmą teflonową. W końcu udało mi się to tak załatać że nie przecieka, ale wolę nie ryzykować trzeci raz bo może mnie akurat nie być w mieszkaniu jak zacznie ciec.

Używasz albo taśmy albo pakuł ale pakuły wraz z pastą uszczelniającą a taśmy nie żałuj.

Dzięki za odpowiedzi.

A czy można przykręcić zawór kombinowany ( kombi, z wejściem 1/2 cala i wyjściem 3/4 cala i 3/8 cala ) do węża z uszczelką? Czy gwint zewnętrzny 1/2 cala w zaworze będzie pasować do gwintu wewnętrznego 1/2 cala w wężu? Wąż ma uszczelkę, ale nie jestem pewien, czy te gwiny są jakoś ustandaryzowane, czy liczba zwoi i ich grubość jest taka sama.

Gwinty to standard więc zewnętrzny zawsze będzie pasował do wewnętrznego. Jedyny problem może być tylko z uszczelnieniem. Do uszczelek powierzchnia zakończenia powinna być płaska i jak największej powierzchni przylegania natomiast czoło gwintów do uszczelnień typu pakuły lub taśmy teflonowej nie jest zbyt idealne do takiego uszczelnienia a więc mocniejsze dokręcenie może spowodować podwijanie uszczelki lub jej przecięcie a więc nieszczelności.

Do połączeń typu uszczelka przystosowane jest wyjście zaworu a nie jego wejście. najlepiej więc zastosować pierw zawór na taśmę teflonową a następnie wąż z 1/2 na 3/8

2 godziny temu, vwrafi napisał:

Dzięki za odpowiedzi.

A czy można przykręcić zawór kombinowany ( kombi, z wejściem 1/2 cala i wyjściem 3/4 cala i 3/8 cala ) do węża z uszczelką? Czy gwint zewnętrzny 1/2 cala w zaworze będzie pasować do gwintu wewnętrznego 1/2 cala w wężu? Wąż ma uszczelkę, ale nie jestem pewien, czy te gwiny są jakoś ustandaryzowane, czy liczba zwoi i ich grubość jest taka sama.

Będzie pasować na 200%. Uszczelkę możesz dla pewności wymienić na nową a na gwint nawinąć taśmę teflonową, nie zaszkodzi.