Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektrozaczep problem, jaki polecacie?

Recommended Posts

Mam notoryczny problem z elektrozaczepami, zarówno przy drzwiach wejściowych jak i przy furtce elektrozamek nie wytrzymał mi dłużej jak pół roku. Dzieci często trzaskają drzwiami i po krótkim czasie elektrozaczepy przestają trzymać :(  Ostatnio do furtki założyłem Łucznika i wytrzymał najdłużej z wszystkich ( pół roku), już się cieszyłem że wreszcie pożądny zamek i dziś go szlak trafił :(, rozebrałem i niestety ułamana dźwigienka.

Czy macie jakieś sprawdzone zaczepy które możecie polecić? Myślałem też żeby podkleić jakiś filc lub coś żeby amortyzowało uderzenia przy trzaśnięciu drzwiami , furtką.

W dniu 19.10.2024 o 18:26, MiruK napisał:

Mam notoryczny problem z elektrozaczepami, zarówno przy drzwiach wejściowych jak i przy furtce elektrozamek nie wytrzymał mi dłużej jak pół roku. Dzieci często trzaskają drzwiami i po krótkim czasie elektrozaczepy przestają trzymać :(  Ostatnio do furtki założyłem Łucznika i wytrzymał najdłużej z wszystkich ( pół roku), już się cieszyłem że wreszcie pożądny zamek i dziś go szlak trafił :(, rozebrałem i niestety ułamana dźwigienka.

Czy macie jakieś sprawdzone zaczepy które możecie polecić? Myślałem też żeby podkleić jakiś filc lub coś żeby amortyzowało uderzenia przy trzaśnięciu drzwiami , furtką.

Kup sobie elektrozaczep do drzwi obiektowych, czyli użyteczności publicznej. Wydasz raz większą kwotę ale problem ustanie.

https://www.novet.eu/produkty/elektrozaczepy/elektrozaczepy-do-drzwi-obiektowych

Jeżeli dzieci trzaskają furtką lub drzwiami to może trzeba zastosować samozamykacz.

Gumowy odbojnik chroni od udeżeń drzwi o ramę ale nie o rygiel elektrozaczepu. Ponadto zamykanie powoduje wsówanie się zapadki w zamku a nie tej z rygla więc nie wiem jaki to ma wpływ na uszkodzenie dzwigienki. Może zamieść zdjęcie dzwigienki i całego elektrozaczepu to wymyślimy co jest powodem uszkodzeń.

Jeżeli mowa o dzwigience która blokuje zamek w pozycji otwartej to kup elektrozaczep bez dzwigienki.

• 2 weeks później...
W dniu 21.10.2024 o 14:57, Mareks77 napisał:

Gumowy odbojnik chroni od udeżeń drzwi o ramę ale nie o rygiel elektrozaczepu. Ponadto zamykanie powoduje wsówanie się zapadki w zamku a nie tej z rygla więc nie wiem jaki to ma wpływ na uszkodzenie dzwigienki.

Drzwi lub furtka po trzaśnięciu odbijają z dużą siłą i niszczą zaczep, chodzi o to żeby zamortyzować to odbicie.

Raczej nie nauczysz innych szacunku do pracy jaką wkładasz w budowę i ciągłe naprawy :)

To się dzieje bezwiednie lub przez bezmyślność i ciągłą naprawą nic z tym nie zrobisz.

Guma umieszczona na ograniczniku zamortyzuje trzeskanie ale ze względu na swoją strukturę może zwiększyć odbicie. Przecież nie umieścisz gumy na ryglu.

Jedynie samozamykacz da radę wytrwać. Dobrze wyregulowany i dobrany tak aby próba pchnięcia do zamykania kończyła się oporem. Z biegiem czasu nauczą się używać.

U mnie ze względu na stromy chodnik i tylko 5mb od frontowych drzwi furtka podczas otwierania musi się dodatkowo podnosić. To uzyskałem poprzez montarz zawiasów ale efekt był taki iż futrka trzaskała z impetem pod swoim ciężarem. Dokonałem więc pomiaru wagi furtki i dobrałem siłownik gazowy z siłą 9kg na rozciąganie.

Obecnie już trzy lata cieszę się że futrka zamyka się sama powolnym ruchem nie podnosząc mi ciśnienia gdy żona lub dzieci wracaja.

Edytowane przez Mareks77