Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe. Jak najlepiej ustawić

sidorek

Recommended Posts

Witam. Posiadam w mieszkaniu (82m2) ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Posiadam kocioł gazowy dwufunkcyjny Buderus oraz ma ścianie w przedpokoju programator z termostatem Salus. ( Zwykły - nie żadne pogodowe czy coś) Jest to mieszkanie od dewelopera.

Z podłogówką spotykam się 1 raz. Proszę o pomoc i rady jak powinno ono pracować. Czy takie ogrzewanie musi pracować cały czas 24/7? W sensie pompa w piecyku pracuje cały czas i dogrzewa podłogę utrzymując stałe te 30 stopni zadane na piecu.

Czy tak jak mi poradził jeden "serwisant" z mojego miasta. Tzn. jak osiągnie zadane 22* na Salusie to piec się wyłącza. Tylko w takim trybie moje mieszkanie długo się wychładza  przez co piec włącza się dopiero po 3-4 dniach jak spadnie temperatura przez co posadzki są już bardzo zimne - wychłodzone 

Na piecu są można włączyć tak że jest tryb " ręczny bądź nazywają awaryjny " wówczas pracuje on 24/7 i grzeje podłogę do zadanych 30* niedopuszajac do wychłodzenia W załączniku zdjęcie ( wyświetla się wtedy -30-.

Oraz taki normalny tryb gdzie piec się całkowicie wyłącza jak dostanie sygnał z programatora.

Aby zmieniać pomiędzy trybami trzeba przytrzymać na piecu ikonę grzejnika 

IMG20241019094116.jpg

W załączniku wystawiam jaki mam programator.

Ustawiłem żądaną temp. 21.8. Nagrzeje mi do 22.4 ( histeryza jest taka ) i za nim znów się włączy to musi spaść do 21.4. Wiec zanim ponownie załączy się piec to podłoga już jest bardzo wychłodzona. Więc za każdym jego włączeniem nagrzewa on od nowa całe posadzki bo dość długo się u mnie w domu ciepło trzyma, do tego podłoga też długo oddaje ciepło 

Screenshot_2024-10-23-13-40-27-17_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.jpg

W dniu 23.10.2024 o 05:00, sidorek napisał:

Witam. Posiadam w mieszkaniu (82m2) ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach. Posiadam kocioł gazowy dwufunkcyjny Buderus oraz ma ścianie w przedpokoju programator z termostatem Salus. ( Zwykły - nie żadne pogodowe czy coś) Jest to mieszkanie od dewelopera.

Z podłogówką spotykam się 1 raz. Proszę o pomoc i rady jak powinno ono pracować. Czy takie ogrzewanie musi pracować cały czas 24/7? W sensie pompa w piecyku pracuje cały czas i dogrzewa podłogę utrzymując stałe te 30 stopni zadane na piecu.

Czy tak jak mi poradził jeden "serwisant" z mojego miasta. Tzn. jak osiągnie zadane 22* na Salusie to piec się wyłącza. Tylko w takim trybie moje mieszkanie długo się wychładza  przez co piec włącza się dopiero po 3-4 dniach jak spadnie temperatura przez co posadzki są już bardzo zimne - wychłodzone 

Na piecu są można włączyć tak że jest tryb " ręczny bądź nazywają awaryjny " wówczas pracuje on 24/7 i grzeje podłogę do zadanych 30* niedopuszajac do wychłodzenia W załączniku zdjęcie ( wyświetla się wtedy -30-.

Oraz taki normalny tryb gdzie piec się całkowicie wyłącza jak dostanie sygnał z programatora.

Aby zmieniać pomiędzy trybami trzeba przytrzymać na piecu ikonę grzejnika 

Expand  

Musisz sobie sprecyzować priorytety, czyli co jest dla Ciebie komfortem. Przy sterowaniu 0/1 które posiadasz obecnie albo jest to stała temperatura w pomieszczeniach, albo są to ciepłe podłogi.

Jeżeli mieszkanie ma bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło a więc charakteryzuje się tym że po nagrzaniu temperatura spada w nim dopiero po 3-4 dniach to raczej nie ma możliwości aby podłoga była cały czas ciepła gdyż osiągając ten efekt w mieszkaniu nie będzie tak jak obecnie 21 - 22*C tylko przy ciągle ciepłej podłodze osiągnie ona wartość prawdopodobnie 24 - 26*C.

Można oczywiście zbliżyć się do efektu który chcesz uzyskać poprzez zmniejszenie temperatury na kotle, czyli zejść z obecnych 30 - 35*C do temperatury 25*C.

To sprawi że kocioł w zależności od jego mocy minimalnej lub zakresu modulacji będzie pracował dłużej lub częściej utrzymując w miarę ciepłą podłogę.

Jeżeli taki stan dzieje się obecnie gdy nie ma jeszcze zimy a temperatury na zewnątrz są dodatnie to problemem w zimę może okazać się ustawiona temperatura która akurat może nie wystarczyć do utrzymania stałych 21*C

Innym bardziej idealnym sposobem jest zmiana sposobu sterowania i zainstalowanie fabrycznego regulatora pogodowego który samoczynnie dostosuje temperaturę zasilania do temperatur zewnętrznych co wpłynie na stabilizację temperatur w domu oraz stale w miarę ciepłą posadzkę w domu.

Możliwości aby posadzka stale miała przyjemne 30*C nie ma no chyba że otwierał byś okna zmniejszając temperaturę powietrza.

Dziękuję za odpowiedzi. Mam pytanie jeszcze 

Bo piec jakby ma 2 możliwości grzania. Jeden tryb zwany awaryjnym lub ręcznym czyli kocioł pracuje 24/7 od czasu do czasu włączał płomień aby do grzać do zadanej ma kotle temp.

Oraz taki w którym się całkowicie wyłącza, nie słychać w ogóle jego pracy. Tryby te zmienia się ikoną grzejnika (trzeba trzymać przez 5s.)

Wyżej wstawiałem zdj pieca 

W dniu 23.10.2024 o 12:31, Mareks77 napisał:

Jeżeli mieszkanie ma bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło a więc charakteryzuje się tym że po nagrzaniu temperatura spada w nim dopiero po 3-4 dniach to raczej nie ma możliwości aby podłoga była cały czas ciepła gdyż osiągając ten efekt w mieszkaniu nie będzie tak jak obecnie 21 - 22*C tylko przy ciągle ciepłej podłodze osiągnie ona wartość prawdopodobnie 24 - 26*C.

Expand  

@Mareks77 no i właśnie też chyba problemem jest sam programator bo ma histerezę na 1 więc to jest chyba za dużo jak na podłogowe...

W dniu 23.10.2024 o 15:09, sidorek napisał:

@Mareks77 no i właśnie też chyba problemem jest sam programator bo ma histerezę na 1 więc to jest chyba za dużo jak na podłogowe...

Expand  

Przy małych temperaturach zasilania to powinno także ulec zmianie bowiem nie wiadomo czy różnice o których wspominasz są tylko i wyłącznie histerezą sterownika czy też jest to histereza oraz przeregulowania podłogówki której charakter jest taki że oddaje ciepło także po wyłączeniu kotła.

Przy dobrze izolowanym mieszkaniu kilka ton rozgrzanego betonu oddając ciepło powoduje dalszy wzrost temperatury pomieszczenia po osiągnięciu tej zadanej.