Kaizen 08.11.2024 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 17 minut temu, MiG25 napisał: Cyrkulacja działa co 25min na 3min Cyrkulacja nie tylko wychładza wodę, ale też miesza w zasobniku. Zwłaszcza, jak wraca na sam dół, a nie gdzieś wyżej. A to oznacza, że jak z 300l o temperaturze 46 stopni zużyjesz tylko 50l, to cyrkulacja tak chodząca szybko wymiesza zawartość zasobnika i masz 300l wody o temperaturze poniżej 40C - w praktyce znacząco poniżej, przez straty postojowe i na cyrkulacji i to przy fantastycznym założeniu, że całe 300l miałeś 46C, co jest bardzo wątpliwe przy czujniku tak wysoko nie startuje ogrzewanie, gdy masz nawet pół zasobnika zimnej wody - ale zużytej szybko. I to nawet, gdy masz wężownicę schodzącą bardzo nisko, że pod nią prawie nie ma nieogrzanej wody. Przy grzaniu do 46 stopni i tak często chodzącej cyrkulacji grzanie raz na dobę graniczy z cudem niezależnie od wielkości zasobnika. Przecież woda nie przestaje w rurach stygnąć, gdy pompa nie chodzi - puszczanie co 25 minut to znikoma oszczędność na stratach, za to pewność szybkiego wymieszania zawartości zasobnika. Do tego jak ktoś bierze kąpiel i zechce ją przedłużyć, to przy tych nawet 46* (co po pół godzinie już będzie nieosiągalne przez przemieszanie) musi spuścić prawie całą wodę z wanny i nalać świeżej. Jak ma min. 55* na puncie czerpalnym (wymagane rozporządzeniem w sprawie WT) - to z 1/5 dolewki wystarczy. Pominę temat legionelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2024 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada Nie wiem po co się wysilasz , twoich bzdur od dawna nie czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 08.11.2024 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 16:54 5 godzin temu, zyb3usz napisał: A jak sprawa wygląda z dwupłaszczami dla PC? Ja jako pierwszy bojler zapodałem dwupłaszcz 300l do pompy ciepła potem wymieniłem na dwuwężownicowy 200 l i węzownicy ok 2,1m2 i mogę powiedzieć tylko tyle że dwupłaszcz zdecydowanie szybciej nagrzewał wodę niż wężownicowy , w płaszczu było ok 76 litrów a w węzownicy nie pamiętam ale nie więcej niż 15 litrów. teraz pewnie bym znów wolał dwupłaszcza i chyba nawet kupię ale duży co najmniej 300 a najlepiej 400 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 08.11.2024 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 16:59 3 godziny temu, MiG25 napisał: Tak, czujnik wychwytuje to dosyć późno. Cyrkulacja działa co 25min na 3min ( tyle mi wyszło ,że wystarcza ,żeby cały czas była ciepła woda),sterowana alarmem ( załącza wg tego cyklu ,jeśli ktoś jest w domu ,a to wykrywa na podstawie wybranych czujek- tych ,w których się śpi nie ) . No tak , jak kąpię się pierwszy to starcza Przy piecu i grzaniu CWU do 65-70stopni to i 160l wystarcza , a jak się grzeje do 45stopni , to 300l może być mało dla czteroosobowej rodziny( im niżej tym większy). Stąd wychodzi ,że jak wody brakuje , to trzeba grzać wyżej , no ale każdy stopień wyżej w CWU to spada drastycznie COP ,więc i koszty rosną. Jeśli chcemy grzać wodę raz dziennie i nie dogrzewać wieczorem to 400l na pewno nie zaszkodzi , tyle tylko ,jak pamiętam to był dość znaczny przeskok cenowy , bo ja 5 czy 6 lat temu za Chełchowskiego 300l do PC płaciłem jakieś 5,5tys , a 400l kosztował 8tys.... Tak ,że ciut taniej niż kupić 2 zbiorniki po 200l.... W każdym razie 300l wychodził też najekonomiczniej. Teraz znów potaniały wszystko na opak no ale i to dobre bo można wymienić , a jak ktoś ma parcie to i na dotacje można brać tyle wczoraj usłyszałem na globenergia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 09.11.2024 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 14:51 No i jak mnie to męczyło to trzeba było temu ulżyć więc zakupiłem nowy bojler do pomp ciepła 400 litrów z wężownicą o powierzchni wymiany 5 m2 trinity , teraz czekam na odpowiedni moment przekładka i muszę dokupić kryzę taką aby podmienić oryginalną klapę rewizyjną na taką z możliwością wkręcenia grzałki 3 kw 3 fazowej (dół bojlera) ciekaw jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.11.2024 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 09:39 (edytowane) Jeśli chodzi o producentów "nierdzewki", to za względu na długą obecność na rynku wolę np. Joule lub Termicę (niż nowe marki jak np. Thermatec, Viqtis, czy jakieś/inne chińczyki), patrzę też na warunki gwarancji i lokalne parametry wody, rozkład króćców, wagę zbiornika (grubość stali). Chyba najbardziej podoba mi się Termica (WW300PCE, niby gatunek 304, ale mam dobrę wodę). Zgadzam się z Kaizenem jeśli chodzi o podejście do cyrkulacji, dużo tu można zyskać (lub popsuć). U mnie cyrkulacja jest uruchamiana tylko w końcowej fazie cyklu grzania CWU, ew. na żądanie (wifi, o ile się pamięta/chce) przy dalekich punktach poboru na kilka minut (aby wrócić chłodną wodę z rur na dół zasobnika zamiast do kanalizy i pobierać zimną). Edytowane wczoraj o 09:43 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 13.11.2024 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:12 Ja to rozumiem, natomiast też trzeba brać pod uwagę kilka innych rzeczy, np wysokość tych zbiorników. Viqtis i Termica mi nie pasują bo mają już ponad 180cm w wersji 300L a w nad zbiornikiem muszę jeszcze rurę od wyrzutni umiejscowić. Komuś innemu to nie będzie przeszkadzać. No i cena... między Thermatec'iem a Joule blisko 2k różnicy w cenie (4800 brutto 300L 1w vs 6900 brutto TCPMVH-0300NFC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.11.2024 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:42 27 minut temu, tasaq napisał: No i cena... między Thermatec'iem a Joule blisko 2k różnicy w cenie (4800 brutto 300L 1w vs 6900 brutto TCPMVH-0300NFC) A wymóg/koszty przeglądu/ów (gwarancja)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 13.11.2024 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:55 Thermatec: udziela gwarancji na zbiornik C.W.U./buforowy w okresie 96 miesięcy od daty zakupu, nie dłużej niż 10 lat od roku produkcji. // Pierwszy przegląd zbiornika C.W.U./buforowego należy wykonać najpóźniej 15 dni po upływie 12 miesięcy od rozpoczęcia użytkowania, a kolejne przeglądy należy wykonywać co 24 miesiące po pierwszym przeglądzie. Przegląd wykonywany jest na koszt właściciela Joule: 12 lat gwarancji na szczelność dla pojemnościowych podgrzewaczy wody ze stali nierdzewnej o pojemności do 500L.// gwarancja nie będzie uznana bez przeprowadzonego przeglądu po pierwszym roku użytkowania wymiennika. • Przegląd należy wykonać najpóźniej 15 dni po pierwszym roku użytkowania Co do kosztów tych przeglądów to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.11.2024 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 11:15 (edytowane) 31 minut temu, tasaq napisał: Co do kosztów tych przeglądów to nie wiem. Jaki sens porównywać koszty bez tych informacji (jak ma być tylko niewysoki i najtaniej na starcie to pewnie jakaś emalia będzie lepsza)? BTW, wiesz czy Twoja woda spełnia wymogi (przynajmniej na dziś)? Ten Thermatec ma klasę energ. A??? Jakim cudem (Joule i Termica: C, to brzmi wiarygodnie)? EDIT: jakie to ma grubości nierdzewki (że całość waży 54kg)? Gdzie to jest produkowane (i z czego)? W kpl. ma anody (magnezowa lub tytanowa), ciekawe? Edytowane wczoraj o 11:27 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 13.11.2024 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:01 (edytowane) Czekam jeszcze na info z Thermateca i z Joule co do przeglądów. Natomiast patrząc na wymagania to każdy z powyższych ma bardziej rygorystyczne wymagania niż przewiduje rozporządzenie Dz. U. 2017 r., poz. 2294 Viqtis też ma niektóre parametry wody wyśrubowane. Tylko Termica każe mieć wodę zgodną z parametrami w rozporządzeniu. up. co do Thermateca to koszt przeglądu jest zależny od instalatora. Qrwa, żeby nawet na durnym zbiorniku trzeba się było doktoryzować.... UP info od Joule: Przegląd po pierwszym roku użytkowania, może dokonać wybrana przez Pana firma instalacyjna. Nie wymagamy na dzień dzisiejszy przeglądu przez nasz autoryzowany serwis, wystarczy firma/osoba z uprawnieniami. Im dalej w las tym gorzej.... Edytowane wczoraj o 12:50 przez tasaq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.11.2024 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:10 (edytowane) 21 minut temu, tasaq napisał: Qrwa, żeby nawet na durnym zbiorniku trzeba się było doktoryzować.... Dokładnie, niestety takie czasy. Termica jest na rynku od wieeelu lat, i ma m.in. dużych/poważnych kontrahentów (nie tylko/przeważnie sezonowych handlarzy OZE), to mnie przekonuje, wygląda na odpowiedzalną firmę z dobrą historią (choć i u nich w gwarancji jedno mnie zastanawia). EDIT: a upewnij się jeszcze co do faktycznej objętości (Termica podaje 296), bo ten Termatec jest najmniejszy z nich (wymiary zew.). BTW, wiecie jak działają te wszystkie deklaracje i atesty (IB, PZH itp), ktoś to faktycznie sprawdza czy starczy że prezes zadeklaruje i zrobi przelew i cyk papier do ramki? Było głośno o pompach gdzie chińczyk deklarował cuda-wianki a faktycznie był szrot. Edytowane wczoraj o 12:22 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 13.11.2024 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 15:54 4 godziny temu, grzeniu666 napisał: Jaki sens porównywać koszty bez tych informacji (jak ma być tylko niewysoki i najtaniej na starcie to pewnie jakaś emalia będzie lepsza)? BTW, wiesz czy Twoja woda spełnia wymogi (przynajmniej na dziś)? Ten Thermatec ma klasę energ. A??? Jakim cudem (Joule i Termica: C, to brzmi wiarygodnie)? EDIT: jakie to ma grubości nierdzewki (że całość waży 54kg)? Gdzie to jest produkowane (i z czego)? W kpl. ma anody (magnezowa lub tytanowa), ciekawe? 54 kg ? jak ? ja kupiłem okazyjnie trinitron 400 litrowy węzownica 5m2 i waga tego bydlaka to całe 170 kw przy wzroście 157 cm bodajrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 13.11.2024 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 godziny temu 52 minuty temu, prokurator napisał: 54 kg ? jak ? No właśnie, tak mają w papierach na www. Jakby byli sprytniejsi to by piachu dosypali zamiast pianki (a klasa ener. dalej byłaby A)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 14.11.2024 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 godzin temu Doszedł jeszcze jeden temat, na który trzeba zwrócić uwagę: średnice przyłączy w jedn. wewnętrznej pompy a zbiorniku. Kaisai split ma 1cal wlot/wylot ,zbiornik Termica i Joule też, ale np. OSO Hotwater ma przyłącza 3/4cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 14.11.2024 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, tasaq napisał: Doszedł jeszcze jeden temat, na który trzeba zwrócić uwagę: średnice przyłączy w jedn. wewnętrznej pompy a zbiorniku. Kaisai split ma 1cal wlot/wylot ,zbiornik Termica i Joule też, ale np. OSO Hotwater ma przyłącza 3/4cala. Do CWU nie ma to większego znaczenia cal czy 3/4 cala tak czy siak będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts