Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik CWU do pompy ciepła

tasaq

Recommended Posts

4 godziny temu, Kaizen napisał:

I taka PC weźmie te 100 czy 200W, które akurat zbywa czy pociągnie, ile potrzebuje (brakujące z sieci)?

Jak masz miejsce w akumulatorach, to w ogóle po co mowa o CWU?

Wiosną i latem będziesz oddawał do sieci - ale za frajer sporadycznie. Chyba, że zrobisz tak malutką instalację, że dobowo nie będziesz miał większej produkcji, niż zużycie i wystarczająco duży akumulator. I wielkość zasobnika niczego tu nie zmieni (poza wspomnianym generowaniem strat postojowych).

Powiem tak niechmam straty ale darmo nie oddam.

W zimie zawsze coś wpadnie więcej albo mniej, tak czy siak PC musi grzać do 43*C a jeśli solary coś dadzą to tylko się cieszyć. PV można ogarnąć na dowolny sposób niestety nowe zasady są wymyślone przez debila i nieuka. Kupować prad od przyszłego roku za około 1,5zł/kWh a sprzedawać po 20 gr/kWh.

• Like 1

Zawsze można nie sprzedawać i włączyć ogrzewanie c.w.u. tak jak mówi @prokurator lub włączyć farelkę (nawet latem). Farelka wyjdzie taniej niż zasobnik c.w.u. 1000 litrów i zajmuje mniej miejsca. :)

Dobre rozwiązanie ma np. @stos który ma akumulatory i off-grid.

54 minuty temu, d7d napisał:

Zawsze można nie sprzedawać i włączyć ogrzewanie c.w.u. tak jak mówi @prokurator lub włączyć farelkę (nawet latem). Farelka wyjdzie taniej niż zasobnik c.w.u. 1000 litrów i zajmuje mniej miejsca. :)

Dobre rozwiązanie ma np. @stos który ma akumulatory i off-grid.

Przy PC i przy farelce taki włączenie grozi pobieraniem prądu z sieci w drogich godzinach. Niestety, ani farelka, ani tym bardziej PC nie zadowoli się byle jakimi (akurat zbywającymi) watami - silniczki nie zakręcą.

Ale powtórzę dla ciągle nie kumających - wielkość zasobnika nie ma znaczenia, bo nie wciśniesz w niego więcej, niż zużyjesz od poprzedniego naładowania. Podlewanie trawnika w nocy gorącą wodą, żeby w dzień ogrzać ją z PV nie służy ani trawnikowi, ani planecie, ani portfelowi. Jak już, to wspomniany basen (i zwykła grzałka). Można też zwykły grzejnik konwektorowy (bez żadnych silników).

Dla @prokurator nie ma to znaczenia ;) Ważne, żeby nic nie oddać... tym, no jak im tam ... :D

Farelka może pobierać i 1000 W i 2000 W i w sytuacji gdy nie pracuje PC to po co ma oddawać.

Wielkość zasobnika ma znaczenie ale ograniczone. Zwykle podgrzewa się np. 200 litrów do 55 °C a można podgrzać do 85 °C i wtedy jednak ma znaczenie czy 200 litrów czy 1000 litrów. Pod podgrzaniu do 85 °C pozostanie aktualne "nie wciśniesz w niego więcej, niż zużyjesz od poprzedniego naładowania" .

18 minut temu, d7d napisał:

Farelka może pobierać i 1000 W i 2000 W i w sytuacji gdy nie pracuje PC to po co ma oddawać.

Jak tak producent przewidział. Ale nie poślesz do niej 120W, 242W czy dowolnej innej ilości, jaka akurat zbywa z pomocą jakiegoś wattroutera czy innego (H)EMSa. A jak bierzesz 1kW gdy nadprodukcji masz 100W to pobierasz 900W z sieci. Za konkretne pieniądze.

21 minut temu, d7d napisał:

Zwykle podgrzewa się np. 200 litrów do 55 °C a można podgrzać do 85 °C i wtedy jednak ma znaczenie czy 200 litrów czy 1000 litrów.

To nie grzejesz zawsze ile wlezie każdej doby, w której produkcja przekracza dobowe zużycie, byle nie oddawać do sieci? 

Godzinę temu, d7d napisał:

Dla @prokurator nie ma to znaczenia ;) Ważne, żeby nic nie oddać... tym, no jak im tam ... :D

Wielkość zasobnika ma znaczenie ale ograniczone. Zwykle podgrzewa się np. 200 litrów do 55 °C a można podgrzać do 85 °C i wtedy jednak ma znaczenie czy 200 litrów czy 1000 litrów. Pod podgrzaniu do 85 °C pozostanie aktualne "nie wciśniesz w niego więcej, niż zużyjesz od poprzedniego naładowania" .

Zapomniałes o basenie a mam taki na 20 kubików :lol2:

10 godzin temu, marcinbbb napisał:

Mój sąsiad ma taką małą wanienke z ciepłą wodą gdzie wchodzi jakieś 300l wody grzeje to 3h dziennie do 34 stopni aby się pokompać, a woda w lecie ma ze 20*C. A tam grzałka ma 2kW Nie pamiętam jak to się zwie nie sauna,

Jakuzi ? po naszemu dżakuzi :lol2:

14 minut temu, tasaq napisał:

No dobra, to podsumowując; nie mając obecnie ani pv ani solarów jaki zbiornik brać pod pompę ciepła dla rodziny 2+2 maluchów? Na chwilę obecną największe zużycie to 4x prysznic. Brać lepiej takiego 300L czy 250L starczy?

Jak ja miałbym plac odpowiedni to bojler nawet 400 litrowy bym brał .

Do PC minimum to katalogowo zasobnik c.w.u. 200 litrów z wężownicą o dużej powierzchni (ponad 2 m2). 

Może być większy 250 - 300 ale zabiera więcej miejsca (na wysokość), jest droższy i ma trochę większe straty.

400 litrów to chyba przesada. Za chwilę będzie  500 litrów i więcej.... :)

Im do niższej temperatury grzejesz , tym jej więcej potrzebujesz. Mam 300l , grzeję do 46stopni (czujnik 15cm od góry) i sam się parę razy złapałem ,że dla mnie ciepłej wody już brakło ( też 2+2 , z tym że trzy kobiety :) ) .

I też jak bym miał dopłacić parę stówek do 400l to bym wziął większy. 

• Like 1

2 godziny temu, MiG25 napisał:

Im do niższej temperatury grzejesz , tym jej więcej potrzebujesz. Mam 300l , grzeję do 46stopni (czujnik 15cm od góry) i sam się parę razy złapałem ,że dla mnie ciepłej wody już brakło ( też 2+2 , z tym że trzy kobiety :) ) .

I też jak bym miał dopłacić parę stówek do 400l to bym wziął większy. 

Czy wody wystarczy czy też nie wystarczy zależy od tego jaką temperaturę wody potrzebujesz Ty i pozostali domownicy. To znaczy czy potrzebujesz +46°C czy może + 40°C.

Czujnik 15 cm od góry to tej wody o temperaturze +46 °C jest dosyć mało. Cyrkulacja działa przed kąpielą?

Zamiast kupna zbiornika 400 litrów wystarczy żebyś kąpał się pierwszy :D

Tak, czujnik wychwytuje to dosyć późno. 

Cyrkulacja działa co 25min na 3min ( tyle mi wyszło ,że wystarcza ,żeby cały czas była ciepła woda),sterowana alarmem ( załącza wg tego cyklu ,jeśli ktoś jest w domu ,a to wykrywa na podstawie wybranych czujek-  tych ,w których się śpi nie ) . 

No tak , jak kąpię się pierwszy to starcza :) 

Przy piecu i grzaniu CWU do 65-70stopni to i 160l wystarcza , a jak się grzeje do 45stopni , to 300l może być mało dla czteroosobowej rodziny( im niżej tym większy).  Stąd wychodzi ,że jak wody brakuje , to trzeba grzać wyżej , no ale każdy stopień wyżej w CWU to spada drastycznie COP ,więc i koszty rosną.

Jeśli chcemy grzać wodę raz dziennie i nie dogrzewać wieczorem to 400l na pewno nie zaszkodzi , tyle tylko ,jak pamiętam to był dość znaczny przeskok cenowy , bo ja 5 czy 6 lat temu za Chełchowskiego 300l do PC płaciłem jakieś 5,5tys , a 400l kosztował  8tys....  Tak ,że ciut taniej niż kupić 2 zbiorniki po 200l.... 

W każdym razie 300l wychodził też najekonomiczniej.