arszcz 31.10.2024 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października Proszę o pomoc w wyjaśnieniu następującej sytuacji. Pompa c.o. hałasuje, "bulgocze" lecz kiedy załączę na stałe pompę cwu po kilku godzinach się uspokaja i chodzi cichutko. Instalacja obecnie wygląda dokładnie jak ta https://www.kotly-witkowski.pl/schematy-podlaczen. Została przerobiona, po wstawieniu kotła na ekogroszek, wcześniej chodziła na grawitacji z górnym zasilaniem. Obecnie, po wyłączeniu pomp, grawitacja działa, nic w układzie nie jest zapowietrzone. Pompa na zasilaniu i naczynie nie jest 30 cm na najwyższym punktem instalacji (bardziej ok 20cm) . Czy to główny powód i dlaczego po włączeniu na stałem pompy cwu pompa c.o. się "wycisza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 31.10.2024 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października (edytowane) Jak bulgocze, to jest to raczej powietrze, wiec skąd wniosek, że "nic w układzie nie jest zapowietrzone"? Edytowane 31 Października przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arszcz 02.11.2024 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada W układzie nie zbiera się powietrze, grzejniki sprawdzone, w najwyższym punkcie mam odpowietrzniki ręczne, odpowietrzone. Pompa odpowietrzona na śrubunkach i tak hałasuje. Dopiero załączenie pompy cwu, na stałe, powoduj wyciszenie pompy c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.11.2024 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada (edytowane) A czy to na pewno chałasuje pompa czy też zawór różnicowy. Możliwe że przepływ grawitacyjny jest taki że pompa pracując powoduje częściowe wysysanie wody z zaworu i dobiero załączenie pompy cwu zmniejsza ten proces. Kula w zaworze czasem chałasuje a w tym przepadku chyba poprostu wpada w rezonans. Zawór zwrotny na obejściu pompy lub na obejściu zaworu różnicowego załatwi sprawę. Edytowane 2 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 02.11.2024 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 5 godzin temu, arszcz napisał: W układzie nie zbiera się powietrze, grzejniki sprawdzone, w najwyższym punkcie mam odpowietrzniki ręczne, odpowietrzone. Pompa odpowietrzona na śrubunkach i tak hałasuje. Dopiero załączenie pompy cwu, na stałe, powoduj wyciszenie pompy c.o. Pompę też się odpowietrza, na obudowie pompy jest nakrętka z nacięciem na plaski śrubokręt, odkręcasz ( widać wtedy oś pompki która też ma nacięcia na płaski śrubokręt) ją podczas pracy pompy i jak pojawi się woda zakręcasz nakrętkę i masz pompę odpowietrzoną. Może być to że pompka od c.o. się nie kręci wtedy po odkręceniu tej nakrętki będziesz widział czy wirnik się obraca czy nie, jeżeli nie to wyłącz pompkę i płaskim śrubokrętem pokręć wirnikiem aby go wzruszyć po czym włącz ją i zobaczysz czy wirnik się kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arszcz 04.11.2024 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada henrykow moja pompa jest samoodpowietrzająca. Mareks77 wyłączyłem pompę cwu żeby jeszcze się upewnić, że to nie zawór różnicowy. Oczywiście po wyłączeniu pompy cwu wczoraj, dzisiaj już pompę c.o. słychać. Mój problem nie jest jakoś, dla mnie, uciążliwy, ale mnie ciekawi dlaczego tak się dzieje. Pewnie wytłumaczenie jest proste. Pewne jest, że naczynie wzbiorcze jest za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts