przemek93 16.11.2024 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Zacznę od tego że choć wydaje się to dziwne i nieprawdziwe to jednak jest skurwiałym faktem... (przepraszam za słowo) no więc tak w ubikacji na dole mam zabudowany geberit i tylko z niego i tylko w okolicy przycisku dmucha zimne i śmierdzące powietrze z szamba... pion kanalizacyjny zrobiony ø110 za ostatnim punktem zredukowany na ø50 i wyprowadzony na strych razem z grzybkiem napowietrzającym... Wszystko działa bez najmniejszego szelestu poza tym jednym miejscem... I teraz tak... Gdy okno w łazience otwarte nie dmucha nic że środka zabudowy... jak tylko zamknę okno to od razu gasi zapalniczkę... sprawdziłem kratkę w garazu i po wyjęciu syfonu też wiatr hula niesamowicie po kanalizacji... robiąc eksperyment założyłem w szambie kolano z rura zanurzone w ściekach aby odciąć dopływ powietrza i powietrze przestało dmuchać z okolic przycisku dopóki małżonka nie wlaczyla okapu kuchennego... ten jak zaczął wciągać opary przy gotowaniu to z geberitu zaś zaczęło dmuchać... jak kazałem wyłączyć to zaś przestało i tak w kółko... nie wiem już co robić i gdzie szukać przyczyny... Mam w planach wyprowadzić 2 kominki wentylacyjne na dach z dwóch oddalonych od siebie końców kanalizacji ale nie wiem czy to pomoże... mój hydraulik także nie ma zielonego pojęcia co jest grane... internet przekopałem wzdłuż i w szerz i nic nie znalazłem... są podobne ale dotyczą smrodu z wentylacji bo sąsiad się źle podpiął albo że wysysa wodę z syfonu... noc na temat mojego przypadku... liczę że tu znajdę odpowiedź na moj problem przez który już siwieje... posiadam zdj jak wyglądało Podpięcie geberitu plus pion do góry później złapany drugi geberit dwie umywalki i wywalone napowietrzenie na strych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Cuda nie istnieją - musi być nieszczelność. Jak masz zdjęcia przed zabudowaniem geberitu, to szukaj tam wskazówek. Nie masz tam zaworu napowietrzającego, który mógł się przyblokować? Może jakaś uszczelka na rurze kanalizacyjne się "zgubiła" czy zsunęła? Chyba jedyna nadzieja na rozwiązanie problemu bez demolki, to demontaż samej muszli i sprawdzenie, czy to już tu nie jest problem ze szczelnością. Jak nie - to demolka zabudowy. Dmuchać tu nie ma prawa niezależnie od tego, jakie podciśnienie w pomieszczeniu wytworzysz czy nadciśnienie w kanalizacji. Ma być szczelnie i smród nie ma prawa się wydostać - chyba, że bulgotaniem w syfonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Czyli 100% musi być nieszczelnosc skoro tak się dzieje...??? muszla ściągana kilka razy wprowadzana kamerka też nie pomogła... Czyli wymiana powietrza w domu [wentylacja] też nie powinna mieć na to wpływu??? W sensie nawiew swiezego wywiew zuzytego... Bo tak jak mówię jak uchylę okno czyli wpada swieze powietrze i problem znika a jak zamknięte to dmucha strasznie Czyli tak jakby wyrzuca zużyte ale nie ma skąd zaczerpnąć świeżego i ciągnie gdzieś zza zabudowy... a po nocy jak chce wejść do łazienki to na bezdechu i otwieram okno... ciężko w zimie trzymać cały czas okno otwarte... rzadne podciśnienia ani nadciśnienia nie powinny w taki sposób działać jeśli instalacja kanalizacyjna jest szczelna??? I że w ogóle potrafi się to wydostać skoro rury są pod wylewka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Nie ma tam nic takiego jak zawór napowietrzający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2024 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Ale śmierdzi z sedesu czy obudowy spłuczki? bo jak z obudowy spłuczki to raczej tylko nieszczelność na podłączeniu rury kanalizacji do geberita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Śmierdzi właśnie zza zabudowy nie z sedesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 15 minut temu, Elfir napisał: Ale śmierdzi z sedesu czy obudowy spłuczki? bo jak z obudowy spłuczki to raczej tylko nieszczelność na podłączeniu rury kanalizacji do geberita. Zza zabudowy... jest jakiś sposób żeby ro sprawdzić i ustalić na 100% bez demolki??? Kamera termowizyjna może by coś pokazała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.11.2024 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada Podwinięta lub brak uszczelki w rurze pcv. Bez demolki się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 13 minut temu, mistalova napisał: Podwinięta lub brak uszczelki w rurze pcv. Bez demolki się nie obejdzie. Skad ta pewność? Jakaś kamera tego nie ogarnie żeby się upewnić na 100%?? Zrobię demolke i okaże się że jednak nie to... gdybym miał pewność to z demolka nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2024 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2 godziny temu, przemek93 napisał: W sensie nawiew swiezego wywiew zuzytego... Bo tak jak mówię jak uchylę okno czyli wpada swieze powietrze i problem znika a jak zamknięte to dmucha strasznie Brak podciśnienia w toalecie może maskować problem. Ale kanalizacja ma być szczelna tak czy inaczej choćby w środku było znaczne ciśnienie nic nie ma prawa z niej przeciekać. Zdjęcie strasznie słabej jakości. Co tutaj się wydarzyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 18 minut temu, Kaizen napisał: Brak podciśnienia w toalecie może maskować problem. Ale kanalizacja ma być szczelna tak czy inaczej choćby w środku było znaczne ciśnienie nic nie ma prawa z niej przeciekać. Zdjęcie strasznie słabej jakości. Co tutaj się wydarzyło? Wiem zdj słabe... ale tam jest Trojak ø110 do którego wpięty jest geberit później drugi Trojak do którego jest wpięty pion do drugiego geberitu na poddaszu a później Redukcja na ø50 Trojak ø50 dalej idzie rurka do umywalki a to co zaznaczyłeś to korek w tym Trojaku tylko na czas tynkowania bo później wpięta była w to rurka która szła do prysznica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.11.2024 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 43 minuty temu, przemek93 napisał: Skad ta pewność? Jakaś kamera tego nie ogarnie żeby się upewnić na 100%?? Zrobię demolke i okaże się że jednak nie to... gdybym miał pewność to z demolka nie ma problemu Nieszczelności kamerką raczej nie sprawdzisz skoro nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych. Jedyne rozwiązanie aby sprawdzić gdzie jest nieszczelność to użyć świecy dymnej do sprawdzania instalacji. Jak ją się używa znajdziesz spokojnie opis w necie, nie będę tu powielał tekstów z netu bo nie ma sensu. Na mój gust to fachowiec nie dał uszczelki w kielich rury pcv, bo przeważnie do podłączenia zakładają rury bez uszczelek aby dopasować bo łatwiej się rozbiera takie połączenia i zapomniał dać na którymś łączeniu uszczelki. Poczytaj sobie o świecy dymnej, na 100% za jej pomocą namierzysz nieszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 16.11.2024 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 1 godzinę temu, henrykow napisał: Nieszczelności kamerką raczej nie sprawdzisz skoro nie ma jakiś uszkodzeń mechanicznych. Jedyne rozwiązanie aby sprawdzić gdzie jest nieszczelność to użyć świecy dymnej do sprawdzania instalacji. Jak ją się używa znajdziesz spokojnie opis w necie, nie będę tu powielał tekstów z netu bo nie ma sensu. Na mój gust to fachowiec nie dał uszczelki w kielich rury pcv, bo przeważnie do podłączenia zakładają rury bez uszczelek aby dopasować bo łatwiej się rozbiera takie połączenia i zapomniał dać na którymś łączeniu uszczelki. Poczytaj sobie o świecy dymnej, na 100% za jej pomocą namierzysz nieszczelność. Świece dymną już wkładałem do odpływu na zewnątrz ale nic nie pokazała bo ta kanalizacja jest pod posadzką... musiałbym wpierw to zdemolować i wtedy próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2024 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 13 minut temu, przemek93 napisał: Świece dymną już wkładałem do odpływu na zewnątrz ale nic nie pokazała bo ta kanalizacja jest pod posadzką... musiałbym wpierw to zdemolować i wtedy próbować To zdmuchuje zapalniczkę, ale dym nie wylatuje? To skąd pewność, że to z kanalizacji powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.11.2024 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 14 minut temu, przemek93 napisał: Świece dymną już wkładałem do odpływu na zewnątrz ale nic nie pokazała bo ta kanalizacja jest pod posadzką... musiałbym wpierw to zdemolować i wtedy próbować Jak wieje i Ty to czujesz to nawet gdy jest to pod posadzką to świeca powinna pokazać miejsce np dym powinien wychodzić z zabudowy kibelka. A zatkałeś odpowietrzenie pionu i od strony szamba rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 17.11.2024 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 10 godzin temu, henrykow napisał: Jak wieje i Ty to czujesz to nawet gdy jest to pod posadzką to świeca powinna pokazać miejsce np dym powinien wychodzić z zabudowy kibelka. A zatkałeś odpowietrzenie pionu i od strony szamba rurę? Rurę przytykałem ale odpowietrzenia pionu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 17.11.2024 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 10 godzin temu, Kaizen napisał: To zdmuchuje zapalniczkę, ale dym nie wylatuje? To skąd pewność, że to z kanalizacji powietrze? Bo śmierdzi szambem... poza tym jak mialem okna pozamykane i np wialo w łazience z zabudowy to zatkalem rurę odpływowa na zewnątrz i przestało dmuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.11.2024 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 57 minut temu, przemek93 napisał: Bo śmierdzi szambem... poza tym jak mialem okna pozamykane i np wialo w łazience z zabudowy to zatkalem rurę odpływowa na zewnątrz i przestało dmuchać Skoro masz takie objawy to przy świecy powinno wyjść, dziwne. Czy pion odpowietrzający masz drożny? Sprawdź ten grzybek (ale to chyba zawór) napowietrzający bo może on zakłóca poprawne odpowietrzenie, ale to i tak wg tego co piszesz instalacja musi być gdzieś nieszczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek93 17.11.2024 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 51 minut temu, henrykow napisał: Skoro masz takie objawy to przy świecy powinno wyjść, dziwne. Czy pion odpowietrzający masz drożny? Sprawdź ten grzybek (ale to chyba zawór) napowietrzający bo może on zakłóca poprawne odpowietrzenie, ale to i tak wg tego co piszesz instalacja musi być gdzieś nieszczelna. Grzybek sprawny już go obejrzałem nawet zdjąłem na chwilę aby sprawdzić czy będzie lepiej ale nic się nie zmieniło więc założyłem spowrotem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts