Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w tworzeniu kotłowni

123bartek1988

Recommended Posts

Witam Panowie,

jestem w trakcie budowy domu, w którym będzie pompa ciepła i 99% podłogówki (jeden grzejnik drabinowy w łazience). Dom piętrowy, bazuje na opracowanym projekcie ogrzewania z obliczeniami. Zaprojektowane są 2 rozdzielacze (parter/piętro). Moje pytanie jest takie: Czy oba rozdzielacze dociągnąć niezależnie fi32 pex do kotłowni? tak aby w kotłowni spotkały się łącznie 4x pex 32 z dwóch rozdzielaczy? Jeśli tak to co dalej ? czy wystarczy je tylko zmostkować trójnikiem i podpiąć do PC ? czy wymagany będzie jakiś specjalny rozdzielacz / zespół pompowy lub cokolwiek innego ? 

A co w tym projekcie właściwie jest, skoro zadajesz takie pytania? Pompa z mieszaczem może być w skrzynce z rozdzielaczem, a moze być w kotłowni. Pytasz, czy dawać niezależne rurki zasilania na każdą kondygnację, więc musisz wiedzieć, jakie mają być przekroje tych rur (de facto musisz znać przepływy).I jak ten grzejnik drabinkowy ma być zasilany? Z tego samego rozdzielacza co podłogówka? Jedyne co mogę powiedzieć ogólnie, to że bym w swoim domu na pewno ściągnął zasilania rozdzielaczy niezależnie do kotłowni i z pewnością nie szczędził na średnicach w pionach, bo potem ciężko (znaczy: tanio) to naprawić.

W projekcie, mam wszystkie dane tj. średnice rur przyłączeniowych, pętle, znam przepływy itp. jednakże nie znam / nie mam dalszej koncepcji połączenia tego w jedną logiczną całość... grzejnik teoretycznie ma być zasilany z tego samego rozdzielacza co podłogówka, w łazience też będzie podłogówka ale drabinka miała na celu suszenie ręczników... 

No więc ponowię pytanie: co jest w projekcie? Nie ma tam sposobu zasilania rozdzielaczy? Masz wyliczony parametr, to będziesz wiedział, czy stosować mieszanie czy nie. Dwie pompy obiegowe raczej na pewno będą, ale reszta zależy od projektu. Czym chcesz zasilać te podłogówki?

Swoją drogą jesteś pewien, że chcesz to robić sam, bo chyba brakuje Ci podstawowej wiedzy? Może przejrzyj sobie jakieś przykładowe schematy, np Afriso ma katalog gotowych schematów.

Niezależnie od tego musisz wiedzieć jak dobrać naczynie przeponowe, jak je obsługiwać, dobrać grupę bezpieczeństwa, wykonać próby ciśnieniowe instalacji, napełnić ją, umiejscowić odpowietrzniki i wykonać samo odpowietrzanie. Dalej: zawory serwisowe do napełniania i płukania instalacji, separatory, sterowanie, równoważenie instalacji, uruchamianie kotła/pompy ciepła...? Umiesz w ogóle skręcić kształtki na pakuły? Nie wiem, czy to dobry pomysł startować od zera we własnym domu.

7 godzin temu, 123bartek1988 napisał:

W projekcie, mam wszystkie dane tj. średnice rur przyłączeniowych, pętle, znam przepływy itp. jednakże nie znam / nie mam dalszej koncepcji połączenia tego w jedną logiczną całość... grzejnik teoretycznie ma być zasilany z tego samego rozdzielacza co podłogówka, w łazience też będzie podłogówka ale drabinka miała na celu suszenie ręczników... 

Podstawowa sprawa to czy naprawdę masz projekt podłogówki. Może tylko sądzisz że go masz bo podstawowe dane które podajesz czasem są w projekcie budowlanym domu.

W tym profesionelnym wykonanym na zamówienie masz każde pomieszczenie podane osobno w zależności od jego zapotrzebowania na ciepło. To wszystko nie jest jednakowe i zmienia się w zależności od ilości okien, stron świata.

Tam masz podane trasy poszczególnych pętli i zagęszczenia nie tylko w pomieszczeniach cieplejszych czyli  w łazience ale i te w miejscach chłodniejszych, np. przy drzwiach balkonowych

Dla suszenia ręczników w łazience wystarcza temperatura taka jak w podłogówce. Tam zawsze trochę zagęszczasz rozkład rur aby uzyskiwać temperaturę wyższą aniżeli w innych pokojach. 

Poza tym bez obrazy ale jeżeli już masz jednak pewne wątpliwości a podczas układania dojdą jeszcze inne nieprzewidziane to podaruj sobie te prace wykonując tylko te przygotowawcze, a mianowicie rozkładając sam styropian. Zrobisz to na pewno dokładniej aniżeli fachowcy, przykleisz na pianoklej każdą warstwę więc nie będzie on podczas rozkładania i chodzenia po nim klawiszować.

Pracy podczas budowy jest bardzo dużo więc spełniając się w tych mniej zaawansowanych naprawdę ograniczysz koszty i będziesz zadowolony z ilości którą sam wykonałeś.

Edytowane przez Mareks77