Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niskie napięcie i migotanie świateł w nowym domu - przyczyny i rozwiązania?

Recommended Posts

Cześć,
mam pewien problem z elektryką w swoim domu. Budynek nowy, budowany przez dewelopera, odbiór mieliśmy w styczniu 2023, mieszkamy w nim od maja 2023. Nie znam się na elektryce, wybaczcie jeśli coś nieprecyzyjnie opisuję. Właściwie od samego początku dzieją się tutaj nieco dziwne rzeczy w elektryce, a mianowicie:

- jednosekundowe blackouty - to akurat wiem, że występuje w całej gminie - raz podczas wizyty w urzędzie gminy miała miejsce identyczna sytuacja.
- przyćmienia oświetlenia na ułamki sekund - nie jest to totalne wywalenie prądu, a raczej wyraźne przyciemnienie się oświetla. Niekiedy w całym domu, czasami tylko np. w kuchni.
- jedno z gniazdek zachowuje się dziwnie - podłączone do niego lampki choinkowe potrafią ni stąd ni zowąd zacząć mrygać. Z kolei odkurzacz automatyczny zaczął gubić bazę (przełączenie go do innego gniazdka rozwiązało problem).
- W niektórych pomieszczeniach oświetlenie mryga, trochę jak na lampkach choinkowych. Z tym, że jest to prawie niezauważalne gołym okiem. Zwracam na to szczególną uwagę, bo wiem, że to występuje, ale gość mógłby nie zwrócić uwagi.
- Zdarzenia te zdecydowanie częściej występują w okresie jesienno-zimowym. Latem nie stwierdziłem takich anomalii. A jeśli nawet coś się pojawiało, to było to sporadyczne.
- Nie jest też tak, że te zdarzenia z oświetleniem mają miejsce non stop. W okresie zimowym są godziny w ciągu dnia, że jest zupełnie OK, a są godziny, że jest dziwnie.

Dodatkowo, kupiłem sobie urządzenie mierzące napięcie w gniazdku przez 24h. Na początek obserwowałem to dziwne gniazdko, o którym pisałem wyżej. Ogólnie napięcie w nim rzadko kiedy sięga 220V, a o 230 nawet nie ma co myśleć. Na ogół jest to coś z przedziału 210-220V. Aczkolwiek wczoraj spadło nawet do 200V. Zacząłem sprawdzać również inne gniazdka i okazuje się, że w pozostałych napięcie jest wyższe o kilka V (co w praktyce oznacza, że 230V w żadnym gniazdku w domu nie jest osiągane).

No i teraz pytanie - co tu może być nie tak. Czy realne jest, że ta sytuacja ma miejsce w całej gminie i jest winna ogólnie sieć, czy może raczej coś z samą instalacją w domu? Jak sobie z tym poradzić? Czy instalacja jakiegoś urządzenia zabezpieczającego przeciw skokom napięcia mogłoby rozwiązać problem?

2 godziny temu, Kaizen napisał:

Wrzuć protokół pomiarów elektrycznych.

Teraz to żeś wypalił.  Który wg Ciebie typ/zakres pomiaru i jaki jego wynik może wskazywać na opisywane problemy ? Bardzo jestem ciekaw. 

Chyba że chodzi Ci o pomiary stacji transformatorowej SN/nN ale skąd autor tematu miałby mieć ich wyniki ?

11 godzin temu, PLC_00 napisał:

Teraz to żeś wypalił. 

W psychologii to się projekcja nazywa.

Powiedz mi, jak problemy w sieci mogą generować takie problemy:

16 godzin temu, kowalskii8 napisał:

czasami tylko np. w kuchni.

16 godzin temu, kowalskii8 napisał:

W niektórych pomieszczeniach oświetlenie mryga,

?

Dla mnie te objawy dowodzą problemu z instalacją, a nie z siecią (w której, oczywiście, mogą też występować problemy - ale najpierw warto rozwiązać te w instalacji).

W dniu 21.11.2024 o 18:20, kowalskii8 napisał:

Czy realne jest, że ta sytuacja ma miejsce w całej gminie i jest winna ogólnie sieć, czy może raczej coś z samą instalacją w domu? 

Na to pytanie zna odpowiedź Twój sąsiad ( przynajmniej dwóch ) a nie ludek na forum z drugiego końca Polski , i od tego należy zacząć.

Jeśli u nich nie istnieje takie zjawisko to zanim deweloper dokopie się do tych protokołów pomiarów niech przyśle chociaż elektryka aby ten posprawdzał wszystkie połączenia w rozdzielnicy i gniazdach. 

Odnośnie oświetlenia to o ile nie jest to problem kontaktu na zabezpieczeniach lub włącznikach to można przyjrzeć się zaciskom w oprawach oświetleniowych.

Obecnie są to liche cienkie blaszki, czasem nitowane które odkształcają się podczas wkręcania żarówek. Mierny kontakt i nagrzewanie się styków potęguje opisany problem.

• 4 weeks później...
W dniu 22.11.2024 o 11:02, Kaizen napisał:

W psychologii to się projekcja nazywa.

Powiedz mi, jak problemy w sieci mogą generować takie problemy:

?

Dla mnie te objawy dowodzą problemu z instalacją, a nie z siecią (w której, oczywiście, mogą też występować problemy - ale najpierw warto rozwiązać te w instalacji).

W instalacji zapewne nie ma problemów. Różne fazy w różnych obwodach i na jednej miga, a na drugiej nie miga.