kowalskii8 21.11.2024 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2024 Cześć, mam pewien problem z elektryką w swoim domu. Budynek nowy, budowany przez dewelopera, odbiór mieliśmy w styczniu 2023, mieszkamy w nim od maja 2023. Nie znam się na elektryce, wybaczcie jeśli coś nieprecyzyjnie opisuję. Właściwie od samego początku dzieją się tutaj nieco dziwne rzeczy w elektryce, a mianowicie: - jednosekundowe blackouty - to akurat wiem, że występuje w całej gminie - raz podczas wizyty w urzędzie gminy miała miejsce identyczna sytuacja. - przyćmienia oświetlenia na ułamki sekund - nie jest to totalne wywalenie prądu, a raczej wyraźne przyciemnienie się oświetla. Niekiedy w całym domu, czasami tylko np. w kuchni. - jedno z gniazdek zachowuje się dziwnie - podłączone do niego lampki choinkowe potrafią ni stąd ni zowąd zacząć mrygać. Z kolei odkurzacz automatyczny zaczął gubić bazę (przełączenie go do innego gniazdka rozwiązało problem). - W niektórych pomieszczeniach oświetlenie mryga, trochę jak na lampkach choinkowych. Z tym, że jest to prawie niezauważalne gołym okiem. Zwracam na to szczególną uwagę, bo wiem, że to występuje, ale gość mógłby nie zwrócić uwagi. - Zdarzenia te zdecydowanie częściej występują w okresie jesienno-zimowym. Latem nie stwierdziłem takich anomalii. A jeśli nawet coś się pojawiało, to było to sporadyczne. - Nie jest też tak, że te zdarzenia z oświetleniem mają miejsce non stop. W okresie zimowym są godziny w ciągu dnia, że jest zupełnie OK, a są godziny, że jest dziwnie. Dodatkowo, kupiłem sobie urządzenie mierzące napięcie w gniazdku przez 24h. Na początek obserwowałem to dziwne gniazdko, o którym pisałem wyżej. Ogólnie napięcie w nim rzadko kiedy sięga 220V, a o 230 nawet nie ma co myśleć. Na ogół jest to coś z przedziału 210-220V. Aczkolwiek wczoraj spadło nawet do 200V. Zacząłem sprawdzać również inne gniazdka i okazuje się, że w pozostałych napięcie jest wyższe o kilka V (co w praktyce oznacza, że 230V w żadnym gniazdku w domu nie jest osiągane). No i teraz pytanie - co tu może być nie tak. Czy realne jest, że ta sytuacja ma miejsce w całej gminie i jest winna ogólnie sieć, czy może raczej coś z samą instalacją w domu? Jak sobie z tym poradzić? Czy instalacja jakiegoś urządzenia zabezpieczającego przeciw skokom napięcia mogłoby rozwiązać problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2024 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2024 2 godziny temu, kowalskii8 napisał: odbiór mieliśmy w styczniu 2023 Wrzuć protokół pomiarów elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 21.11.2024 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2024 2 godziny temu, Kaizen napisał: Wrzuć protokół pomiarów elektrycznych. Teraz to żeś wypalił. Który wg Ciebie typ/zakres pomiaru i jaki jego wynik może wskazywać na opisywane problemy ? Bardzo jestem ciekaw. Chyba że chodzi Ci o pomiary stacji transformatorowej SN/nN ale skąd autor tematu miałby mieć ich wyniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2024 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2024 11 godzin temu, PLC_00 napisał: Teraz to żeś wypalił. W psychologii to się projekcja nazywa. Powiedz mi, jak problemy w sieci mogą generować takie problemy: 16 godzin temu, kowalskii8 napisał: czasami tylko np. w kuchni. 16 godzin temu, kowalskii8 napisał: W niektórych pomieszczeniach oświetlenie mryga, ? Dla mnie te objawy dowodzą problemu z instalacją, a nie z siecią (w której, oczywiście, mogą też występować problemy - ale najpierw warto rozwiązać te w instalacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 W dniu 21.11.2024 o 18:20, kowalskii8 napisał: Czy realne jest, że ta sytuacja ma miejsce w całej gminie i jest winna ogólnie sieć, czy może raczej coś z samą instalacją w domu? Na to pytanie zna odpowiedź Twój sąsiad ( przynajmniej dwóch ) a nie ludek na forum z drugiego końca Polski , i od tego należy zacząć. Jeśli u nich nie istnieje takie zjawisko to zanim deweloper dokopie się do tych protokołów pomiarów niech przyśle chociaż elektryka aby ten posprawdzał wszystkie połączenia w rozdzielnicy i gniazdach. Odnośnie oświetlenia to o ile nie jest to problem kontaktu na zabezpieczeniach lub włącznikach to można przyjrzeć się zaciskom w oprawach oświetleniowych. Obecnie są to liche cienkie blaszki, czasem nitowane które odkształcają się podczas wkręcania żarówek. Mierny kontakt i nagrzewanie się styków potęguje opisany problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.11.2024 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 ...a w szczególności pomiar IPZ. I najpierw bym posprawdzał dociągnięcie wszelkich połączeń śrubowych. Wkrętakiem dynamometrycznym a nie "śrubokrętem z OBI". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.11.2024 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 1. W domu nie ma rozdzielni. W domu jest rozdzielnica. 2. Słaby (wysoki) wynik IPZ może sugerować byle jakie połączenie galwaniczne gdzies w instalacji - to dom budowany przez dewelopera, czyli po kosztach. 3. Tu sie zgodzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 26.11.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 8 godzin temu, qwerty1986 napisał: Nie wiadomo, gdyż rozdzielnia to pomieszczenie i w niektórych domach (nie mieszkaniach) ona występuje. Nigdy jeszcze nie widziałem takiego domu. W blokach owszem, zdarza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 20.12.2024 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2024 W dniu 22.11.2024 o 11:02, Kaizen napisał: W psychologii to się projekcja nazywa. Powiedz mi, jak problemy w sieci mogą generować takie problemy: ? Dla mnie te objawy dowodzą problemu z instalacją, a nie z siecią (w której, oczywiście, mogą też występować problemy - ale najpierw warto rozwiązać te w instalacji). W instalacji zapewne nie ma problemów. Różne fazy w różnych obwodach i na jednej miga, a na drugiej nie miga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts