kowalskii8 21.11.2024 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada Cześć, mam pewien problem z elektryką w swoim domu. Budynek nowy, budowany przez dewelopera, odbiór mieliśmy w styczniu 2023, mieszkamy w nim od maja 2023. Nie znam się na elektryce, wybaczcie jeśli coś nieprecyzyjnie opisuję. Właściwie od samego początku dzieją się tutaj nieco dziwne rzeczy w elektryce, a mianowicie: - jednosekundowe blackouty - to akurat wiem, że występuje w całej gminie - raz podczas wizyty w urzędzie gminy miała miejsce identyczna sytuacja. - przyćmienia oświetlenia na ułamki sekund - nie jest to totalne wywalenie prądu, a raczej wyraźne przyciemnienie się oświetla. Niekiedy w całym domu, czasami tylko np. w kuchni. - jedno z gniazdek zachowuje się dziwnie - podłączone do niego lampki choinkowe potrafią ni stąd ni zowąd zacząć mrygać. Z kolei odkurzacz automatyczny zaczął gubić bazę (przełączenie go do innego gniazdka rozwiązało problem). - W niektórych pomieszczeniach oświetlenie mryga, trochę jak na lampkach choinkowych. Z tym, że jest to prawie niezauważalne gołym okiem. Zwracam na to szczególną uwagę, bo wiem, że to występuje, ale gość mógłby nie zwrócić uwagi. - Zdarzenia te zdecydowanie częściej występują w okresie jesienno-zimowym. Latem nie stwierdziłem takich anomalii. A jeśli nawet coś się pojawiało, to było to sporadyczne. - Nie jest też tak, że te zdarzenia z oświetleniem mają miejsce non stop. W okresie zimowym są godziny w ciągu dnia, że jest zupełnie OK, a są godziny, że jest dziwnie. Dodatkowo, kupiłem sobie urządzenie mierzące napięcie w gniazdku przez 24h. Na początek obserwowałem to dziwne gniazdko, o którym pisałem wyżej. Ogólnie napięcie w nim rzadko kiedy sięga 220V, a o 230 nawet nie ma co myśleć. Na ogół jest to coś z przedziału 210-220V. Aczkolwiek wczoraj spadło nawet do 200V. Zacząłem sprawdzać również inne gniazdka i okazuje się, że w pozostałych napięcie jest wyższe o kilka V (co w praktyce oznacza, że 230V w żadnym gniazdku w domu nie jest osiągane). No i teraz pytanie - co tu może być nie tak. Czy realne jest, że ta sytuacja ma miejsce w całej gminie i jest winna ogólnie sieć, czy może raczej coś z samą instalacją w domu? Jak sobie z tym poradzić? Czy instalacja jakiegoś urządzenia zabezpieczającego przeciw skokom napięcia mogłoby rozwiązać problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.11.2024 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2 godziny temu, kowalskii8 napisał: odbiór mieliśmy w styczniu 2023 Wrzuć protokół pomiarów elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.11.2024 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2 godziny temu, kowalskii8 napisał: Czy instalacja jakiegoś urządzenia zabezpieczającego przeciw skokom napięcia mogłoby rozwiązać problem? Rok po odbiorze to masz jeszcze rękojmie czy gwarancje. Zgłaszaj to do dewelopera niech to naprawia a w międzyczasie wezwij elektryka niech dokona przeglądu rozdzielni bo zapewne jest coś spieprzone. Bez fachowca nic nie zdziałasz. Niskie napędzie to zgłaszaj do ZE, to po jego stronie leży aby to naprawić, zapewne mają za małej mocy trafo a za dużo odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 21.11.2024 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada A do głowy wam nie przyszło że to z energetygi taki burdel ?? mój wybudował dom i od 2 lat walczy z Tauronem właśnie na te migotanie oczywiście tauron wyśle jakiegoś patałacha który na podstawie 10 sekundowego pomiaru stwierdziże wszystko git i znów kilka miesięcy mają spokój ,zgłaszało to chyba z 3 sąsiadów i dalej to samo 1 faza 220 2 faza 200v 3 faza do 170 spada i skacze do 220v ,nie wiem być może jakiś cwaniak na lewo ma podłączony piec elektrodowy czy jakąś przemysłową spawarkę ale fakt jest jeden to nie wina domu , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 21.11.2024 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2 godziny temu, Kaizen napisał: Wrzuć protokół pomiarów elektrycznych. Teraz to żeś wypalił. Który wg Ciebie typ/zakres pomiaru i jaki jego wynik może wskazywać na opisywane problemy ? Bardzo jestem ciekaw. Chyba że chodzi Ci o pomiary stacji transformatorowej SN/nN ale skąd autor tematu miałby mieć ich wyniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2024 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 11 godzin temu, PLC_00 napisał: Teraz to żeś wypalił. W psychologii to się projekcja nazywa. Powiedz mi, jak problemy w sieci mogą generować takie problemy: 16 godzin temu, kowalskii8 napisał: czasami tylko np. w kuchni. 16 godzin temu, kowalskii8 napisał: W niektórych pomieszczeniach oświetlenie mryga, ? Dla mnie te objawy dowodzą problemu z instalacją, a nie z siecią (w której, oczywiście, mogą też występować problemy - ale najpierw warto rozwiązać te w instalacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 25.11.2024 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada W dniu 21.11.2024 o 21:05, henrykow napisał: Zgłaszaj to do dewelopera niech to naprawia a w międzyczasie wezwij elektryka niech dokona przeglądu rozdzielni bo zapewne jest coś spieprzone. Jakiej rozdzielni? Dobrze @Kaizen pisze. Najpierw protokoły z pomiarów instalacji. Dodatkowo zajść do sąsiadów i spytać, czy u nich też to występuje (mikrozaniki). Jak tak, to zgłaszać do ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada W dniu 21.11.2024 o 18:20, kowalskii8 napisał: Czy realne jest, że ta sytuacja ma miejsce w całej gminie i jest winna ogólnie sieć, czy może raczej coś z samą instalacją w domu? Na to pytanie zna odpowiedź Twój sąsiad ( przynajmniej dwóch ) a nie ludek na forum z drugiego końca Polski , i od tego należy zacząć. Jeśli u nich nie istnieje takie zjawisko to zanim deweloper dokopie się do tych protokołów pomiarów niech przyśle chociaż elektryka aby ten posprawdzał wszystkie połączenia w rozdzielnicy i gniazdach. Odnośnie oświetlenia to o ile nie jest to problem kontaktu na zabezpieczeniach lub włącznikach to można przyjrzeć się zaciskom w oprawach oświetleniowych. Obecnie są to liche cienkie blaszki, czasem nitowane które odkształcają się podczas wkręcania żarówek. Mierny kontakt i nagrzewanie się styków potęguje opisany problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.11.2024 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada ...a w szczególności pomiar IPZ. I najpierw bym posprawdzał dociągnięcie wszelkich połączeń śrubowych. Wkrętakiem dynamometrycznym a nie "śrubokrętem z OBI". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 3 godziny temu, qwerty1986 napisał: Jakiej rozdzielni? Dobrze @Kaizen pisze. Najpierw protokoły z pomiarów instalacji. Dodatkowo zajść do sąsiadów i spytać, czy u nich też to występuje (mikrozaniki). Jak tak, to zgłaszać do ZE. Rozdzielni która znajduje się w domu. I co ten protokół z pomiarów da? Założę się że na 100% tam wszystko jest ok. Tak jak pisałem wcześniej zgłosić do dewelopera i do ZE a w międzyczasie porządny elektryk niech to sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 25.11.2024 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 1. W domu nie ma rozdzielni. W domu jest rozdzielnica. 2. Słaby (wysoki) wynik IPZ może sugerować byle jakie połączenie galwaniczne gdzies w instalacji - to dom budowany przez dewelopera, czyli po kosztach. 3. Tu sie zgodzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.11.2024 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 35 minut temu, mistalova napisał: 1. W domu nie ma rozdzielni. W domu jest rozdzielnica. Ok, małe przeinaczenie w nazewnictwie ale wiadomo o co chodzi.😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 26.11.2024 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada Nie wiadomo, gdyż rozdzielnia to pomieszczenie i w niektórych domach (nie mieszkaniach) ona występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.11.2024 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 3 godziny temu, qwerty1986 napisał: Nie wiadomo, gdyż rozdzielnia to pomieszczenie i w niektórych domach (nie mieszkaniach) ona występuje. Miałem na myśli rozdzielnicę a swoją drogą to kto wie co ma autor w domu😉to taki mały sarkazm z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 26.11.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 8 godzin temu, qwerty1986 napisał: Nie wiadomo, gdyż rozdzielnia to pomieszczenie i w niektórych domach (nie mieszkaniach) ona występuje. Nigdy jeszcze nie widziałem takiego domu. W blokach owszem, zdarza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts