Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompę ciepła wybrać? Haier Super Aqua 7,8 kW czy Kaisai Arctic KHC-08RY3-B 8 kW?

prezzess

Recommended Posts

Cześć,

Stoję przed dylematem odnośnie wyboru pompy spośród tych, wymienionych w temacie, ewentualnie pomp w zbliżonym budżecie. Tak, to bardzo istotne - budżet na pompę to maks. 10 tyś. Monoblock ponieważ nie mam F-gazów ale mam zaplecze techniczne, które pozwoli mi spokojnie dokonać montażu we własnym zakresie. Uprawnienia SEP są. 

Przeznaczenie to ogrzewanie podstawowe C.O. oraz CWU 200L (rodzina 2+2). Rezerwa to kominek.

Budynek: nowy dom parter + poddasze łącznie 134 m2, ogrzewanie 100% podłogówka co 10 cm + 2x drabinka w łazienkach. Ocieplenie grafit 20 cm, spód 15 cm, czapka wełna 0,031 25 cm. Docelowa temperatura w pomieszczeniach 23 st. C. 

Pytanie, która z tych pomp będzie lepsza i bardziej efektywna? Trwałość to loteria także na chwilę obecną pomijamy ten fakt. Jak popracuje 5 lat to będę zadowolony.

Poproszę o opinie użytkowników i osoby, które miały styczność z tymi urządzeniami. Jeśli macie inne propozycje w tym budżecie to również poproszę ale najlepiej z uzasadnieniem. :)

51 minut temu, prezzess napisał:

Cześć,

Stoję przed dylematem odnośnie wyboru pompy spośród tych, wymienionych w temacie, ewentualnie pomp w zbliżonym budżecie. Tak, to bardzo istotne - budżet na pompę to maks. 10 tyś. Monoblock ponieważ nie mam F-gazów ale mam zaplecze techniczne, które pozwoli mi spokojnie dokonać montażu we własnym zakresie. Uprawnienia SEP są. 

Przeznaczenie to ogrzewanie podstawowe C.O. oraz CWU 200L (rodzina 2+2). Rezerwa to kominek.

Budynek: nowy dom parter + poddasze łącznie 134 m2, ogrzewanie 100% podłogówka co 10 cm + 2x drabinka w łazienkach. Ocieplenie grafit 20 cm, spód 15 cm, czapka wełna 0,031 25 cm. Docelowa temperatura w pomieszczeniach 23 st. C. 

Pytanie, która z tych pomp będzie lepsza i bardziej efektywna? Trwałość to loteria także na chwilę obecną pomijamy ten fakt. Jak popracuje 5 lat to będę zadowolony.

Poproszę o opinie użytkowników i osoby, które miały styczność z tymi urządzeniami. Jeśli macie inne propozycje w tym budżecie to również poproszę ale najlepiej z uzasadnieniem. :)

To współczuję ci wyboru nie z powodu jakości pomp bo np haiera miałem to pewniak da radę na bank (patrz na 5kw) natomiast kaisaia już kupiłem ale polecać nie mogę bo to leżak i czeka na swoją kolej , w kaisaiu więcej opcji lepszy sterownik itp to klon takich pomp jak sevra czy rotenso aquami i kilku jeszcze innych więc z ustawieniami czy coś masz do wyboru kilka pomp bo te same ustawienia mają , haier nie ma grzałek ale jak ustawisz np temp zasilania raz na powiedzmy 28 stopni to tak całą zimę poleci a mocy bez grzałek mu nie zabraknie to pewne ,miałem to wiem w domu starszym i przy minus poniżej 15 spokojnie szedł bez ceregieli.

Podsumowanie z cieplowlasciwie jak widać przewiduje zapotrzebowanie na energię cieplną na poziomie 6,4 kW z CWU. Czy zatem warto patrzeć na PC 5kW? Zdaję sobie sprawę, że grzanie CO i CWU może nie odbywać się jednocześnie tylko czy po uwzględnieniu spadków wydajności przy niskich temperaturach, urządzenie dostarczy odpowiednio dużo ciepła?

Screenshot_2024-11-27-19-57-26-96_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

49 minut temu, prezzess napisał:

Podsumowanie z cieplowlasciwie jak widać przewiduje zapotrzebowanie na energię cieplną na poziomie 6,4 kW z CWU. Czy zatem warto patrzeć na PC 5kW? Zdaję sobie sprawę, że grzanie CO i CWU może nie odbywać się jednocześnie tylko czy po uwzględnieniu spadków wydajności przy niskich temperaturach, urządzenie dostarczy odpowiednio dużo ciepła?

Screenshot_2024-11-27-19-57-26-96_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

Znam tę pompę tzn 8kw u mnie była za mocna teraz młody ją ma w nowym domu o pow 140 m2 czyli podobny do twojego docieplenie podobne bo też 20 cm na ścianach z ytonga , pod dachem pianka ale nie wiem czy 15 czy więcej i ta pompa więcej stoi niż idzie dodam że pierwszą zimą miał tylko 5cm styro i po zimie poszło drugie 15cm a pompa nawet pod 20 stopni mrozu dawała radę bze jakichś grzałem ale prąd już był duży bo i 40 kw czasem więcej dobowo szło a teraz po dociepleniu nawet 1/3 tego nie zjada , wg mnie 5kw powinno być ok choć ja pewnie bym brał 8 kw bo mniej defrostów .

1 minutę temu, prokurator napisał:

Znam tę pompę tzn 8kw u mnie była za mocna teraz młody ją ma w nowym domu o pow 140 m2 czyli podobny do twojego docieplenie podobne bo też 20 cm na ścianach z ytonga , pod dachem pianka ale nie wiem czy 15 czy więcej i ta pompa więcej stoi niż idzie dodam że pierwszą zimą miał tylko 5cm styro i po zimie poszło drugie 15cm a pompa nawet pod 20 stopni mrozu dawała radę bze jakichś grzałem ale prąd już był duży bo i 40 kw czasem więcej dobowo szło a teraz po dociepleniu nawet 1/3 tego nie zjada , wg mnie 5kw powinno być ok choć ja pewnie bym brał 8 kw bo mniej defrostów .

Ciekawe czy obliczeniowo, po dociepleniu ścian z 5 cm styropianu na 20 cm (5+15=20), też wychodzi 1/3 poprzedniego zapotrzebowania ciepła na ogrzewanie (i też na c.w.u.).

Spadło z 40kWh dobowo (i więcej) na mniej niż 1/3 x 40 kWh = 13,33 kWh dobowo.

5 minut temu, d7d napisał:

Ciekawe czy obliczeniowo, po dociepleniu ścian z 5 cm styropianu na 20 cm (5+15=20), też wychodzi 1/3 poprzedniego zapotrzebowania ciepła na ogrzewanie (i też na c.w.u.).

Spadło z 40kWh dobowo (i więcej) na mniej niż 1/3 x 40 kWh = 13,33 kWh dobowo.

Widziałes ten dom masz pojęcie jakies o nim ? no nie masz a ja mam , wyobraź sobie że ten dom w ścianie kolankowej ma 9 słupów a na drugiej 11 słupów betonowych oraz słupy w narożnikach itp ,ten dom stoi na tzw szkodach górniczych nie pamiętam chyba 3 kategori czy jak to się nazywa w każdym razie najnormalniej para od środka była tam gdzie te słupy betonowe , projektant chyba przedawkował kreśląc ten dom w malinówkach 4 .

Edytowane przez prokurator

Nie znam bo skąd mam znać. Może dodanie ocieplenie 15 cm do istniejącego 5 cm daje takie znaczące zmniejszenie zapotrzebowania ciepła. Trzeba by to policzyć i porównać wynik obliczeń z praktyką.

Zmiana z 40 kWh na 14 kWh jest to znaczące zmniejszenie zapotrzebowania energii cieplnej.

2 godziny temu, prezzess napisał:

Wrzuć link do tego wyliczenia, przecież to chyba nie tajemnica?

Ja bym jednak wziął model 8 kW, ponieważ:

1. dużo szybciej nagrzeje cwu, co jest ważne przy dzieciakach kąpanych w wannie
  2. będziesz w stanie grzać dom w interwałach, na co potrzeba dodatkowej mocy w PC. Oczywiście do tego potrzeba jeszcze tanich stref w wybranej taryfie, a z tym nic nie wiadomo w przyszłości.
  3. z CW:
    "wymagana moc pompy ciepła w trybie biwalentnym jest mniejsza: przy -5°C pompa ciepła ma osiągać 4,4kW (dla wymaganej wówczas temperatury zasilania instalacji grzewczej)."
    Z tabeli mocy pompy Heier 8 kW:
    image.png

5 KW będzie jednak za mała i może pracować na grzałkach zbyt często, a kosztuje tyle samo co 8 kW.

6 godzin temu, prezzess napisał:

Nie mam. 

To załóż. Nie wyobrażam sobie domu bez reku.  Nie znam nikogo kto budowałby i komu budowałbym bez tego urządzenia.

Moja parterówka wychodzi lepiej, choć myślę, że bedzie duzo lepiej niz to co wychodzi  😛https://cieplo.app/wynik/2d0v1

Ja biore 1 fazową 5kę.  Zastanawiam sie jeszcze nad innymi pompami, jak Hisense (pisałem już tu ale chynba ktoś usunął) też tanio ale mniej informacji o tym produkcie.

Edytowane przez pandzik

Wykres dla Haiera, który wstawił wyżej Andrzej to wykres na podstawie tabel Haiera. Z kolei gdy KarolKatowice robił testy na YT to wyszło mu, że Haier potrafi dostarczać o 40% więcej mocy grzewczej przy ujemnych temperaturach niż wynika to z tabelki.

Link do tematu pompy TCL, przypuszczam, że Hisense to może być podobna kategoria.

https://forum.murator.pl/topic/276491-pompy-ciepła-tcl-doświadczenia-i-ceny/#comment-8099157

Z jakiegoś powodu poznikały wykresy z tamtego tematu. Wstawiam to co znalazłem u siebie:

image.jpeg

image.jpeg

I wykres porównania kilku pomp, który zniknął z tematu o TCL.

image.jpeg

Edytowane przez Marco36

Godzinę temu, Marco36 napisał:

Wykres dla Haiera, który wstawił wyżej Andrzej to wykres na podstawie tabel Haiera. Z kolei gdy KarolKatowice robił testy na YT to wyszło mu, że Haier potrafi dostarczać o 40% więcej mocy grzewczej przy ujemnych temperaturach niż wynika to z tabelki.

Link do tematu pompy TCL, przypuszczam, że Hisense to może być podobna kategoria.

https://forum.murator.pl/topic/276491-pompy-ciepła-tcl-doświadczenia-i-ceny/#comment-8099157

Z jakiegoś powodu poznikały wykresy z tamtego tematu. Wstawiam to co znalazłem u siebie:

image.jpeg

image.jpeg

I wykres porównania kilku pomp, który zniknął z tematu o TCL.

Ja bym się z Karolem zgodzi bo miałem haiera i naprawdę żaden mróz nie robił na nim wrażenia więc te tabelki w buty, nie ma grzałek a dawał radę

a tu macie wypowiedź gościa co miał przerobioną pompę później zamienił na panasonica wnioski sami wyciągajcie.

Post dla osób, które chcą porównać fabryczną pompę i przeróbkę. Miałem w sezonach 2022-2023 Gree Amber Prestige 7kW z wymiennikiem SWEP. Od roku posiadam Panasonic All in one generacji K 9kW. Mam podlicznik, ciepłomierz więc mam porównanie, dom 180m2 100% podłogowe:
-Panasonic zużył 23% mniej energii od Gree w całym sezonie(rok do roku)
-Panasonic zużywał 38% mniej energii na cele CWU latem
-Panasonic przy -15 ledwo daje radę, pomimo użycia grzałek. Gree bez problemu radziło sobie przy takich temperaturach bez grzałek
-COP Panasonic jest minimalnie gorsze niż pokazuje na ekranie, np. dziennie pokazuje 3.4 a wychodzi 3.2
-COP Panasonica pokrywa się z tabelą producenta, przy plus 2* podaje 3,4 jest zmierzone 3,44
-Gree w takich samych temperaturach miał COP 3 czyli 13% gorsze
Niech każdy sam wyciągnie wnioski 🙂
Godzinę temu, Marco36 napisał:

image.jpeg

2 minuty temu, Ratpaw napisał:

No tak, teraz porównania COPów pomp za 6000 zł i za 25 000 zł (plus montaż za dychę).

Umkło ci tez jedno zdanie , że gree przy minus 15 normalnie grzał natomiast panasonic nie wyrabiał bez grzałek , daje do myślenia.

No i ten gree u niego chodził na elektronice z jednostki wewnętrznej a jak wiadomo one jest totalnie spier...ne , na porządnym sterowniku panas nie miałby żadnych szans .

Edytowane przez prokurator