chcialbympompe 29.11.2024 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 07:14 9 godzin temu, prokurator napisał: Umkło ci tez jedno zdanie , że gree przy minus 15 normalnie grzał natomiast panasonic nie wyrabiał bez grzałek , daje do myślenia. Panasonic zużył ostatecznie 23% mniej energii pomimo używania grzałek. Ten Gree pewnie ich po prostu nie miał, więc "nie miał wyboru". Grzał sprężarką nawet przy COP<1. Nie wiem co chciałeś udowodnić, ale tobie nie wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 29.11.2024 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 08:00 32 minuty temu, chcialbympompe napisał: Panasonic zużył ostatecznie 23% mniej energii pomimo używania grzałek. Ten Gree pewnie ich po prostu nie miał, więc "nie miał wyboru". Grzał sprężarką nawet przy COP<1. Nie wiem co chciałeś udowodnić, ale tobie nie wyszło... Niezrozumiałes ale chcesz błysnąć , chciałem powiedzieć że nie ma cudownych pomp wszystkie w zasadzie te same dosłownie , sprężarka parownik skraplacz czy zawór rozprężny ,myślisz że to inne są w jednych a inne w drugich ? jesteś w błedzie to te same podzespoły i te same praktycznie wydajności a na papierze to co widzisz to 1 sterowanie 2 grzałki. głównie sterownik ma zasadnicze znaczenie , ten gree z innym sterownikiem prawdopodobnie jest na tym samym poziomie co markowe pompy 10 razy droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.11.2024 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 09:00 We wszystkich tych PC nisko-budżetowych; - moce lecą na pysk, -wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 29.11.2024 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 10:01 59 minut temu, Andrzej5101 napisał: We wszystkich tych PC nisko-budżetowych; - moce lecą na pysk, -wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej Tak samo jak w drogich niestety fizyki nie oszukasz , odłącz grzałki w drogiej to wtedy porozmawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.11.2024 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 12:45 (edytowane) Hej, przegladam oferty tych tanich pomp i wpadłem na taką, 1 fazową, i to na ppropanie R290. To nie jest reklama. Jestem na etapie budowy kolejnego domu. Ktoś sie spotkał ztakim producentem? Ładna obudowa jednostki 😛 https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-foxair-green-line-9-kw-1f-gl-9-1-monoblok-CID628-ID12XaHX.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium Edytowane Piątek o 12:45 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 29.11.2024 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:03 3 godziny temu, prokurator napisał: Tak samo jak w drogich niestety fizyki nie oszukasz , odłącz grzałki w drogiej to wtedy porozmawiamy. W mojej "drogiej" grzałki nigdy nie zostały użyte przez ponad 10lat użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 29.11.2024 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 13:58 Godzinę temu, pandzik napisał: Hej, przegladam oferty tych tanich pomp i wpadłem na taką, 1 fazową, i to na ppropanie R290. To nie jest reklama. Jestem na etapie budowy kolejnego domu. Ktoś sie spotkał ztakim producentem? Ładna obudowa jednostki 😛 https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-foxair-green-line-9-kw-1f-gl-9-1-monoblok-CID628-ID12XaHX.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium To jest klon Phnix'a z PRC https://www.phnix-e.com/ Robią tego setki tysięcy a może i miliony pod różnymi brandami. Poszukaj głęboko na facebook jak masz bo tam część klientów z tymi Pnix'ami kiedyś miały kłopoty ale to chyba na innym czynniku było. Rozważyć warto o ile cena niska i gwarant blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.11.2024 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 14:26 fakt . wychodzi, że to jednak 26 minut temu, exetterenak napisał: (...) kiedyś miały kłopoty ale to chyba na innym czynniku było.(...) Faktycznie, wychodzi że to śmietnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.11.2024 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 14:43 15 godzin temu, Ratpaw napisał: Heier plus IMS Pc potrafi wyciągnąc lepsze COPy niż Panasy za dwa, trzy razy więcej kasy - relacje z grup FB. Ja mam, dzień grzania w domku wychodzi kilka zł. Ale jak ktoś woli mieć drogie i renomowane, to jego sprawa. Chwilowy COP to jedno a najważniejszy jest jednak SCOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.11.2024 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 14:49 2 godziny temu, pandzik napisał: Hej, przegladam oferty tych tanich pomp i wpadłem na taką, 1 fazową, i to na ppropanie R290. To nie jest reklama. Jestem na etapie budowy kolejnego domu. Ktoś sie spotkał ztakim producentem? Ładna obudowa jednostki 😛 https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-foxair-green-line-9-kw-1f-gl-9-1-monoblok-CID628-ID12XaHX.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium Znana firma https://www.fox-air.pro/o-nas/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.11.2024 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:11 2 godziny temu, d7d napisał: Znana firma https://www.fox-air.pro/o-nas/ He. Są ode mnie po sasiedzku. Z tym, że na YT w jednym miejscu ardzo duzo osób niezadowolonych. Nie trzyma parametrów, serwis nie istnieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.11.2024 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:30 2 godziny temu, d7d napisał: Chwilowy COP to jedno a najważniejszy jest jednak SCOP. W Heierze jest nienajgorszy. Zresztą najważniejsze jest, aby ani COP ani SCOP nie miały znaczenia, bo zapotrzebowanie na ciepło jest tak niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.11.2024 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:33 19 minut temu, pandzik napisał: He. Są ode mnie po sasiedzku. Z tym, że na YT w jednym miejscu ardzo duzo osób niezadowolonych. Nie trzyma parametrów, serwis nie istnieje... Zgadza się, te foxy przewijają się od jakiegoś czasu po forach, ale to nic fajnego. Jedyna solidna pompa w cenie pizzy to Heier 5 i 8 kW, monoblok. Do tego IMS PC i grzejesz za grosze. Ja jeszcze wymontowałem pompkę obiegową ze środka, a wszelkie wewnętrzne rurki z gorącym czynnikiem owinąłem kauczukiem. Zobaczę, jak to będzie sprawować z podłogówką w drugim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.11.2024 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 17:38 5 minut temu, Ratpaw napisał: W Heierze jest nienajgorszy. Zresztą najważniejsze jest, aby ani COP ani SCOP nie miały znaczenia, bo zapotrzebowanie na ciepło jest tak niskie. Dokładnie. W poprzednim zuzycie miałem na poziomie 1000kwh. Obecnie w mniejszym chce osiagnac podobne wartosci. Pozostaje kwestia wybrania jakiegoś akceptowalnego minimum. Cos spośród Heier, Hisense czy Kaisai.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.11.2024 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 18:47 Godzinę temu, Ratpaw napisał: W Heierze jest nienajgorszy. Zresztą najważniejsze jest, aby ani COP ani SCOP nie miały znaczenia, bo zapotrzebowanie na ciepło jest tak niskie. Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło w domu jest znikome to SCOP nie będzie miał znaczenia. Można też uogólnić, że w takim przypadku (znikome zapotrzebowanie na energię cieplną) nie będzie miało znaczenia czym i za ile ogrzewasz dom bo płacisz tyle co nic lub dosłownie nic. W ostatnim przypadku może okazać się że PC PW jest najgorszym bo inwestycyjnie najdroższym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.11.2024 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 18:57 Znacie może koszty corocznego serwisu tych tanich pomp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.11.2024 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 18:59 10 minut temu, d7d napisał: Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło w domu jest znikome to SCOP nie będzie miał znaczenia. Można też uogólnić, że w takim przypadku (znikome zapotrzebowanie na energię cieplną) nie będzie miało znaczenia czym i za ile ogrzewasz dom bo płacisz tyle co nic lub dosłownie nic. W ostatnim przypadku może okazać się że PC PW jest najgorszym bo inwestycyjnie najdroższym wyborem. Jak masz do wyboru kocioł elektryczny za 3000 zł z SCOP=1 i ciulowatą pompę ciepła z SCOP=2, to co wybierzesz? A Heier na pewno w podłogówce ma SCOP powyżej 2, a pewnie bliżej 3. No po prostu czymś grzać trzeba. W tej chwili Heier jest w cenie garści żelków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.11.2024 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 18:59 1 minutę temu, pandzik napisał: Znacie może koszty corocznego serwisu tych tanich pomp? 800 netto rocznie przez 5 lat, żeby utrzymac gwarancję producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.11.2024 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 19:08 (edytowane) 8 minut temu, Ratpaw napisał: 800 netto rocznie przez 5 lat, żeby utrzymac gwarancję producenta To pier,,, to. W Samsungu tez olewałem, choc z drugiej strony zakładającemu sie nie chciało... 4 lata temu 500zł to płaciłem rocznie w 2 taryfie za prąd do ogrzewania i cwu... nie miało to sensu. Na wiosne będą te pompy w tej cenie czy to raczej leżaki. Może poza Heierem. Brać teraz i wstawic do garażu? Edytowane Piątek o 19:09 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 19:15 15 minut temu, Ratpaw napisał: Jak masz do wyboru kocioł elektryczny za 3000 zł z SCOP=1 i ciulowatą pompę ciepła z SCOP=2, to co wybierzesz? A Heier na pewno w podłogówce ma SCOP powyżej 2, a pewnie bliżej 3. No po prostu czymś grzać trzeba. W tej chwili Heier jest w cenie garści żelków. Haier, jeśli chodzi o ścisłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts