Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompę ciepła wybrać? Haier Super Aqua 7,8 kW czy Kaisai Arctic KHC-08RY3-B 8 kW?

prezzess

Recommended Posts

9 godzin temu, prokurator napisał:

Umkło ci tez jedno zdanie , że gree przy minus 15 normalnie grzał natomiast panasonic nie wyrabiał bez grzałek , daje do myślenia.

Panasonic zużył ostatecznie 23% mniej energii pomimo używania grzałek. Ten Gree pewnie ich po prostu nie miał, więc "nie miał wyboru". Grzał sprężarką nawet przy COP<1.

Nie wiem co chciałeś udowodnić, ale tobie nie wyszło...

32 minuty temu, chcialbympompe napisał:

Panasonic zużył ostatecznie 23% mniej energii pomimo używania grzałek. Ten Gree pewnie ich po prostu nie miał, więc "nie miał wyboru". Grzał sprężarką nawet przy COP<1.

Nie wiem co chciałeś udowodnić, ale tobie nie wyszło...

Niezrozumiałes ale chcesz błysnąć , chciałem powiedzieć że nie ma cudownych pomp wszystkie w zasadzie te same dosłownie , sprężarka parownik skraplacz czy zawór rozprężny ,myślisz że to inne są w jednych a inne w drugich ? jesteś w błedzie to te same podzespoły i te same praktycznie wydajności a na papierze to co widzisz to 1 sterowanie 2 grzałki. głównie sterownik ma zasadnicze znaczenie , ten gree z innym sterownikiem prawdopodobnie jest na tym samym poziomie co markowe pompy 10 razy droższe.

Hej, przegladam oferty tych tanich pomp i wpadłem na taką, 1 fazową,  i to na ppropanie R290.

To nie jest reklama. Jestem na etapie budowy kolejnego domu.

Ktoś sie spotkał ztakim producentem? Ładna obudowa jednostki 😛

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-foxair-green-line-9-kw-1f-gl-9-1-monoblok-CID628-ID12XaHX.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium

Edytowane przez pandzik

Godzinę temu, pandzik napisał:

Hej, przegladam oferty tych tanich pomp i wpadłem na taką, 1 fazową,  i to na ppropanie R290.

https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-foxair-green-line-9-kw-1f-gl-9-1-monoblok-CID628-ID12XaHX.html?reason=seller_listing|olx_shop_premium

To jest klon Phnix'a z PRC ;) https://www.phnix-e.com/

Robią tego setki tysięcy a może i miliony pod różnymi brandami. Poszukaj głęboko na facebook jak masz bo tam część klientów z tymi Pnix'ami kiedyś miały kłopoty ale to chyba na innym czynniku było.

Rozważyć warto o ile cena niska i gwarant blisko

15 godzin temu, Ratpaw napisał:

Heier plus IMS Pc potrafi wyciągnąc lepsze COPy niż Panasy za dwa, trzy razy więcej kasy - relacje z grup FB. Ja mam, dzień grzania w domku wychodzi kilka zł. Ale jak ktoś woli mieć drogie i renomowane, to jego sprawa.

Chwilowy COP to jedno a najważniejszy jest jednak SCOP.

2 godziny temu, pandzik napisał:

Znana firma  https://www.fox-air.pro/o-nas/

19 minut temu, pandzik napisał:

He. Są ode mnie po sasiedzku.    Z tym, że na YT w jednym miejscu ardzo duzo osób niezadowolonych. Nie trzyma parametrów, serwis nie istnieje...

Zgadza się, te foxy przewijają się od jakiegoś czasu po forach, ale to nic fajnego. Jedyna solidna pompa w cenie pizzy to Heier 5 i 8 kW, monoblok. Do tego IMS PC i grzejesz za grosze. Ja jeszcze wymontowałem pompkę obiegową ze środka, a wszelkie wewnętrzne rurki z gorącym czynnikiem owinąłem kauczukiem. Zobaczę, jak to będzie sprawować z podłogówką w drugim domu.

5 minut temu, Ratpaw napisał:

W Heierze jest nienajgorszy. Zresztą najważniejsze jest, aby ani COP ani SCOP nie miały znaczenia, bo zapotrzebowanie na ciepło jest tak niskie.

Dokładnie. W poprzednim zuzycie miałem na poziomie 1000kwh.   Obecnie w mniejszym chce osiagnac podobne wartosci. Pozostaje kwestia wybrania jakiegoś akceptowalnego minimum. Cos spośród Heier, Hisense czy Kaisai..

Godzinę temu, Ratpaw napisał:

W Heierze jest nienajgorszy. Zresztą najważniejsze jest, aby ani COP ani SCOP nie miały znaczenia, bo zapotrzebowanie na ciepło jest tak niskie.

Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło w domu jest znikome to SCOP nie będzie miał znaczenia.  Można też uogólnić, że w takim przypadku (znikome zapotrzebowanie na energię cieplną) nie będzie miało znaczenia czym i za ile ogrzewasz dom bo płacisz tyle co nic lub dosłownie nic. W ostatnim przypadku może okazać się że PC PW jest najgorszym bo inwestycyjnie najdroższym wyborem. :)

10 minut temu, d7d napisał:

Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło w domu jest znikome to SCOP nie będzie miał znaczenia.  Można też uogólnić, że w takim przypadku (znikome zapotrzebowanie na energię cieplną) nie będzie miało znaczenia czym i za ile ogrzewasz dom bo płacisz tyle co nic lub dosłownie nic. W ostatnim przypadku może okazać się że PC PW jest najgorszym bo inwestycyjnie najdroższym wyborem. :)

Jak masz do wyboru kocioł elektryczny za 3000 zł z SCOP=1 i ciulowatą pompę ciepła z SCOP=2, to co wybierzesz? A Heier na pewno w podłogówce ma SCOP powyżej 2, a pewnie bliżej 3. No po prostu czymś grzać trzeba. W tej chwili Heier jest w cenie garści żelków.

8 minut temu, Ratpaw napisał:

800 netto rocznie przez 5 lat, żeby utrzymac gwarancję producenta

To pier,,, to. W Samsungu tez olewałem, choc z drugiej strony zakładającemu sie nie chciało... 

4 lata temu 500zł to płaciłem rocznie w 2 taryfie za prąd do ogrzewania i cwu... nie miało to sensu.

Na wiosne będą te pompy w tej cenie czy to raczej leżaki. Może poza Heierem.  Brać teraz i wstawic do garażu?

Edytowane przez pandzik

15 minut temu, Ratpaw napisał:

Jak masz do wyboru kocioł elektryczny za 3000 zł z SCOP=1 i ciulowatą pompę ciepła z SCOP=2, to co wybierzesz? A Heier na pewno w podłogówce ma SCOP powyżej 2, a pewnie bliżej 3. No po prostu czymś grzać trzeba. W tej chwili Heier jest w cenie garści żelków.

Haier, jeśli chodzi o ścisłość