prokurator 03.12.2024 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 08:47 22 minuty temu, pandzik napisał: Do nowego wystarczy... powiedz lepiej skad masz taką cenę na 5kw... Nawet bez pilota i sterownika CWU to mało... https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-haier-8-kw-monoblok-CID628-IDR1YwL.htmlhttps://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-haier-5kw-8kw-monoblok-CID628-ID12MLQ5.html https://www.olx.pl/d/oferta/pompa-ciepla-zestaw-haier-8kw-au082fycrahw-monoblok-atw-CID628-ID10CsNb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.12.2024 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:20 (edytowane) sprawdzam. ósemki niby są i to z fakturą, o 5ki trudniej. do mega ciepłego domu 125m2 ósemka to bedzie za duzo. No chyba ze tak jak w poprzednim domu na Samsungu - 2-3h i rozgrzać silke i 7cm wylewki... i wyłączyć. Tylko sprawnośc ma z tabelki gorszą od ósemki. No i zamontuje ją dopiero koło kwietnia -maja. Ale nie wiadomo co bedzie w przyszłym roku. Edytowane wczoraj o 10:44 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 10:54 W dniu 30.11.2024 o 09:00, prokurator napisał: W mojej mam krzywa ale z niej nie korzystam ,zapodałem od miesiąca 29 stopni i tak leci w domu stale to samo 23 zero zmian na krzywej było to samo. To nie jest kwestia potrzeby, tylko oszczędności. Ustawiasz raz, a procentuje przez lata. No, chyba, że oszczędności też nie potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 03.12.2024 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:35 1 godzinę temu, Ratpaw napisał: To nie jest kwestia potrzeby, tylko oszczędności. Ustawiasz raz, a procentuje przez lata. No, chyba, że oszczędności też nie potrzebujesz Nie sprawdzałem tego i nie wiem czy to coś daje czy nie ale wydaje mi się że na stałej temp tez jest oszczędnie bo puki co pompa pobiera od 350=500 wat stale , musiałbym sprawdzić tą krzywą dłużej ale czy taniej nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 03.12.2024 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 12:38 2 godziny temu, pandzik napisał: sprawdzam. ósemki niby są i to z fakturą, o 5ki trudniej. do mega ciepłego domu 125m2 ósemka to bedzie za duzo. No chyba ze tak jak w poprzednim domu na Samsungu - 2-3h i rozgrzać silke i 7cm wylewki... i wyłączyć. Tylko sprawnośc ma z tabelki gorszą od ósemki. No i zamontuje ją dopiero koło kwietnia -maja. Ale nie wiadomo co bedzie w przyszłym roku. 8-ka będzie za duża na twój dom na bank, moja teraz chodzi w domu 140m2 parter i pietro i w cieplejsze dni taktuje ale termostat pokojowy ją trochę uspokaja bo jak temp spadnie to musi nabić i wtedy idzie płynnie aż do osiągnięcia temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 13:56 Godzinę temu, prokurator napisał: Nie sprawdzałem tego i nie wiem czy to coś daje czy nie ale wydaje mi się że na stałej temp tez jest oszczędnie bo puki co pompa pobiera od 350=500 wat stale , musiałbym sprawdzić tą krzywą dłużej ale czy taniej nie wiem. Jak chcesz sprawdzić? Krzywa generuje oszczędności i w skrajnych przypadkach mocno poprawia komfort, bo nie grzejesz czynnika, a, co za tym idzie, podłogi do zbyt wysokich temperatur, tylko po to, żeby za chwilę je wychłodzić. Po co grzejesz do 29 stopni, skoro by wystarczyło np 24? Każdy stopień więcej to 2% więcej energii grzewczej. A jak przyjdą mrozy, to pójdziesz zwiększyć do 35 stopni, a potem znów temperatura w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 03.12.2024 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 14:05 5 minut temu, Ratpaw napisał: Jak chcesz sprawdzić? Krzywa generuje oszczędności i w skrajnych przypadkach mocno poprawia komfort, bo nie grzejesz czynnika, a, co za tym idzie, podłogi do zbyt wysokich temperatur, tylko po to, żeby za chwilę je wychłodzić. Po co grzejesz do 29 stopni, skoro by wystarczyło np 24? Każdy stopień więcej to 2% więcej energii grzewczej. A jak przyjdą mrozy, to pójdziesz zwiększyć do 35 stopni, a potem znów temperatura w dół? Sterownik mam w pokoju ale też z doświadczenia wiem że jak stale zasilam nonstop np 28 stopni to na placu może być plus 5 do minus 10 i nic się nie zmienia mało tego odczuwalnie cieplej robi się jak zrobi się minus 10 lub więcej więc nie za bardzo widzę gdzie miałbym tą oszczędność mieć , chyba że że te średnio 400 wat pobierane stale całą dobę to dużo być może ale ja to traktuję jako ok bo dom mimo że starałem się docieplić dobrze to jednak stary dom i na bank ma straty większe niż nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 14:58 50 minut temu, prokurator napisał: Sterownik mam w pokoju ale też z doświadczenia wiem że jak stale zasilam nonstop np 28 stopni to na placu może być plus 5 do minus 10 i nic się nie zmienia mało tego odczuwalnie cieplej robi się jak zrobi się minus 10 lub więcej więc nie za bardzo widzę gdzie miałbym tą oszczędność mieć , chyba że że te średnio 400 wat pobierane stale całą dobę to dużo być może ale ja to traktuję jako ok bo dom mimo że starałem się docieplić dobrze to jednak stary dom i na bank ma straty większe niż nowy. Nie zrozumiałem tego wywodu, może dlatego, że brakuje w nim interpunkcji... Masz między -5 a +10 stopni na zewnątrz, czynnik ma temperaturę +28 i w domu jest cieplej podczas mrozów niż przy +5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.12.2024 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 16:40 4 godziny temu, Ratpaw napisał: Nie zrozumiałem tego wywodu, może dlatego, że brakuje w nim interpunkcji... Masz między -5 a +10 stopni na zewnątrz, czynnik ma temperaturę +28 i w domu jest cieplej podczas mrozów niż przy +5? Przecież to oczywiste... PS Może jak jest zimniej to włącza się PC własnej przeróbki i dopiero wtedy zaczyna grzać? Albo jak jest zimniej to dogrzewa kominkiem lub klimą? Albo dom ma tak ciepły że powyżej +°C PC nie pracuję bo wystarczą zyski bytowe? A może ma odwrotnie podłączone kabelki i w zakresie powyżej +5°C do PC chłodzi a grzeje dopiero poniżej temperatury+5°C ? To tego pewnie poniżej +5°C PC bierze mniej prądu niż powyżej +5°C ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 18:21 A może cieplej się robi od samej myśli, ile trzeba będzie zapłacić za EE przy dziesięciu stopniach mrozu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 03.12.2024 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, Ratpaw napisał: A może cieplej się robi od samej myśli, ile trzeba będzie zapłacić za EE przy dziesięciu stopniach mrozu? Ja dostałem teraz FV i cos mi tam potaniało chyba. Tauron na Śląsku, 95gr za kWh już ze wszystkimi opłatami, taryfa G12W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.12.2024 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 godzin temu ENEA G11 - 273,48 zł za 257 kWh co daje 1,06 zł/kWh ze wszystkimi opłatami. Opłaty dwumiesięczne to 9,50 zł netto czyli 23,37 zł brutto za dwa miesiące 250,11 zł brutto bez opłat co daje 0,973 zł/kWh (bez opłat stałych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 godzin temu W budynku akumulacyjnym można grzać tylko w tanich strefach taryfy G12r w Enerdze, co też czynię. Wtedy mam 1 kWh za niecałe 60 groszy. Oczywiście przy dużych mrozach się to nie uda - za duży spadek komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.12.2024 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 godzin temu Dom pasywny to dużo energii cieplnej nie potrzebuje. Jakie masz zapotrzebowanie przy -16°C lub -18°C ? Do tego ogrzewanie przy pomocy PC nawet ze słabym COPem nie powinno być dużym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 godzin temu Akurat pisałem o domu, wybudowanym w latach 50-tych zeszłego wieku, ale dość dobrze ocieplonym. Przy -16 dom potrzebuje 2,3 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 04.12.2024 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 godzin temu 9 godzin temu, Ratpaw napisał: Akurat pisałem o domu, wybudowanym w latach 50-tych zeszłego wieku, ale dość dobrze ocieplonym. Przy -16 dom potrzebuje 2,3 kW. Mam podobne zapotrzebowanie a dom jeszcze starszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts